Tekemistä ja näkemistä Liminganlahdella
Pesintä on kiireistä aikaa linnuille. Selvitä minkälaisen pesän rakentaa ruskosuohaukka tai minkälaiseen paikkaan tylli munii. Kuva: Mika Honkalinna.
Höyhenpuvun huoltaminen on elintärkeää. Jokainen untuva ja sulka täytyy olla kunnossa ja kohdillaan säässä kuin säässä. Kuva: Mika Honkalinna.
Lintujen vuosi alkaa kevätmuutolla. Hanhien, joutsenten ja kurkien paluu on selvä kevään merkki. Kuva: Mika Honkalinna.
Kosteikot ovet monipuolisia elinympäristöjä, jotka ylläpitävät satoja lajeja pienistä suuriin. Kuva: Mika Honkalinna.
Opi ja tunnista lintujen ääniä pelin avulla. Kuva: Mika Honkalinna.
Merikämpässä muistellaan menneitä ja palataan vanhoihin aikoihin. Kuva: Mika Honkalinna.
Talvi on ankaraa aikaa linnuille. Kaikki linnut eivät muuta etelään vaan jäävät odottamaan kevään tuloa. Kuva: Mika Honkalinna.
Yleisnäkymä näyttelystä. Kuva: Mika Honkalinna.
Linnut muuttavat syksyllä usein suurissa parvissa. Parvi antaa suojaa petoja vastaan ja nuoret linnut oppivat vanhoilta parhaat muuttoreitit. Kuva: Mika Honkalinna.
Kevään soidinmenot ovat upeaa katseltavaa, urokset ovat juhlapuvuissaan ja suorittavat mitä hurjimpia temppuja naaraita houkutellakseen. Kuva: Mika Honkalinna.
Keväällä urossorsat pukeutuvat värikkäisiin soidinasuihin, naaraiden höyhenpuku on vaatimattomampi. Kuva: Mika Honkalinna.
Liminganlahden luontokeskus
Lintumaailmaan tutustuminen kannattaa aloittaa Liminganlahden luontokeskuksesta! Maisemasta erottuvat Liminganlahden erikoisuudet, merikämpät. Luontokeskuksen näyttelyssä kerrotaan tarinoita lintujen elämästä ja kämppien historiasta.
Tutustu näyttelyihin
- Näyttelyihin on vapaa pääsy.
- Lintujen kahdeksan vuodenaikaa -näyttelyssä lintujen kauneus häikäisee! Näyttelyssä tutustutaan vuoden kulkuun lintujen näkökulmasta. Pääosassa on Liminganlahden monipuolinen linnusto, mutta samalla tarkastellaan lintujen elämää yleisestikin. Moni luontokeskuksessa vieraillut on kertonut Lintujen kahdeksan vuodenaikaa -näyttelyn olevan paras luontonäyttely koskaan. Näyttely on suunniteltu koko perheelle, mutta se tarjoaa kuitenkin mielenkiintoista ja ajankohtaista tietoa myös intohimoisille lintuharrastajille.
- Vaihtuvat näyttelyt vaihtuvat kuukauden tai kahden välein. Katso tapahtumakalenterista tämänhetkinen näyttely.
Katso Elämää Liminganlahdella -multimediaesitys
- Ilmainen. Kesto 20 min.
- Kertoo lintuvesialueesta eri vuodenaikoina.
- Esitetään auditorion ollessa vapaana. Ryhmien kannattaa varata esitys etukäteen.
Tekemistä lapsille
- Pienimpiä kävijöitä varten suunnitellussa Linnunpesässä voit kuunnella lasten satuja tyynyjen ympäröimänä. Luontokeskuksessa on myös pelejä, väritystehtäviä, kirjoja sekä paljon tutkittavaa perheen pienimmille.
Uppoudu luontotiedon maailmaan käsikirjastossa
- Luontokeskuksen käsikirjastossa on luettavana mm. erilaisia luonto-oppaita (kasvit, sienet, linnut, nisäkkäät jne.) ja luontolehtiä.
Vieraile luontokeskuksen sisätornissa
- Luontokeskuksen ravintolatiloissa sijaitsee lintutorni, josta pääsee kurkistamaan kaukoputkella Liminganlahdelle. Auki talvikaudella vain viikonloppuisin.
Opastuksia ryhmille
- Esi- ja alkuopetusryhmille sekä Oulun seudun peruskouluille opastukset ovat maksuttomia. Sovi opastuksista ennakkoon luontokeskuksen väen kanssa.
- Aikuisryhmien näyttely - ja lintutorniopastukset voit varata Hotelli-Ravintola Liminganlahden myyntipalvelusta.
Liminganlahden alue
Tarkkaile ainutlaatuista kosteikkolinnustoa
- Matalat rantaniityt, laajat ruovikot, pajukot ja rantakoivikot tarjoavat elinsijaa ja levähdyspaikkoja monimuotoiselle lintulajistolle. Liminganlahdella tavataan vuosittain noin 200 eri lintulajia, joista noin 160 pesii alueella. Joukkoon mahtuu monia harvinaisuuksia. Mustapyrstökuiri, useat hanhilajit, koreat suokukot, karheaääniset räyskät, sirot ja harvinaiset arosuohaukat ja monet muut saavat luonnontarkkailijan pään pyörälle.
- Liminganlahden lintusesonki alkaa huhtikuussa hanhien muutolla, ja kevät huipentuu suokukkojen värikkääseen soidintanssiin. Paras aika kestää ainakin lokakuuhun saakka, kunnes viimeiset joutsenet lähtevät etelään lahden jäätyessä. Viidestä lintutornista lintujen tarkkailu on helppoa. Talvisin lintujen piharuokinta antaa mahdollisuuden ihastella alueella talvehtivia paikkalintuja. Liminganlahden luonto.
Retkeile ja vieraile lintutorneissa
- Rantaniityn luontopolku 1,3 km lähtee luontokeskuksen pihasta, nuotiokatoksen vierestä, räystäspääskyhotellin juurelta.
- Luontopolulta avautuu uusi näkymä lahdelle. Polun varrella on pieni lampi, jossa voi nähdä esimerkiksi heinätaveja.
- 650 metrin päässä on piknik-paikka evästelyyn. Takaisin palataan samaa reittiä.
- Liminganlahti on hyvien palvelujen ansiosta niin lapsiperheille kuin pitkän linjan lintuharrastajille sopiva päiväretkikohde. Liminganlahden alueella on useita lintutorneja ja lyhyitä pitkospuu- ja hiekkapolkureittejä sekä retkeilijöitä palvelevia rakenteita, kuten tulentekopaikkoja. Luontokeskus ympäristöineen on esteetön, ja lintuja pääsee tarkkailemaan myös lastenvaunujen kanssa.
Muut aktiviteetit
- Geokätköily: Geokätköily on hauska tapa opetella GPS:n käyttöä ja nähdä Liminganlahti aarteenetsijän silmin!
- Hiihto: Liminganlahdella kulkee hiihtoreittejä (yhteensä noin 25 km), joita ylläpitävät alueen kunnat. Lisätietoja hiihtoreiteistä (ladulle.fi).
- Lumikenkäily: Lumikenkäily tarjoaa mahdollisuuden tutustua tutustua Liminganlahden alueeseen aivan eri näkökulmasta. Lumikenkiä voi vuokrata luontokeskuksesta.
- Maastopyöräily: Limingan ja Lumijoen kuntien alueilla kulkee eri pituisia merkittyjä maastopyöräreittejä. Pyöriä vuokraa Hotelli-Ravintola Liminganlahti (visitliminka.fi).
- Melonta: Liminganlahdella voi meloa opastetusti. Alueella on myös lintujen rauhoitusalueita, joten kysy vinkki melontamahdollisuuksista luontokeskukselta. Lisätietoja yhteistyötahojen sivuilta.
- Ryhmäopastukset: Luontokeskuksesta voit varata opastuksen ryhmällesi näyttelyyn tai maastoon. Yhteistyötahomme järjestävät erilaisia opastettuja maastoretkiä.
- Vapaaehtoistoiminta: Tule tekemään työtä yhteisen luontomme puolesta. Liminganlahden alueella toimii eri järjestöjä, jotka järjestävät esimerkiksi niittotalkoita ja erilaisia tapahtumia alueella.
Liminganlahden esite
Julkaisuja Liminganlahdesta
Metsähallituksen julkaisuja Liminganlahdesta (julkaisut.metsa.fi)
Ulkoruokinnassa
Liminganlahden luontokeskuksen hoitaja Ulla Matturi vie podcast-vieraan Virkkulan lintutorniin kiikaroimaan. Mikrofonin vartena Sini Salmirinne.