Kolin kansallispuisto ja luontokeskus Ukko opettajille

31.3.2022
Kolin luontokeskus Ukko on remontin vuoksi suljettuna 1.4.-7.6.2022. Remontin aikana emme vuokraa auditoriota tai järjestä opastuksia. Lue lisää palveluista ja Kolin retkeilyolosuhteista täältä.

Kolin luontokeskus Ukko suljettu 1.4.–7.6.2022

Kolin luontokeskus Ukon alakerran tiloja uudistetaan keväällä 2022. Aulaan rakentuu uusi, toiminnallisesti retkeilytaitoja opettava Retkinäyttely. Luontokeskuksen ollessa suljettuna opastettuja kierroksia tai korvaavia opastuksia ei perusnäyttelyihimme järjestetä. Maasto-opastuksia voit varata yhteistyöyrityksiltämme.

Metsähallituksen asiakasneuvonta palvelee 1.4.–7.6. välisenä aikana arkisin klo 10:00–15:00
sähköpostitse ukko(at)metsa.fi
puhelimitse 0206 39 5654
somessa Kolin kansallispuisto (facebook.com)

Aineistot

Ryhmäopastukset

 • Perinnepukuun pukeutunut mies Kolin kansallismaisemissa.Kolin luontokeskus Ukossa järjestetään opastuksia Katse kansallismaisemaan-näyttelyssä. Näyttelyssä tutustutaan Kolin alueen ja kansallispuiston geologiaan, jääkauden jälkiin, luontoon, historiaan ja Kolin kulttuuriperintöön. Opastus sisältää Mustarinta-lyhytelokuvan. Opastuskielinä ovat suomi ja englanti. Opastuksen kesto on noin tunti. 
 • Maasto-opastuksia voit varata yhteistyöyrityksiltämme.

Retkivinkit

Luontokeskukselta lähtee kymmeniä kilometrejä polkuja ja reittejä, joille on hyvä suunnitella retkiä. Teemapolut ovat suosittuja päiväretken kohteita:

 • Huippujen kierros (1,4 km): Tämä pitää jokaisen kokea! Reitiltä avautuu Suomen tunnetuin kansallismaisema koko uljaudessaan.
 • Kasken kierros (3-5 km): Tutustutaan kaskeamiseen,  sen historiaan sekä Ollilan, Turulan ja Mattilan vanhoihin pihapiireihin.
 • Kolinuuron kierros (3 km): Laskeudutaan laaksoon, joka on sauma muinaisten mannerlaattojen välissä. Reitillä voi tutustua alueen geologisiin ilmiöihin.
 • Olethan aina roskaton retkeilijä ja noudatat maastossa liikkuessasi Retkietikettiä

Kaksi lasta syksyisessä metsässä. Toisella lapsella paahdettuja vaahtokarkkeja grillitikussa.

Ruokailut

 • Kansallispuistossa on useita tulentekopaikkoja. Tulentekopaikat on merkitty Kolin retkeily- ja palvelukarttaan, joka on saatavilla Kolin luontokeskus Ukosta.
  • Mantereella: Ikolanaho, Lakkala, Likolahti, Myllypuro, Paimenenvaara, Pääministerin tulentekopaikka, Rykiniemi, Turula, Vaaralanaho, ja Ylä-Murhi. Lisäksi Havukankorvessa ja Pitkälammella on trangiakatokset. 
  • Saarissa: isompi Hiekkasaari ja Pieni-Hiekkasaari, Iso-Korppi, Pieni-Korppi ja Laitosaari.
  • Avotulen tekeminen ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikana on kielletty. Tarkasta aina voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi) ennen avotulen tekoa. 
 • Kolin luontokeskus Ukossa toimii kahvila Eväsretket (kalastusretket.fi), josta voit ostaa mukaasi retkieväät. Voit pitää evästauokosi kahvilassa tai sen terassilla. Maksullisen eväspaketin opasteluille luontoretkille voit tilata ennakkoon Koli Shop Retkituvalta (feelkoli.fi)
 • Lisäksi ruokailuja järjestävät alueen muut kahvilat ja ravintolat, ja viime hetken ostokset voi tehdä paikallisessa kyläkaupassa. Lue lisää Kolin palveluista

Tilat ja varustevuokraus

Lapsia polulla metsässä. Yhdellä lapsista on sateenvarjo.

Vinkit lasten kanssa retkeilyyn 

Retkeilyn ABC: lasten kanssa retkelle.

Ihme ja kumma -videosarja

Ihme ja kumma on lapsille suunnattu videosarja luonnon monimuotoisuudesta. Tuotanto: Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi.

Piirretty kuva, jossa on videon otsikko sekä kasveja ja eläimiä.