Luontoon.fi uutiset

Liminganlahdella riittää nähtävää syksylläkin

Vielä ehtii syysretkelle Liminganlahden luontokeskukselle. Lintujen syysmuutto jatkuu yhä vilkkaana ja erityisesti isoja lintuja, kuten hanhia ja joutsenia, näkyy keskuksen läheisyydessä huimia määriä. Luontokeskus on yleisölle avoinna päivittäin lokakuun loppuun saakka ja marras-joulukuussakin vielä viikonloppuisin.

Joutsenia vedessä. Yläpuolella lentää kymmeniä hanhia.

Syksyn viimeinen lintutorniopastus luontokeskuksen läheisellä Virkkulan lintutornilla pidetään lauantaina 30.9. kello 10–12. Tuttuun tapaan luontokeskuksen väki lainaa vierailijoille kiikareita maksutta lähilintutornilla vierailun ajaksi.

”Lokakuu tarjoaa edellisvuosien perusteella vielä otolliset mahdollisuudet lintujen tarkkailuun. Viime vuonna metsähanhia nähtiin luontokeskuksen pihalla vielä marraskuussakin! Syksyllä lintujen havainnointiin liittyy ehkä pientä haikeutta, kun tietää monien lintujen suuntaavan pois Suomesta, mutta samalla on vielä ilo päästä tarkkailemaan niitä viimeiset kerrat ennen pimeää vuodenaikaa”, tunnelmoi syksyisestä lintujen tarkkailusta luontokeskuksen virkistyskäytön asiantuntija Joni Partanen.

Samana lauantaina, 30.9., luontokeskuksella on myös muuta ohjelmaa, kun kello 12 alkaen vierailijat pääsevät tutustumaan sekä käytännön että tiedon kautta vieraspetojen torjuntaan. Haitalliset vieraspedot minkki ja supikoira ovat merkittävä syy vesi- ja rantalintujen korkeaan poikaskuolleisuuteen. Tapahtumapäivänä luontokeskuksen auditoriossa Metsähallituksen metsästyksen asiantuntija Teppo Kaikkonen kertoo Helmi-vieraspetohankkeen viimeisimmät kuulumiset. Keskuksen pihamaalla myös rakennetaan minkkiloukkuja. Tule seuraamaan, kuinka loukku valmistuu ja samalla kuulemaan vinkit onnistuneeseen vieraspetopyyntiin! Vieraspetojen torjuntakurssin järjestävät yhdessä Ilmastoviisaat kylät -hanke, Limingan seudun riistayhdistys sekä Liminganlahden luontokeskus / Metsähallitus Luontopalvelut.

Lokakuun syyslomaviikoilla 42 ja 43 luontokeskuksen ohjelmassa on luvassa perinteinen askartelupöytä lapsiperheille sekä Pohjoisen Luontokuvaajat ry:n tuottama luontokuvaesitys ”Siivin ja käpälin – Elämää Suomen luonnossa” keskuksen auditoriossa. Esityksen kesto on 20 minuuttia ja se on maksuton. Luontokeskuksen henkilökunta näyttää esityksen vierailijoille pyynnöstä, eli erillisiä esitysaikoja ei ole.

Vielä marraskuullekin riittää luontokeskuksella kuultavaa, kun hömötiaisia Oulun yliopistolla tutkinut Satu Kumpula saapuu kertomaan yleisöluennolle tästä erittäin uhanalaisesta vanhojen metsien tiaislajista. Kaikille avoin yleisöluento pidetään luontokeskuksen auditoriossa lauantaina 18.11. kello 14–15.

Loppuvuoden vaihtuvat näyttelyt tarjoavat luontokuvia kahdessa sukupolvessa sekä paikallisten koululaisten luontoaiheisia kuvaamataidonkurssin töitä. Lokakuun näyttelyssä ”Kaviokkaita – siivekkäitä” yhdeksänvuotiaan Jonne Suutarin luontokuvat kohtaavat tämän oman mummun, Pirjo Jaukkurin, otokset. Kahden kuvaajan teokset muodostavat kokonaisuuden, jonka sanoma on vahvasti kiusaamista ja syrjintää vastustava.

Marras-joulukuun viikonloppuina puolestaan on odotettavissa luonnosta innoitusta ammentanut, värikylläinen koululaisnäyttely. ”Loppuvuoden koululaisnäyttely on vakiinnuttanut paikkansa luontokeskuksen näyttelytarjonnassa. Se tarjoaa paikallisille koululaisille mahdollisuuden saada omat työnsä esille samoille seinille, joilla Suomen parhaiden ja arvostetuimpien luontovalokuvaajien töitä esitellään", kertoo Partanen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Linturetkeä suunnitellessa voi lintutilanteesta tiedustella tarkemmin luontokeskuksen asiakaspalvelunumerosta tai Liminganlahden Facebook-sivujen kautta viestillä.

Lisätietoja