Tekemistä ja näkemistä Liminganlahdella 

21.8.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.
9.9.2020
Metsähallituksen ryhmäopastuksia ei järjestetä toistaiseksi. Kokoustiloissa henkilökapasiteettia on supistettu.

Lintujen tarkkailu Luontokeskukseen tutustuminen Geokätköily Hiihto huolletulla ladulla Lumikenkäily Melonta Oppimaan luontoon Osallistuminen ryhmäopastukseen Pyörätuolireitti

Liminganlahden luontokeskus

Lintumaailmaan tutustuminen kannattaa aloittaa Liminganlahden luontokeskuksesta! Maisemasta erottuvat Liminganlahden erikoisuudet, merikämpät. Luontokeskuksen näyttelyssä kerrotaan tarinoita lintujen elämästä ja kämppien historiasta.

Tutustu näyttelyihin

 • Lintujen kahdeksan vuodenaikaa -näyttelyssä lintujen kauneus häikäisee! Näyttelyssä tutustutaan vuoden kulkuun lintujen näkökulmasta. Pääosassa on Liminganlahden monipuolinen linnusto, mutta samalla tarkastellaan lintujen elämää yleisestikin. Moni luontokeskuksessa vieraillut on kertonut Lintujen kahdeksan vuodenaikaa -näyttelyn olevan paras luontonäyttely koskaan. Näyttely on suunniteltu koko perheelle, mutta se tarjoaa kuitenkin mielenkiintoista ja ajankohtaista tietoa myös intohimoisille lintuharrastajille.
 • Vaihtuvat näyttelyt vaihtuvat kuukauden tai kahden välein. Katso tapahtumakalenterista tämänhetkinen näyttely. 

Kuusi joutsenta lentää ryhmänä. Järviruoko peittää merenrannan lähes kokonaan. Vettä pilkottaa pieninä laikkuina. Taustalla näkyy merikämppiä. Horisontissa nousee usvaa.

Katso Elämää Liminganlahdella -multimediaesitys

 • Ilmainen. Kesto 20 min.
 • Kertoo, mitä lintuvesialueella tapahtuu vuoden aikana. 
 • Esitetään auditorion ollessa vapaana. Ryhmien kannattaa varata esitys etukäteen.

Tekemistä lapsille

 • Pienimpiä kävijöitä varten suunnitellussa Linnunpesässä voit kuunnella lasten satuja tyynyjen ympäröimänä. Luontokeskuksessa on myös pelejä, väritystehtäviä, kirjoja sekä paljon tutkittavaa perheen pienimmille.

Uppoudu luontotiedon maailmaan käsikirjastossa

 • Luontokeskuksen käsikirjastossa on luettavana mm. erilaisia luonto-oppaita (kasvit, sienet, linnut, nisäkkäät jne.) ja luontolehtiä. 

Vieraile luontokeskuksen sisätornissa

 • Luontokeskuksen ravintolatiloissa sijaitsee lintutorni, josta pääsee kurkistamaan kaukoputkella Liminganlahdelle. Auki talvikaudella vain viikonloppuisin.

Opastuksia ryhmille

Nainen tarkkailee lintuja kaukoputkella.

Liminganlahden alue

Tarkkaile ainutlaatuista kosteikkolinnustoa

 • Matalat rantaniityt, laajat ruovikot, pajukot ja rantakoivikot tarjoavat elinsijaa ja levähdyspaikkoja monimuotoiselle lintulajistolle. Liminganlahdella tavataan vuosittain noin 200 eri lintulajia, joista noin 160 pesii alueella. Joukkoon mahtuu monia harvinaisuuksia. Mustapyrstökuiri, useat hanhilajit, koreat suokukot, karheaääniset räyskät, sirot ja harvinaiset arosuohaukat ja monet muut saavat luonnontarkkailijan pään pyörälle.
 • Liminganlahden lintusesonki alkaa huhtikuussa hanhien muutolla, ja kevät huipentuu suokukkojen värikkääseen soidintanssiin. Paras aika kestää ainakin lokakuuhun saakka, kunnes viimeiset joutsenet lähtevät etelään lahden jäätyessä. Viidestä lintutornista lintujen tarkkailu on helppoa. Talvisin lintujen piharuokinta antaa mahdollisuuden ihastella alueella talvehtivia paikkalintuja. Liminganlahden luonto.

Retkeile ja vieraile lintutorneissa 

 • Liminganlahti on hyvien palvelujen ansiosta niin lapsiperheille kuin pitkän linjan lintuharrastajille sopiva päiväretkikohde. Liminganlahden alueella ei kulje yhtenäistä luontopolkua, mutta lahdella on useita lintutorneja ja lyhyitä pitkospuu- ja hiekkapolkureittejä sekä retkeilijöitä palvelevia rakenteita, kuten tulentekopaikkoja. Luontokeskus ympäristöineen soveltuu liikuntaesteisille, ja lintuja pääsee tarkkailemaan myös lastenvaunujen kanssa. 

Muut aktiviteetit

Liminganlahden esite


Pdf, 2,2 Mt (julkaisut.metsa.fi)