Ajankohtaista Etelä-Konnevedellä

Äänitä linnunlaulua Etelä-Konnevedellä - opit uutta ja autat tiedettä!

(Julkaistu 13.4.2024)

Etelä-Konneveden kansallispuiston Kolmen vuoren vaelluksella on kymmenen lintujen pistelaskentapaikkaa, joissa voi nauhoittaa lintujen laulua. Jyväskylän yliopistolla kehitetyllä Muuttolintujen kevät -mobiilisovelluksella äänitetään viisi minuuttia pitkä nauhoitus, jonka päätteeksi tekoäly kertoo ja näyttää valokuvilla, mitä lintuja ympäristöstä kuului. Äänityksen jälkeen nauhoitteen voi lähettää sovelluksessa Jyväskylän yliopistolle tutkimuskäyttöä varten. Nauhoitteista saadaan tärkeää tietoa alueen linnustosta.

Etelä-Konneveden kansallispuisto täyttää 10 vuotta!
Etelä-Konneveden kansallispuiston juhlalogo.

(Julkaistu 5.4.2024)
Etelä-Konneveden kansallispuisto perustettiin syyskuussa 2014 suojelemaan kalasääsken uljasta kotimaisemaa. Etelä-Konneveden kansallispuisto täyttää tänä vuonna siis jo 10 vuotta! 

10-vuotisjuhlan kunniaksi Etelä-Konneveden kulttuurikierros -hanke (etelakonnevedenkulttuurikierros.fi) järjestää tapahtumapäivän Kalajan ympäristössä 1.9.2024.


Vinkkejä talven retkille

(Julkaistu 19.2.2024)

Rautalammin kunta auraa 1,5 km pitkää Törmälän metsätietä Törmälän loma- ja kurssikeskuksesta Kalajan pysäköintialueelle. Sääolosuhteet kannattaa aina huomioida, sillä tien talvikunnossapidossa voi esiintyä viivettä. Auton voi jättää myös Törmälän loma- ja kurssikeskukseen.

Talvella kansallispuiston taukopaikat ovat käytettävissä, mutta lumityöt ovat kävijöiden omalla vastuulla. Reiteillä on syytä varautua sääolojen mukaan lumeen, jäähän tai märkyyteen. Talviretkellä oleellista on varautuminen, lue parhaat vinkit retkeilyn ABC:stä.

Etelä-Konneveden patikointireiteillä on suuria korkeuseroja, joten lumikengät ovat suksia paremmat talviretkeilyvälineet. Yleensä ainakin reitti Kalajan pysäköintialueelta Vuori-Kalajan kotalaavulle pysyy tallattuna auki.

Lumikenkiä vuokraavat useat kansallispuiston yhteistyöyrittäjät.

Lataa tai tulosta mukaasi Etelä-Konneveden esitekartta ja/tai patikointikartta.

Kalajan kierroksen köysikaide valmistui

(Julkaistu 18.8.2023)

Kalajan kierrokselle on valmistunut uusi köysikaide tukemaan kulkemista. Köysikaide pystytettiin kivikkoiseen rinteeseen, jossa polku nousee Vuori-Kalaja -lammen rannalta haavikon läpi kohti Kalajanvuoren huippua. Kalajanvuoren takarinteeseen rakennettiin portaat jo viime talvena. Nämä parannustyöt saatiin tehtyä eduskunnan myöntämillä jakovaroilla. Tervetuloa retkeilemään!

Uutisia Etelä-Konnevedeltä

""Maastopalovaroituksen aikana tulenteko on Etelä-Konneveden kansallispuistossa kokonaan kiellettyä, myös hormillisissa tulisijoissa. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).

Hyvinvointitekoja Keski-Suomessa

Metsähallitus on mukana Keski-Suomen monialaisessa hyvinvoinnin asiantuntijaverkostossa (KEHO, kehofinland.fi). Metsähallituksen tavoitteena yhteistyölle on innostaa ihmisiä liikkumaan luonnossa ja vahvistaa heidän luontosuhdettaan ja sitä kautta lisätä arkiliikunnan määrää ja edistää kansanterveyttä. Lisäksi yhteistyöllä pyritään edistämään viherjatkumoa ja parantamaan palvelupolkua Jyväskylän seudun lähiluonnosta kansallispuistoihin (Etelä-Konnevesi, Isojärvi, Leivonmäki, Pyhä-Häkki, Salamajärvi). Yhteistyö on osa Metsähallituksen terveyden edistämisen ohjelmaa "Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen", joka ulottuu vuoteen 2025 saakka.

Video Etelä-Konneveden kansallispuistosta

Jouni Ohtamaan video (youtube.com) esittelee Etelä-Konneveden kansallispuiston monimuotoisia maisemia. 

Vinkit retkeilyyn

Nainen pystyttää telttaa.

Ensimmäinen yön yli retki, varusteet ja vinkit: Retkeilyn ABC.