Korpitaipaleen vaativuus

Polku keskellä mäntyistä harjua.

Korpitaipaleen vaellukseen kannattaa valmistautua ennakkoon tutustumalla reittiselostukseen ja hankkimalla esimerkiksi Maastokartat Q543 Kiekinkoski, Q544 Kauronkylä, 1:50 000, tai peruskartat Q5432 Niemiskylä, Q5441 Kalliojoki, 1:25 000, ja tutustumalla karttaesitteisiin. Reitti on kuljettavissa turvallisesti vain sulan maan aikana. Tarkasta ajantasaiset olosuhteet aina ennen reitille lähtemistä.

Maaston vaativuus

Korpitaival ei ole erityisen vaativa reitti, mutta matkan varrella on nousuja ja alamäkiä sekä paikoitellen kiviä ja juuria. Reitillä on pitkospuita ja siltoja, jotka auttavat kosteiden paikkojen, purojen ja jokien ylittämisessä. Korpitaival on kuljettavissa lumettomaan aikaan.

Reitin kulkemiseen riittää hyvä peruskunto, kartanlukutaito ja auttavat erätaidot. Myös vaellussauvoista on apua. Eri luonnonsuojelualueilla on myös muita lyhyitä helppokulkuisia reittejä. 

Maastoon oranssein maalimerkein sekä viitoin merkittyä reittiä on helppo seurata, mutta retkeily- tai maastokartta sekä kompassi on turvallisuuden vuoksi syytä pitää mukana.

Korpitaival ei ole esteetön. 

Vaelluksen kesto

Reitin korkeuserot, paikoin jyrkät rinteet ja juurakkoiset reittiosuudet tekevät Korpitaipaleesta vaativahkon. Keskimääräinen etenemisvauhti on noin kahdesta neljään kilometriä tunnissa. Painavan rinkan kantaminen hidastaa vauhtia. Päivämatkoja suunnitellessasi arvioi soveltuva etenemisvauhti kuntosi mukaan. Valitse reitti tai reittiosuudet vaellukseen käytettävissä olevan ajan mukaan.

Tutustu ennen lähtöä kattavaan reittiselostukseen.

Turvallisuus   

  • Tarkasta matkapuhelinten kuuluvuus ja turvallisuusohjeistus.
  • Tutustu erilaisissa hätätilanteissa toimimiseen. 
  • Retkeilyn ABC -tietopankista löydät lisätietoa Retkietiketistä ja turvallisuudesta.
  • Tarkasta myös varustelista.
  • Reitin kuljettavuustiedot tarkistettava erityisesti keväisin ja syksyisin. Korpitaival on kuljettavissa vain sulan maan aikana. Reitin varrella on vesistön ylityksiä.
  • Voimassa olevat varoitukset ja sää (ilmatieteenlaitos.fi). Ukkosella on vältettävä korkeita vaaroja ja avointa maastoa.
  • Maastopalovaroituksen aikana avotulenteko on kiellettyä myös rakennetuilla tulentekopaikoilla.
  • Sinilevätilanne (vesi.fi) kesäisin. Sinileväistä vettä ei tule sen myrkyllisyyden vuoksi käyttää juoma- eikä pesuvetenä.
  • Elimyssalon ja Iso-Palosen - Maariansärkkien luonnonsuojelulalueilla on voimassa Ystävyyden puiston järjestyssääntö (julkaisut.metsa.fi). Luonnonsuojelualueiden ulkopuolella voimassa ovat jokaisenoikeudet.
  • Ota ylös alueella toimivan taksipalvelun yhteystiedot yllättävien tilanteiden varalta.

Reittimerkintä ja kartat

Korpitaival on merkitty maastoon oranssein maalimerkein. Korpitaival on merkitty myös Retkikartta-palveluun. Kartat on esitelty Kartat-sivulla.
Reitille soveltuvat maastokartat:

  • Kuhmo Lentiira Jonkeri, vedenkestävä topokartta, 1:50 000, Karttakeskus 2022.
  • Retkeily GT Itä-Suomi, 1:250 000, Karttakeskus 2022.
  • Maastokartat Q543 Kiekinkoski, Q544 Kauronkylä, 1:50 000.
  • Peruskartat Q5432 Niemiskylä, Q5441 Kalliojoki, 1:25 000.
  • Maastokartat numerot 4431 05, 4431 06+09, 1:20 000.
  • Kuhmo Kartalla, 1:100000. Maanmittauslaitos 2007.

Etäisyydet ja kulkuajat

Reitille kannattaa varata reilusti aikaa, koska maastossa on paljon vaihtelevuutta ja katseltavaa. Tutustu ennen lähtöä kattavaan reittiselostukseen. 

Keskimääräinen kulkunopeus on 2–3 km tunnissa. Alle listattujen etäisyyksien avulla voit arvioita kulkuaikasi vaellusvarustuksessa kulkemiseen.

Etäisyydet etelästä pohjoiseen yöpymisiin sopiville laavuille:

  • Ryönänkangas pysäköintialue - Saari-Kiekin laavu 17 km 
  • Saari-Kiekin laavu – Teerisen laavu 17 km
  • Teerisen laavu – Matokangas pysäköintialue 22 km

Juomavesi

Suunnittele vesihuolto kartan kanssa etukäteen, sillä reitin varrella ei juurikaan ole vedenottopisteitä. Suosittelemme hanaveden pullottamista mukaan ennen lähtöä. Varaudu vaellukselle myös keitto- tai suodatusvälineillä.

Reitillä olevien lähteiden vesi suositellaan keitettäväksi. Myös pintavesi, kuten järvien, jokien ja purojen vedet, kannattaa aina keittää ennen juontia, sillä veden laatu vaihtelee alueittain. Kaivo-, lähde- ja pintavesien käyttö tapahtuu aina retkeilijän omalla vastuulla. 

Lue retkeilyn juomavesivinkit retkeilyn ABC:sta.

Majoittuminen

Suunnittele yöpymiset kartan kanssa etukäteen. Tutustu myös Palvelut-sivuun.

Luonnonsuojelualueilla saa majoittua omissa majoitteissa vain merkittyjen laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä. Samat säännöt koskevat myös riippumattoretkeilijöitä. Luonnonsuojelualueiden ulkopuolelle jäävillä alueilla saa jokaisenoikeudella oleskella ja yöpyä tilapäisesti siellä, missä liikkuminenkin on sallittua.

Ruokailu

Korpitaipaleelle tulee varautua omin eväin ja ruoanlaittovälinein.

Viisas retkeilijä varaa retkelle mukaan retkikeittimen tai eväät, joiden valmistamiseen ei tarvitse tulta.

Saanko tehdä tulet?

Tulenteko ei ole jokaisenoikeus, joten tulta ei voi tehdä mihin tahansa. Tulenteko on sallittu ainoastaan rakennetuilla tulentekopaikoilla, jotka on merkitty tulisymboleilla myös karttoihin.

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti. Myös hormillisia tulisijoja käyttäessä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta maastopalovaroituksen aikana.

Tutustu Korpitaipaleen varrella oleviin palveluihin ja tulentekopaikkoihin.

Lemmikit vaelluksella

Lemmikkieläimet ovat tervetulleita vaellukselle. Ne tulee kuitenkin ehdottomasti pitää aina kytkettyinä. Lemmikin kanssa retkelle lähtijän kannattaa tutustua Koiraretken muistilistaan.