Etelä-Konneveden kulkuyhteydet ja kartat

3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Kulkuyhteydet

Etelä-Konneveden kansallispuisto sijaitsee Konneveden ja Rautalammin kunnissa Keski-Suomen ja Pohjois-Savon maakuntien rajalla. Puistoon kuuluu Konnevesi-järven eteläisen osan saaria ja laaja yhtenäinen manneralue järven itärannalla. Kansallispuisto sijoittuu kantatien 69 eteläpuolelle sekä valtatien 9 luoteispuolelle.

Autolla ja tilauslinja-autolla

Kansallispuiston mannerosaan Rautalammin Enonniemessä pääsee tutustumaan jättämällä auton Törmälän loma- ja kurssikeskuksen pysäköintialueelle tai Kalajan pysäköintialueelle. Linja-autojen pysäköintialue on Törmälässä, mutta riittävällä maavaralla varustetut linja-autot voivat käydä viemässä asiakkaat Kalajan pysäköintialueelle asti.

 • Törmälään (Konnekoskentie 552, Rautalampi) : Konneveden ja Rautalammin väliseltä kantatieltä 69 käännytään Konnekoskentielle (nro 16089, noin 4 km Rautalammin keskustasta länteen). Ajetaan Konnekoskentietä noin 5,5 km, ja Törmälän loma- ja kurssikeskus on tien vasemmalla puolella. Törmälään voi jättää auton tai jatkaa vielä 1,5 km Törmälän metsätietä Kalajan pysäköintialueelle.
 • Kalajan pysäköintialueelle (Törmälän metsätie 136, Rautalampi): Konnekoskentieltä (nro 16089) käännytään Törmälän loma- ja kurssikeskuksen pysäköintialuetta vastapäätä lähtevälle metsäautotielle. Ajetaan 350 m ja käännytään Y-risteyksestä vasempaan. Tien päässä on kääntöpaikka ja pysäköintialue. Pysäköintialueen kulmasta lähtee merkitty reitti Kalajanvuorelle. Ei talvikunnossapitoa. 
 • Vuori-Kalajan esteetön pysäköintialue (Vuori-Kalajan metsätie 126, Rautalampi) on tarkoitettu vain liikuntarajoitteisille. Lisätietoja.

Veneellä tai kanootilla

Risteilyalukset kansallispuistoon lähtevät Häyrylänrannasta. Yhteistyöyrittäjät järjestävät myös venekuljetuksia. Kansallispuistoon voi saapua veneellä Pohjois- ja Etelä-Konneveden yhdistävän Kivisalmen kautta. Pohjois-Konnevedeltä on Keiteleen kautta kanavayhteys Päijänteelle. Veneen voi laskea vesille Konneveden Häyrylänrannasta tai Kivisalmesta sekä Rautalammin Kierinniemestä, Hanhitaipaleen Kalasatamasta tai Pitkänpohjanlahdesta.

 • Häyrylänrantaan (Satamatie 60, Konnevesi): Konneveden kunnan Häyrylänrannan palvelusatama sijaitsee Konneveden kirkonkylän kupeessa. Tieltä 69 käännytään Sirkkamäentielle (nro16771). Ajetaan noin 750 m ja käännytään opasteiden mukaisesti vasemmalle Satamatielle, joka johtaa Häyrylänrantaan, Konneveden satamaan (hayrylanranta.fi).
 • Kivisalmelle (Rautalammintie 1935, Konnevesi): Kivisalmessa on Konneveden kunnan veneenlaskuluiska. Kivisalmi sijaitsee kantatien 69 varrella, Pohjois- ja Etelä-Konneveden yhdistävässä salmessa (noin 19 km Konnevedeltä, noin 16 km Rautalammilta).
 • Hanhitaipaleen Kalasatamaan (Satamatie 143, Rautalampi): Rautalammin kunnan Kalasatamassa on veneenlaskuluiska. Konnekoskentieltä (nro 16089) käännytään Hanhitaipale ja Kalasatama -opasteiden mukaisesti tielle 16090. Tie johtaa Kalasatamaan.
 • Lisätietoa veneilijöiden palveluista.

Rakennuksen edustalla on kajakkiteline, missä on kolme kajakkia. Pihan maapohja on kivituhkaa.

Julkisilla kulkuneuvoilla

""

""

Etelä-Konneveden kartat

Muut kartat

 • Melontaan soveltuvaa säänkestävää Etelä-Konneveden 1:40 000 retkeilykarttaa myydään muun muassa Törmälässä ja Häyrylänrannassa sekä verkkokaupassa (kalajaretkeily.fi).
 • Etelä-Konnevesi Leivonmäki Isojärvi Pyhä-Häkki, vedenkestävä ulkoilukartta 1:25 000. Karttakeskus 2019. Karttaa voi ostaa luontokeskuksista, kirjakaupoista sekä Karttakeskukselta.
 • Maastokartta N444 Konnevesi, 1:50 000. Maanmittauslaitos 2017.
 • Sisävesikartta 446, Konne-, Niini- ja Iisvesi, 1:40 000. Merenkulkulaitos 2005. Karttoja voi ostaa muun muassa Karttakeskuksesta ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.
 • Retkeily GT Länsi-Suomi, 2015, 1:250 000. Karttoja voi ostaa mm. Karttakeskuksesta ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.

Karttojen myyntipaikat

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Etelä-Konneveden kartan Retkikartta.fi:ssä.

Pysäköintialueet

Törmälä

 • Konnekoskentie 552, Rautalampi

Kalajan pysäköintialue

 • Törmälän metsätie 136, Rautalampi
 • Törmälän metsätien ja pysäköintialueen talvikunnossapidossa voi esiintyä viivettä.

Vuori-Kalajan esteetön pysäköintialue (vain liikuntarajoitteisille)

Häyrylänranta

 • Satamatie 60, Konnevesi

Hanhitaipaleen kalasatama

 • Satamatie 143, Rautalampi

Etelä-Konneveden esite


Pdf 3,7 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Self-guided Tour: "7 Finnish National Parks"


Pdf 1,7 Mt (julkaisut.metsa.fi, englanniksi)

Self-guided Tour: "Land of a Thousand Lakes"


Pdf 1,3 Mt (julkaisut.metsa.fi, englanniksi)