Ajankohtaista Kolin luontokeskus Ukossa

Tarkasta myös https://www.luontoon.fi/koli/ajankohtaista

Kolin luontokeskus Ukko suljettu ma 20.11. - ma 27.11. huoltotöiden vuoksi

Kolin kansallispuiston reitellä löydät ohejeita lähtöpaikkaopasteista, maasto-opasteista, reittiviitoituksesta ja reittirankenteista. Kansallispuisto palveluineen on auina auki retkeilijöille!

Lukiessasi tätä, olet juuri oikeassa paikassa. Retken suunnittelu kannattaa aloittaa täältä luontoon.fi sivuilta. Retkeilyyn löytyy kattavasti vinkkejä pukeutumisesta,  jokaisenoikeuksita aina hätätilanteissa toimimiseen Retkeilyn ABC:stä (luontoon.fi/retkeilynabc).

Kolin kansallispuistosta löytyy kattavasti tietoa:
luontoon.fi/koli
luontoon.fi/kolinluontokeskus
ukko.retkipaikka.fi

Facebook: Kolin kansallispuisto
Instagram #luontoon.fi

Kolin matkailualueen palvelut löytyvät kootusti:
koli.fi

 

Suosittu näyttely "Mustarinnan mailla" jatkuu vuoden loppuun saakka!

(Päivitetty 27.10.2023)

Kuvataiteilija Kaisa Juntusen näyttely ”Mustarinnan mailla” on ollut yleisön suosiossa, ja sitä on päätetty jatkaa vuoden loppuun saakka. Jo myytyjen töiden tilalle taiteilija tuo uudet teokset 31.11. 2023.

Yhteistyössä Metsähallitus ja Kolin kulttuuriseura ry
www.luontoon.fi/kolinluontokeskus
www.kolinkulttuuriseura.fi

Ukon aukioloajat, asiakaspalvelu ja teosten myynti: www.ukko.retkipaikka.fi

 

Kolin luontokeskus Ukossa tapahtuu syyslomaviikoilla

Kiinnostaako talviretkeilyharrastuksen aloittaminen tai haluatko oppia käyttämään tuluksia nuotiotulen sytyttämiseen? Entäpä tuikkivan tähtitaivaan tiirailu asiantuntijoiden seurassa? Tule bongaamaan hyvät retkivarusteet ulkoiluvaruste -Outletista 21.10. Katso Retkipaikan järjestämät Ukon syyslomaviikkojen tapahtumat ukko.retkipaikka.fi.

20.10. perjantaina vietetään Kolin koiraretkipäivää. Suuntaa RetkiHaun mukana kansallispuistoon retkelle kello 10.30-12.00 tai Ilona Karjalaisen kanssa Ukkoon luennolle kello 13:00-15.00, jos haluat lisää kokemusta koiran kanssa retkeilystä tai tietoutta kuinka retkeillä vastuullisesti ja koiraystävällisesti huiskuhäntäisen kaverisi kanssa suojelualueilla. Päivän kruunaa retkeilevien pehmokoiraeläinten tapaaminen luontokeskuksen yläaulassa kello 15.30 alkaen. 
Lisätietoja, lippuja ja ilmottautumiset RetkiHau -perheretkelle kalastusretket.fi
Luennolle ja pehmokoiraeläin tapamiseen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Kolin luontokeskus Ukon lämpimistä juomista, herkuista ja maittavasta lounaasta vastaa Kahvila Eväsretket. 

Luontokeskus ja kahvila ovat avoinna syyslomien ajan ma-la klo 10-17 ja su klo 10-15.

Kuvataiteilija Kaisa Juntusen näyttely ”Mustarinnan mailla” on nähtävillä Kolin luontokeskus Ukossa 2.9.–30.10.2023. Näyttelyn avajaiset ovat lauantaina 2.9.2023 klo 15–17.

Näyttelyssä on esillä tussipiirroksia, taidegrafiikkaa ja maalauksia, jotka ovat syntyneet Kaisa Juntusen muutettua pääkaupunkiseudulta Joensuuhun vuoden 2021 alussa.

”Kolin seudun kauneus oli yksi syy, miksi ylipäätään halusin muuttaa Pohjois-Karjalaan”, sanoo Juntunen, joka vietti vuoden 2020 elokuun Kolilla Kolin Ryynäsen taiteilijaresidenssissä. Näyttelyn teokset ovat saaneet innoituksensa suomalaisesta luonnosta. Maagista realismia edustavissa teoksissa todellisuus ja epätodellisuus sekoittuvat. Teoksissa Juntunen käsittelee ihmisen ja luonnon välistä suhdetta, ja niissä on viittauksia vanhoihin mystisiin tarinoihin ja uskomuksiin, metsän pyhyyteen, suomalaiseen muinaisuskoon ja Kalevalaiseen kansanrunouteen. Rantasalmella v. 1979 syntynyt Kaisa Juntunen on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-­ yliopistosta. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä v. 2010 lähtien ja osallistunut yhteisnäyttelyihin v. 2002 alkaen 
Suomessa, Virossa, Sveitsissä ja Japanissa.

Miia Roseniuksen taiteessa luonto näyttäytyy eri kuvataiteen lajien tekniikoissa

Kontiolahtelaisen kuvataiteilijan Miia Roseniuksen näyttely Tarinoita poluilta on esillä Kolin luontokeskus Ukon yläaulassa 2.8. - 30.8.2023

Miia Rosenius on kontiolahtelainen kuvataiteilija ja taidekasvattaja. Rosenius käsittelee taiteessaan usein omaa elinympäristöään, sekä asioita ja pieniä yksityiskohtia, joihin hän kiinnittää huomiota arjessaan. Luonto yksi keskeisistä aiheista. Rosenius työskentelee useilla kuvantekemisen tavoilla. Kolmiulotteinen ilmaisu ja tilallisuus ovat usein teoksissa läsnä. Lisäksi taidegrafiikka on pysynyt keskeisenä ilmaisumuotona.

Lue lisää: Kolin kulttuuriseuran sivulta

Vuoden luontokuvat 2022 esillä Kolin luontokeskus Ukossa 13.7. - 22.10.2023

(Päivitetty 13.7.2023)

Vuoden luontokuvat kiertonäyttely on esillä Kolin luontokeskus Ukon kokoustila Kaskessa. Näyttelyssä esillä ovat kaikki 36 palkittua työtä. Jokaisesta yhdeksästä kilpailusarjasta on mukana kolme parasta sekä kunniamaininnan saaneet kuvat.

Vuoden Luontokuvaksi valittiin seinäjokelaisen Antti Strangin ”Uhka syvyyksistä”, jännittävä kuva päivänkorennosta ja sitä syvyyksistä saalistavasta kalasta.

Vuoden Luontokuva -kilpailun tuomariston mukaan voittokuva on hieno ja yllätyksellinen tilannekuva, jonka ansiot eivät välttämättä aukea aivan ensi silmäyksellä:
  ”Uhka syvyyksistä on yksityiskohtainen ja tarkka kuva päivänkorennosta, joka odottaa lentoonlähtöä hieman liian kauan”, tuomaristo luonnehtii. 

Vuoden luontokuva -kilpailu järjestettiin 42. kerran vuonna 2022. Kilpailu keräsi kaikkiaan lähes 12 000 kuvaa 785 eri kuvaajalta. 

Kolin luontokeskus Ukon kokoustila Kaskeen kuljetaan luontokeskuksen myymälän läpi. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

https://luontokuva.org/vuoden-luontokuva/vuoden-luontokuva-2022

 

Houkutuslinnut nousevat lentoon Kolin luontokeskus Ukon yläaulaan koko heinäkuun ajaksi

Johanna Lonkan taidenäyttely Houkutuslintuja - Decoy Notes on esillä Kolin luontokeskus Ukossa 1.7.-30.7. 2023 

Houkutuslintuja -projekti tarkastelee pohjoista elinympäristöä ja suojautumisen tapoja toislajisten eläinten katseen korkeudelta. Keinotekoiset hahmot maastoutuvat kohdatakseen aitojen kasvi- ja eläinlajien kanssa; valo, ympäristö, vuorokausi ja vuodenaika vaihtuu odotellessa. Kohteena on täydellisen luontokuvan sijaan itse kuvaustilanteessa vietetty aika, tarkkailu, toive ja yritys muuntua joksikin toiseksi.
Veistosinstallaatiossa siivekkäät vaihtavat sulkapukuaan lennossa ja maastoutumisasuun valitaan sekoitus tuohta ja tekstiiliä.

Näyttelyteosten valmistamista on tukenut Taike ja SKR Pirkanmaan rahasto.

Näyttelyyn on vapaa pääsy!

Lue lisää: https://www.kolinkulttuuriseura.fi/tapahtumat/archives/06-2023

https://www.luontoon.fi/-/houkutuslinnut-nousivat-siivilleen-kolin-luontokeskus-ukossa

 

Ninka Reitun vastuullisen retkeilyn satukirja julkaistaan ja taidenäyttely avataan Kolin luontokeskus Ukossa 28.3.2023

Liperiläinen kuvataiteilija, lastenkirjailija ja sarjakuvapiirtäjä Ninka Reittu on kirjoittanut ja kuvittanut vastuulliseen retkeilyyn innostavan lastenkirjan ”Myrsky ja Saana metsässä: Retkietiketti-satuja”. Metsähallituksen Luontopalvelut haluaa satukirjalla huolehtia tulevien sukupolvien kasvattamisesta luontoa kunnioittavaan retkeilyyn. Satujen ja taidenäyttelyn tarkoituksena on innostaa lapsia luontoon ja samalla kertoa, miten luonnossa liikutaan luontoa ja toisia retkeilijöitä kunnioittaen.

Kirja julkaistaan ja kirjaan liittyvän taidenäyttelyn avajaisia juhlitaan Kolin luontokeskus Ukossa 28.3.2023 kello 10. Julkistamistilaisuudessa Ninka Reittu lukee sadun ”Roskapeikot” kaikille satujen maailmasta kiinnostuneille. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

 

Kolin luontokeskus Ukon vaihtuvat näyttelyt 2022–2023

Vaihtuviin näyttelyihin on vapaa pääsy. Kolin luontokeskus Ukon vaihtuvien näyttelyiden tilat sijaitsevat luontokeskuksen yläkerran aulatilassa ja alakerran lastennurkkauksessa.  Yläkertaan pääsee myös hissillä. Yläkerran aulatilan vaihtuvat näyttelyt järjestetään yhteistyössä Kolin kulttuuriseura ryn (kolinkulttuuriseura.fi) kanssa. Näyttelyhaku vuodelle 2023–2024 on päättynyt. Haku vuodelle 2024–2025 avataan alkuvuodesta 2024.

Esillä nyt

Kaisa Juntunen 2.9.–30.10.2023 

Vuoden luontokuvat 2022, 13.7. - 22.10.2023, Kokoustila Kaski (kulje myymälän läpi)

 

Menneet näyttelyt

Ninka Reittu, Myrsky ja Saana metsässä, kirjaan perustuva näyttely, Ilves-luolan seinä

Miia Rosenius - Tarinoita poluilta 2.8.–30.8.2023

Johanna Lonka, Houkutuslintuja - Decoy Notes 1.7.-31.7.2023, YläaulaVastaparras, Ilai Lehto 3.4.–29.6.2023
Akvarelleja -taidenäyttely, Mariana Nordgren, 30.12.2022–30.3.2023
Minne johtaa metsätie, Leena Reittu, 4.9.–28.12.2022
Vuoden luontokuvat 2021 -valokuvataidenäyttely 15.6.–2.7.2022
Tarinapuut-näyttely (tarinapuut.wixsite.com) 5.7.–1.9.2022

 

Uutisia Ukosta

Katso lisää Kolin kansallispuiston ajankohtaista Kolilla -sivulta.