Ajankohtaista Etelä-Konnevedellä

3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Enonrannassa ja Keskilahdessa on taas polttopuita

(Päivitetty 8.2.2021)

Enonrantaan ja Keskilahteen on nyt saatu vietyä ensimmäiset puukuormat. Puun ajo jatkuu mantereen kautta, sillä jäät ovat heikot ja jäällä on paljon vettä.

Haapojen ja liito-oravien elintilaa lisätään metsurityönä

Liito-orava kurkistaa puun kolosta.(Päivitetty 1.2.2021)

Loukkuvuoren lenkillä ja Kolmen vuoren vaelluksella helmikuussa kulkeva: kiinnitä huomiota ympäristöösi! Jos havaitset metsurin työssään, varmista että hän näkee sinut ennen kuin etenet.

Etelä-Konneveden kansallispuiston Kirkkovuoressa ja Enonniemessä tehdään helmikuun aikana luonnonhoitotoimenpiteitä. Kansallispuiston aikaisemmin metsätalouskäytössä olleisiin metsiin tehdään lisää kasvutilaa lehtipuille. Kirkkovuoren osalta ennallistamistyöt kuuluvat Helmi-elinympäristöjen ennallistamisprojektiin. Enonniemen toimenpiteet ovat osa Liito-orava-LIFE projektia, jonka tarkoituksena on lisätä liito-oravalle soveltuvan elinympäristön määrää parantamalla haavan kasvuolosuhteita.

Metsureita on opastettu ottamaan luonnossa liikkujat huomioon. Retkeilijä voi kuitenkin omalla käytöksellään edistää havaituksi tulemista.

Lisätiedot: Suunnittelija Aurora Prättälä, aurora.prattala@metsa.fi

Kalajan pysäköintialue on käytettävissä myös talvella

(Päivitetty 25.1.2021)

Törmälän loma- ja kurssikeskuksesta lähtevä noin 1,5 km pituinen Törmälän metsätie päättyy Kalajan pysäköintialueeseen. Törmälän metsätien ja pysäköintialueen talvikunnossapito hoidetaan yhteistyössä Rautalammin kunnan ja Metsähallituksen kesken. Tien talvikunnossapidossa voi esiintyä viivettä.

Vuori-Kalaja-lammelle laituri

(Päivitetty 1.7.2020)

Vuori-Kalajan taukopaikan palvelut ovat parantuneet uimalaiturilla. Laiturin huollosta ja ylläpidosta vastaa Rautalammin kunta. 

Hyvinvointitekoja Keski-Suomessa

(Päivitetty 5.6.2020)

Metsähallitus on mukana Keski-Suomen monialaisessa hyvinvoinnin asiantuntijaverkostossa (KEHO, kehofinland.fi). Metsähallituksen tavoitteena yhteistyölle on innostaa ihmisiä liikkumaan luonnossa ja vahvistaa heidän luontosuhdettaan ja sitä kautta lisätä arkiliikunnan määrää ja edistää kansanterveyttä. Lisäksi yhteistyöllä pyritään edistämään viherjatkumoa ja parantamaan palvelupolkua Jyväskylän seudun lähiluonnosta kansallispuistoihin (Etelä-Konnevesi, Isojärvi, Leivonmäki, Pyhä-Häkki, Salamajärvi). Yhteistyö on osa Metsähallituksen terveyden edistämisen ohjelmaa "Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen", joka ulottuu vuoteen 2025 saakka.

Kaksi retkeilijää syömässä eväitä ulkona pöydän ääressä. Takana näkyy järvimaisema.

Uutisia Etelä-Konnevedeltä

Video Etelä-Konneveden kansallispuistosta

Jouni Ohtamaan video (youtube.com) esittelee Etelä-Konneveden kansallispuiston monimuotoisia maisemia.