Tekemistä ja näkemistä Liminganlahdella 

Liminganlahden luontokeskus

Lintumaailmaan tutustuminen kannattaa aloittaa Liminganlahden luontokeskuksesta! Luontokeskuksen näyttelyssä kerrotaan tarinoita lintujen elämästä ja merikämppien historiasta.

Tutustu näyttelyihin

Lintujen kahdeksan vuodenaikaa -näyttelyssä lintujen kauneus häikäisee! Kehutussa näyttelyssä tutustutaan vuoden kulkuun lintujen näkökulmasta. Pääosassa on Liminganlahden monipuolinen linnusto, mutta samalla tarkastellaan lintujen elämää yleisestikin. Näyttely on suunniteltu koko perheelle, mutta se tarjoaa kuitenkin mielenkiintoista ja ajankohtaista tietoa myös intohimoisille lintuharrastajille.

 • Näyttelyihin on vapaa pääsy. 
 • Vaihtuvat näyttelyt vaihtuvat kuukauden tai kahden välein. Katso tapahtumakalenterista tämänhetkinen näyttely.

Kuusi joutsenta lentää ryhmänä. Järviruoko peittää merenrannan lähes kokonaan. Vettä pilkottaa pieninä laikkuina. Taustalla näkyy merikämppiä. Horisontissa nousee usvaa.

Katso Elämää Liminganlahdella -multimediaesitys

Esitys kertoo Liminganlahden kosteikkoalueesta ja sen linnustosta eri vuodenaikoina. 

 • Ilmainen. Kesto 20 min.
 • Esitetään auditorion ollessa vapaana. Ryhmien kannattaa varata esitys etukäteen.

Tekemistä lapsille

Pienimpiä kävijöitä varten suunnitellussa Linnunpesässä voit kuunnella lasten satuja tyynyjen ympäröimänä. Luontokeskuksessa on myös pelejä, väritystehtäviä, kirjoja sekä paljon tutkittavaa perheen pienimmille. Ravintolan puolella on lasten leikkipaikka, ja pihalla kiipeilytelineitä. 

Uppoudu luontotiedon maailmaan käsikirjastossa

Luontokeskuksen käsikirjastossa on luettavana mm. erilaisia luonto-oppaita (kasvit, sienet, linnut, nisäkkäät jne.) ja luontolehtiä. 

Vieraile luontokeskuksen sisätornissa

Luontokeskuksen ravintolatiloissa sijaitsee lintutorni, josta pääsee kurkistamaan kaukoputkella Liminganlahdelle. Auki talvikaudella vain viikonloppuisin.

Nainen tarkkailee lintuja kaukoputkella.
Liminganlahden alue

Tarkkaile ainutlaatuista kosteikkolinnustoa

Matalat rantaniityt, laajat ruovikot, pajukot ja rantakoivikot tarjoavat elinsijaa ja levähdyspaikkoja monimuotoiselle lintulajistolle. Liminganlahdella tavataan vuosittain noin 200 eri lintulajia, joista noin 160 pesii alueella. Joukkoon mahtuu monia harvinaisuuksia. Mustapyrstökuiri, useat hanhilajit, koreat suokukot, karheaääniset räyskät, sirot ja harvinaiset arosuohaukat ja monet muut saavat luonnontarkkailijan pään pyörälle.

Liminganlahden lintusesonki alkaa huhtikuussa hanhien muutolla, ja kevät huipentuu suokukkojen värikkääseen soidintanssiin. Paras aika kestää ainakin lokakuuhun saakka, kunnes viimeiset joutsenet lähtevät etelään lahden jäätyessä. Viidestä lintutornista lintujen tarkkailu on helppoa. Talvisin lintujen piharuokinta antaa mahdollisuuden ihastella alueella talvehtivia paikkalintuja. Liminganlahden luonto.

Retkeile Rantaniityn polulla, vieraile lintutorneissa 

Liminganlahti on niin lapsiperheille kuin pitkän linjan lintuharrastajille sopiva päiväretkikohde - alueella on useita lintutorneja ja lyhyitä pitkospuu- ja hiekkapolkureittejä sekä tulentekopaikkoja. Luontokeskus ympäristöineen on esteetön, ja lintuja pääsee tarkkailemaan Virkkulan tornista myös lastenvaunujen kanssa. Luontokeskuksesta saa tietoa, esitteitä ja karttoja Liminganlahden sekä lähialueen luonnosta, reiteistä, palveluista ja harrastusmahdollisuuksista.

 • Luontokeskuksen pihassa on nuotiokatos kolmella tulentekopaikalla ja pöytiä, joihin mahtuu noin 30 henkilöä.
 • Liminganlahden useat lintutornit tarjoavat erilaisia näkymiä lahdelle.
 • Rantaniityn luontopolku 1,3 km lähtee luontokeskuksen pihasta, nuotiokatoksen vierestä, räystäspääskyhotellin juurelta. Luontopolulta avautuu uusi näkymä lahdelle ja 650 metrin päässä on piknik-paikka evästelyyn. Takaisin palataan samaa reittiä. Polun varrella on rantaniityn lintuja, kasveja ja hyönteisiä esitteleviä opastauluja, jotka on kuvittanut Seppo Leinonen.
 • Oppimisympäristö Kukkalassa voit tutustua rantaniityn kasveihin ja erilaisiin elinympäristöihin. Elinympäristöjen kirjon ansiosta Liminganlahti on lintulajistoltaan runsas ja monimuotoinen.
 • Olethan aina roskaton retkeilijä.
 • Pidä huolta turvallisuudesta.

Sorapinnotteinen polku kulkee merenrantaan. Polun vieressä on pieni lampi. Polku on aidattu.

Muut aktiviteetit

 • Geokätköily: Geokätköily on hauska tapa opetella GPS:n käyttöä ja nähdä Liminganlahti aarteenetsijän silmin!
 • Hiihto: Liminganlahdella kulkee hiihtoreittejä (yhteensä noin 25 km), joita ylläpitävät alueen kunnat. Lisätietoja hiihtoreiteistä (ladulle.fi).
 • Lumikenkäily: Lumikenkäily tarjoaa mahdollisuuden tutustua tutustua Liminganlahden alueeseen aivan eri näkökulmasta. Lumikenkiä voi vuokrata luontokeskuksesta.
 • Maastopyöräily: Limingan ja Lumijoen kuntien alueilla kulkee eri pituisia merkittyjä maastopyöräreittejä. Pyöriä vuokraa TOPyhä Oy (topyha.fi).
 • Melonta: Liminganlahdella voi meloa opastetusti. Alueella on myös lintujen rauhoitusalueita, joten kysy vinkki melontamahdollisuuksista luontokeskukselta. Lisätietoja yhteistyötahojen sivuilta.
 • Ryhmäopastukset: Luontokeskuksesta voit varata opastuksen ryhmällesi näyttelyyn tai maastoon. Yhteistyötahomme järjestävät erilaisia opastettuja retkiä ja ohjelmia. 
 • Vapaaehtoistoiminta: Tule tekemään työtä yhteisen luontomme puolesta. Liminganlahden alueella toimii eri järjestöjä, jotka järjestävät esimerkiksi niittotalkoita ja erilaisia tapahtumia alueella. 

Liminganlahden esite


Pdf 3 Mt (julkaisut.metsa.fi)