Itärajan kesäretkeilyreitin ohjeet ja säännöt

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.
4.6.2019
Huomio Itärajan reitistä kiinnostuneet vaeltajat! Itärajan kesäretkeilyreitti Suomussalmen ja Kuhmon itärajalla on heikossa kunnossa eikä retkeilyn turvallisuutta voida kaikilta osin taata. Reittiä ei tulla enää ylläpitämään nykyisessä muodossaan. Reitillä on korjattu siltoja ja pitkoksia sekä siirretty reitin linjausta helpommin kuljettaviin kohtiin, mutta 160 km matkalta löytyy aina yllätyksiäkin. Reitti on parhaiten kuljettavissa välillä Hossa - Martinselkosen Eräkeskus.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Ohjeita Itärajan retkeilyreitillä liikkumiseen

Ympäristöystävällinen retkeily

Tulenteko

 • Tulenteko on sallittu vain siihen osoitetuilla paikoilla.
 • Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa, tulenteko on sallittu ainoastaan autiotupien hormillisissa tulisijoissa. Tulentekopaikoilla ei saa pitää tulta metsäpalovaroituksen aikana.

Rajavyöhykkeellä liikkuminen

 • Itärajan retkeilyreitit kulkevat paikoin rajavyöhykkeen takarajalla. Rajavyöhykkeelle meneminen on sallittua vain erillisellä luvalla.

Alueelliset ohjeet ja säännöt

Kalastus

Kesäretkeilyreitin varrella sijaitsevissa järvissä voi onkia ja pilkkiä jokamiehen oikeudella alla olevia poikkeuksia lukuun ottamatta. Viehekalastusta varten tarvitaan kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi).

Metsästys

Ennakkovarustautuminen

Matkapuhelimien kuuluvuus

 • Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
 • Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.

Turvallisuus

 • Itärajan retkeilyreitit on merkitty maalimerkein ja viitoin, mutta kartta on silti hyvä olla mukana. Kartan avulla voi seurata matkan edistymistä, suunnitella retkeä etukäteen ja hätätilanteessa paikallistaa itsensä nopeammin.
 • Lisätietoa retkeilyn turvallisuudesta.
 • Itärajalla on yrittäjien ylläpitämiä karhunkuvauspaikkoja. Karhujen syöttöpaikat eivät kuitenkaan ole Itärajan retkeilyreittien välittömässä läheisyydessä. Karhut yleensä havaitsevat kulkijan jo kaukaa ja pakenevat paikalta. Mikäli karhun kohtaaminen kuitenkin huolettaa, lue lisätietoja (suurpedot.fi).
 • Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
 • Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.

Varusteet

 • Polut ovat enimmäkseen retkijalkineissa kuljettavassa kunnossa kesä-syyskuussa. Sadeilmoilla kannattaa varustautua kumisaappailla. Kosteikot ovat pitkostetut.
 • Reiteillä selviytyy normaaleissa retkivaatteissa pukeutuen sään mukaan.
 • Sääskiä on Kainuussa noin kesäkuun puolivälistä elokuulle siinä määrin, että hyttyssuoja saattaa olla tarpeen.
 • Alueen vedet ovat yleensä juomakelpoisia.
 • Ennen retkelle lähtöä kannattaa kiinnittää huomiota mm. eväiden pakkaamiseen. Kun poistat jo kotona ylimääräiset pakkaukset, joudut kantamaan retkellä vähemmän roskia.
 • Lisätietoa retken suunnittelusta.

Vuodenajat

 • Ruska-aika on parhaimmillaan syyskuun puolivälin tienoilla. Ajankohta ja värikylläisyys vaihtelevat vuosittain.
 • Talvikausi - jolloin polkujen kulkeminen jalan on mahdotonta - kestää noin marraskuun alusta toukokuun puoliväliin.

Sesonkiajat

 • Itärajan retkeilyreiteillä on rauhallista, eikä niillä ole ruuhkaa.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -mobiilisovellus 

Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen (112.fi) kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
112 Suomi -sovellus.

Retkietiketti

1. Kunnioita luontoa.

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää