Korpitaipaleen ohjeet ja säännöt

Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen
Leiriytyminen
Tulenteko
Roskaton retkeily
Kalastus
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Metsästys
Muut säännöt ja ohjeet
Muu kielletty toiminta
Ystävyyden puiston järjestyssääntö
Turvallisuus

Kunnioita luontoa

Elimyssalon ja Iso-Palosen – Maariansärkkien luonnonsuojelualueilla Korpitaipaleen retkeilyä ohjaa Ystävyyden puiston järjestyssääntö (julkaisut.metsa.fi). Näiden alueiden ulkopuolella voi retkeillä jokaisenoikeuksilla. Liiku luonnossa luontoa kunnioittaen ja muista Retkietiketti.

Lemmikit

Lemmikkieläimet ovat tervetulleita vaellukselle. Ne tulee kuitenkin ehdottomasti pitää aina kytkettyinä. Lemmikin kanssa retkelle lähtijän kannattaa tutustua Koiraretken muistilistaan.

Liikkuminen

Korpitaipaleella saa liikkua jalan, hiihtäen tai lumikenkäillen. Myös maastopyöräily on sallittu, mutta ota huomioon, että reittiä ei ole tehty pyöräilyreitiksi.

Rajavyöhykkeellä liikkuminen ilman Rajavartioston lupaa on kielletty. Rajavyöhyke on merkitty selvästi sekä maastoon että alueen karttoihin.

Leiriytyminen

Leiriytyminen on sallittu luonnonsuojelualueilla tulentekopaikkojen läheisyydessä. Muualla voi leiriytyä tilapäisesti jokaisenoikeudella. 

Tulenteko

Avotulen teko on sallittu huolletuilla, karttaan ja maastoon merkityillä tulentekopaikoilla käyttäen ainoastaan tarkoitukseen varattua, paikalle tuotua polttopuuta. Vastuu on aina tulen sytyttäjällä.

Retkikeittimen käyttö on sallittu siellä, missä liikkuminenkin on sallittu.
Risukeittimien käyttö ei ole sallittu maastopalovaroituksen aikana niistä aiheutuvan kipinöintivaaran vuoksi.

Tulenteko maastopalovaroituksen aikana on ehdottomasti kielletty. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).

Roskaton retkeily

 • Korpitaipaleella noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatteita. Vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi. Elimyssalon ja Iso-Palosen – Maariansärkkien pysäköintialueilla on jätteiden lajittelupisteet.
 • Ruoantähteet ja muut biojätteet voi laittaa kuivakäymälään.
 • Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Muita jätteitä, kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia, ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois.
 • Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Kalastus

Onkiminen ja pilkkiminen Korpitaipaleella on sallittua jokaisenoikeudella.

Marjastus, sienestys ja kasvien kerääminen

Marjojen ja ruokasienten poimiminen on sallittu. Alueella kasvaa puolukkaa, mustikkaa, juolukkaa ja variksenmarjaa ja suot houkuttelevat lakan ja karpalon kerääjiä. Levävaaran ja Latvavaaran ympäristöissä on myös vadelmaa.

Muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty.

Lakan marja.

Metsästys

 • Luonnonsuojelualueilla metsästys on valtionmailla sallittu paikallisille asukkaille yleisten metsästyssäännösten ja voimassa olevan järjestyssäännön mukaisesti.
 • Poikkeukset:
  • Elimysjärven ympäristössä maastoon merkityllä alueella metsästys on kokonaan kielletty.
  • Majavan kevätmetsästys on kielletty Ystävyyden puiston järjestyssäännössä.
  • Metsästyksessä käytettäviä rakennelmia, esim. ampumalavoja ei saa rakentaa tai tuoda luonnonsuojelualueille.
 • Tarkista aina aluekohtaiset voimassa olevat säädökset ja rajoitukset.

Muut säännöt ja ohjeet

Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta, järjestetyt tapahtumat ja elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

Korpitaipaleen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista ja toistuvaan yrityskäyttöön tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Päiväkohtaiset käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).

Muu kielletty toiminta Korpitaipaleella

 • Maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen.
 • Luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen.
 • Selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen.
 • Moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta.
 • Roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen.
 • Kiinteiden muinaisjäännösten kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen, poistaminen ja muu niihin kajoaminen.
 • Muita ihmisiä häiritsevä toiminta.

Ystävyyden puiston järjestyssääntö

Ystävyyden puiston järjestyssääntö (julkaisut.metsa.fi), vahvistettu 28.6.2010.

Turvallisuus

Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa.

 • Ota retkelle mukaan ensiapupakkaus. Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Tutustu etukäteen, kuinka toimia hätätilanteessa.
 • Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Korpitaipaleen varrella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa. Lue lisää matkapuhelimen kuuluvuudesta.
 • Pukeudu retkeille värikkäästi ja sään mukaisesti. Juomapullo ja eväät kannattaa ottaa mukaan.
 • Retkeilyn ABC

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää