Tekemistä ja näkemistä Liminganlahdella 

Liminganlahden luontokeskus

Tutustu näyttelyihin

Lintujen kahdeksan vuodenaikaa -näyttelyssä lintujen kauneus häikäisee! Kehutussa näyttelyssä tutustutaan vuoden kulkuun lintujen näkökulmasta. Pääosassa on Liminganlahden monipuolinen linnusto, mutta samalla tarkastellaan lintujen elämää yleisestikin. Näyttely on suunniteltu koko perheelle, mutta se tarjoaa kuitenkin mielenkiintoista tietoa myös intohimoisille lintuharrastajille. 

 • Vaihtuvat näyttelyt vaihtuvat kuukauden tai kahden välein. Katso tapahtumakalenterista tämänhetkinen näyttely.
 • Näyttelyihin on vapaa pääsy.

Kuusi joutsenta lentää ryhmänä. Järviruoko peittää merenrannan lähes kokonaan. Vettä pilkottaa pieninä laikkuina. Taustalla näkyy merikämppiä. Horisontissa nousee usvaa.

Elämää Liminganlahdella -multimediaesitys

Esitys kertoo Liminganlahden kosteikkoalueesta ja sen linnustosta eri vuodenaikoina. 

 • Ilmainen. Kesto 20 min.
 • Esitetään auditorion ollessa vapaana. Ryhmien kannattaa varata esitys etukäteen.

Tekemistä lapsille

Pienimpiä kävijöitä varten suunnitellussa Linnunpesässä voit kuunnella lasten satuja tyynyjen ympäröimänä. Luontokeskuksessa on myös pelejä, väritystehtäviä, kirjoja sekä paljon tutkittavaa perheen pienimmille. Ravintolan puolella on lasten leikkipaikka, ja pihalla kiipeilytelineitä. 

Uppoudu luontotiedon maailmaan käsikirjastossa

Luontokeskuksen käsikirjastossa on luettavana mm. erilaisia luonto-oppaita (kasvit, sienet, linnut, nisäkkäät jne.) ja luontolehtiä. 

Vieraile luontokeskuksen sisätornissa

Luontokeskuksen ravintolatiloissa sijaitsee lintutorni, josta pääsee kurkistamaan kaukoputkella Liminganlahdelle. Avoinna Hotelli-ravintola Liminganlahden ollessa avoinna.

Nainen tarkkailee lintuja kaukoputkella.

Liminganlahden alue

Tarkkaile ainutlaatuista kosteikkolinnustoa

Matalat rantaniityt, laajat ruovikot, pajukot ja rantakoivikot tarjoavat elinsijaa ja levähdyspaikkoja monimuotoiselle lintulajistolle. Liminganlahdella tavataan vuosittain noin 200 eri lintulajia, joista noin 160 pesii alueella. Joukkoon mahtuu monia harvinaisuuksia. Mustapyrstökuiri, useat hanhilajit, koreat suokukot, karheaääniset räyskät, sirot ja harvinaiset arosuohaukat ja monet muut saavat luonnontarkkailijan pään pyörälle.

Liminganlahden lintusesonki alkaa huhtikuussa hanhien muutolla, ja kevät huipentuu suokukkojen värikkääseen soidintanssiin. Paras aika kestää ainakin lokakuuhun saakka, kunnes viimeiset joutsenet lähtevät etelään lahden jäätyessä. Viidestä lintutornista lintujen tarkkailu on helppoa. Talvisin lintujen piharuokinta antaa mahdollisuuden ihastella alueella talvehtivia paikkalintuja. Lue lisää Liminganlahden luonnosta.

Retkeile Rantaniityn polulla, vieraile lintutorneissa 

Liminganlahti on niin lapsiperheille kuin pitkän linjan lintuharrastajille sopiva päiväretkikohde. Alueella on useita lintutorneja ja lyhyitä pitkospuu- ja hiekkapolkureittejä sekä tulentekopaikkoja. Luontokeskus ympäristöineen on esteetön, ja lintuja pääsee tarkkailemaan Virkkulan tornista myös lastenvaunujen kanssa. Luontokeskuksesta saa tietoa, esitteitä ja karttoja Liminganlahden sekä lähialueen luonnosta, reiteistä, palveluista ja harrastusmahdollisuuksista.

 • Luontokeskuksen pihassa on nuotiokatos kolmella tulentekopaikalla. Katokseen mahtuu noin 30 henkilöä.
 • Liminganlahden useat lintutornit tarjoavat erilaisia näkymiä lahdelle. Virkkulan torni on luontokeskukselta 600 metrin päässä. 
 • Rantaniityn luontopolku 1,3 km lähtee luontokeskuksen pihasta, nuotiokatoksen vierestä, räystäspääskyhotellin juurelta. Luontopolulta avautuu uusi näkymä lahdelle ja 650 metrin päässä on piknik-paikka evästelyyn. Takaisin palataan samaa reittiä. Polun varrella on rantaniityn lintuja, kasveja ja hyönteisiä esitteleviä opastauluja, jotka on kuvittanut Seppo Leinonen.
 • Oppimisympäristö Kukkalassa voit tutustua rantaniityn kasveihin ja erilaisiin elinympäristöihin. Elinympäristöjen kirjon ansiosta Liminganlahti on lintulajistoltaan runsas ja monimuotoinen.
 • Olethan aina roskaton retkeilijä.
 • Pidä huolta turvallisuudesta.
 • Huom! Reiteillä ei ole talvikunnossapitoa.

Sorapinnotteinen polku kulkee merenrantaan. Polun vieressä on pieni lampi. Polku on aidattu.

Muut aktiviteetit

Liminganlahden esite


Pdf 3,6 Mt (julkaisut.metsa.fi)