Tekemistä ja näkemistä Liminganlahdella 

Lintujen tarkkailu Luontokeskukseen tutustuminen Geokätköily Hiihto huolletulla ladulla Lumikenkäily Melonta Oppimaan luontoon Osallistuminen ryhmäopastukseen Pyörätuolireitti

Liminganlahden luontokeskus

Lintumaailmaan tutustuminen kannattaa aloittaa Liminganlahden luontokeskuksesta! Maisemasta erottuvat Liminganlahden erikoisuudet, merikämpät. Luontokeskuksen näyttelyssä kerrotaan tarinoita lintujen elämästä ja kämppien historiasta.

Tutustu näyttelyihin

 • Lintujen kahdeksan vuodenaikaa -näyttelyssä lintujen kauneus häikäisee! Näyttelyssä tutustutaan vuoden kulkuun lintujen näkökulmasta. Pääosassa on Liminganlahden monipuolinen linnusto, mutta samalla tarkastellaan lintujen elämää yleisestikin. Moni luontokeskuksessa vieraillut on kertonut Lintujen kahdeksan vuodenaikaa -näyttelyn olevan paras luontonäyttely koskaan. Näyttely on suunniteltu koko perheelle, mutta se tarjoaa kuitenkin mielenkiintoista ja ajankohtaista tietoa myös intohimoisille lintuharrastajille.
 • Vaihtuvat näyttelyt vaihtuvat kuukauden tai kahden välein. Katso tapahtumakalenterista tämänhetkinen näyttely. 

Kuva: Mika Honkalinna.

Katso Elämää Liminganlahdella -multimediaesitys

 • Ilmainen. Kesto 20 min.
 • Kertoo, mitä lintuvesialueella tapahtuu vuoden aikana. 
 • Esitetään auditorion ollessa vapaana. Ryhmien kannattaa varata esitys etukäteen.

Tekemistä lapsille

 • Pienimpiä kävijöitä varten suunnitellussa Linnunpesässä voit kuunnella lasten satuja tyynyjen ympäröimänä. Luontokeskuksessa on myös pelejä, väritystehtäviä, kirjoja sekä paljon tutkittavaa perheen pienimmille.

Uppoudu luontotiedon maailmaan käsikirjastossa

 • Luontokeskuksen käsikirjastossa on luettavana mm. erilaisia luonto-oppaita (kasvit, sienet, linnut, nisäkkäät jne.) ja luontolehtiä. 

Vieraile luontokeskuksen sisätornissa

 • Luontokeskuksen ravintolatiloissa sijaitsee lintutorni, josta pääsee kurkistamaan kaukoputkella Liminganlahdelle. Auki talvikaudella vain viikonloppuisin.

Opastuksia ryhmille

 • Sovi opastuksista ennakkoon luontokeskuksen väen kanssa. Opastukset maksavat 50 € / h / ryhmä (sis. alv 24%). Esi- ja alkuopetusryhmille sekä Oulun seudun peruskouluille opastukset ovat maksuttomia. Muille kuin päiväkoti- ja koululaisryhmille opastukset vain Lintujen kahdeksan vuodenaika -näyttelyssä ja sisätiloissa. Aikuisryhmille ulko-opastuksia tarjoavat yhteistyötahot. Lue lisää.
   

Lintujen tarkkailua Liminganlahdella. Kuva: Jussi Riikonen.

Liminganlahden alue

Tarkkaile ainutlaatuista kosteikkolinnustoa

 • Matalat rantaniityt, laajat ruovikot, pajukot ja rantakoivikot tarjoavat elinsijaa ja levähdyspaikkoja monimuotoiselle lintulajistolle. Liminganlahdella tavataan vuosittain noin 200 eri lintulajia, joista noin 160 pesii alueella. Joukkoon mahtuu monia harvinaisuuksia. Mustapyrstökuiri, useat hanhilajit, koreat suokukot, karheaääniset räyskät, sirot ja harvinaiset arosuohaukat ja monet muut saavat luonnontarkkailijan pään pyörälle.
 • Liminganlahden lintusesonki alkaa huhtikuussa hanhien muutolla, ja kevät huipentuu suokukkojen värikkääseen soidintanssiin. Paras aika kestää ainakin lokakuuhun saakka, kunnes viimeiset joutsenet lähtevät etelään lahden jäätyessä. Viidestä lintutornista lintujen tarkkailu on helppoa. Talvisin lintujen piharuokinta antaa mahdollisuuden ihastella alueella talvehtivia paikkalintuja. Liminganlahden luonto.

Retkeile ja vieraile lintutorneissa 

 • Liminganlahti on hyvien palvelujen ansiosta niin lapsiperheille kuin pitkän linjan lintuharrastajille sopiva päiväretkikohde. Liminganlahden alueella ei kulje yhtenäistä luontopolkua, mutta lahdella on useita lintutorneja ja lyhyitä pitkospuu- ja hiekkapolkureittejä sekä retkeilijöitä palvelevia rakenteita, kuten tulentekopaikkoja. Luontokeskus ympäristöineen soveltuu liikuntaesteisille, ja lintuja pääsee tarkkailemaan myös lastenvaunujen kanssa. Lisätietoja retkeilypalveluista.

Muut aktiviteetit

 • Geokätkäily: Geokätköily on hauska tapa opetella GPS:n käyttöä ja nähdä Liminganlahti aarteenetsijän silmin!
 • Hiihto: Liminganlahdella kulkee hiihtoreittejä (yhteensä noin 25 km), joita ylläpitävät alueen kunnat. Lisätietoja hiihtoreiteistä (www.ladulle.fi).
 • Lumikenkäily: Lumikenkäily tarjoaa mahdollisuuden tutustua tutustua Liminganlahden alueeseen aivan eri näkökulmasta. Lumikenkiä voi vuokrata luontokeskuksesta.
 • Maastopyöräily: Limingan ja Lumijoen kuntien alueilla kulkee eri pituisia merkittyjä maastopyöräreittejä. Pyöriä vuokraa Hotelli-Ravintola Liminganlahti (www.visitliminka.fi).
 • Melonta: Liminganlahdella voi meloa opastetusti. Alueella on myös lintujen rauhoitusalueita, joten kysy vinkki melontamahdollisuuksista luontokeskukselta. Lisätietoja yhteistyötahojen sivuilta.
 • Ryhmäopastukset: Luontokeskuksesta voit varata opastuksen ryhmällesi näyttelyyn tai maastoon. Yhteistyötahomme (www.liminganlahti.fi) järjestävät erilaisia opastettuja maastoretkiä.
 • Vapaaehtoistoiminta: Tule tekemään työtä yhteisen luontomme puolesta. Liminganlahden alueella toimii eri järjestöjä, jotka järjestävät esimerkiksi niittotalkoita ja erilaisia tapahtumia alueella. Lue lisää.

Yhteistyötahojen palvelut Liminganlahdella

Yhteistyöyritykset Liminganlahdella tekevät opastettuja retkiä, vuokraavat varusteita, tarjoavat koulutuspalveluita ja majoitusta.

Videoita Liminganlahdesta

(Youtube.com)