Liminganlahti tunnettiin kaloistaan ja vesilinnuistaan jo 1500-luvulla. Virkkulan Hyrynrannan venevalkamasta tai jokia pitkin lähti jopa 50 nuottakuntaa kalastamaan tutuille apajapaikoille. Nykyään Liminganlahdella on kotitarvekalastusta ja veneillä kuljetaan Temmesjoen ja Lumijoen satamista. Ammattikalastajat käyttävät Lumijoen Varjakan ja Oulunsalon Riutunkarin satamia.

Pieni keltainen merikämppä järviruokojen keskellä. Kämpän katolla istuu kaksi merikotkaa.

Merikämpät

Merikämpät ovat osa Liminganlahden maisemaa. Kämpät rakennettiin metsästys- ja kalastuskäyttöön 1950–1970-luvulla. Kalastajat yöpyivät kämpissä, jotta verkkoja päästiin kokemaan aikaisin aamulla, ja metsästäjät puolestaan olivat valmiina sorsien aamulennolle. Kämppien alla olevat kivikasat eivät ole luonnollisia kivikoita. Kämppien rakentajat kuljettivat kivet talvisin kuorma-autoilla ja traktoreilla rakennuksien pohjaksi. Vaatimattomat lautarakenteiset merikämpät ovat yksityisessä omistuksessa.

Liminganlahden suojelun historiaa

Maailman luonnonsäätiö WWF havahtui Liminganlahden suojeluun 1970-luvun loppupuolella, jolloin Lumijoella suunniteltiin kosteikon kuivattamista. Metsähallituksen ja WWF:n neuvotteluiden seurauksena saatiin vuokrattua alue ensimmäiselle lintutornille. Liminganlahti sisällytettiin vuonna 1982 kansalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan ja se sai kansainvälisesti arvokkaan lintuveden statuksen. WWF rakennutti Limingan Virkkulaan opastuskeskuksen vuonna 1988.

Liminganlahti on vähitellen saatu suojeltua kokonaan, vaikka se on suurelta osin yksityisomistuksessa. Alue kuuluu Natura 2000 -verkostoon. Lähes neljäsosa lahdesta on rauhoitettu pysyvästi metsästykseltä.

WWF:n opastuskeskus oli avoinna kesäaikana vuosina 1988–1997. Limingan kunta rakennutti uuden luontokeskuksen vuonna 1998. Luontokeskuksen toiminta kuitenkin hiipui.

Paikalliset luontoyrittäjät ja -harrastajat kokosivat rivinsä ja perustivat Liminganlahden Ystävät ry:n vuonna 2008 ja järjestivät ensimmäisen Lintukuvafestivaalin. Luontokeskuksen laajennus ja Lintujen kahdeksan vuodenaikaa -näyttely valmistuivat Metsähallituksen ja Limingan kunnan yhteistyönä vuonna 2012. Kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 2022, keskuksen pihamaalle saatiin Liminganlahden rantamailla luonnonvaraisena esiintyviä kasveja esittelevä Kukkala.
 

Tutustu myös Liminganlahden luontoon.