Ajankohtaista Etelä-Konnevedellä

26.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.1.-20.2.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.

Ajankohtaista talviretkelle

(Päivitetty 26.1.2022)

  • Etelä-Konneveden maasto on vaikeakulkuista, siellä on jyrkkiä nousuja ja laskuja. Talvisin rinteet ovat erittäin liukkaita. 
  • Rautalammin kunta auraa Törmälästä lähtevän metsätien (1,5 km) ja Kalajan pysäköintialueen sen päässä (Törmälän metsätie 136, Rautalampi). Talvikunnossapidossa voi kuitenkin esiintyä viivettä. Auton voi jättää myös Törmälään (Konnekoskentie 552, Rautalampi). 
  • Reitti pysäköintialueelta Vuori-Kalajan taukopaikalle on yleensä käveltävissä ilman lumikenkiä. Polut voivat olla liukkaita, joten pitävät jalkineet ovat tarpeen. Varminta on varustautua lumikengillä. 
  • Järvien jäällä on monin paikoin vettä. Jäät voivat myös olla paikoin heikkoja. 
  • Törmälän loma- ja kurssikeskuksesta (tormala.fi) voi tiedustella esim. majoitusta. 

Haapojen ja liito-oravien elintilaa lisätään metsurityönä

Liito-orava kurkistaa puun kolosta.(Päivitetty 4.6.2021)

Loukkuvuoren lenkin ja Kolmen vuoren vaelluksen läheisyydessä tehdään kesäkuun alkupuolella luonnonhoitotoimenpiteitä. Jos havaitset metsurin työssään, varmista että hän näkee sinut ennen kuin etenet.

Kansallispuiston aikaisemmin metsätalouskäytössä olleisiin metsiin tehdään lisää kasvutilaa lehtipuille. Kirkkovuoren osalta ennallistamistyöt kuuluvat Helmi-elinympäristöjen ennallistamisprojektiin. Enonniemen toimenpiteet ovat osa Liito-orava-LIFE projektia, jonka tarkoituksena on lisätä liito-oravalle soveltuvan elinympäristön määrää parantamalla haavan kasvuolosuhteita.

Metsureita on opastettu ottamaan luonnossa liikkujat huomioon. Retkeilijä voi kuitenkin omalla käytöksellään edistää havaituksi tulemista.

Lisätiedot: Suunnittelija Aurora Prättälä, aurora.prattala(at)metsa.fi

 

Uutisia Etelä-Konnevedeltä

""Metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana tulenteko on Etelä-Konneveden kansallispuistossa kokonaan kiellettyä, myös hormillisissa tulisijoissa. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).

Hyvinvointitekoja Keski-Suomessa

Metsähallitus on mukana Keski-Suomen monialaisessa hyvinvoinnin asiantuntijaverkostossa (KEHO, kehofinland.fi). Metsähallituksen tavoitteena yhteistyölle on innostaa ihmisiä liikkumaan luonnossa ja vahvistaa heidän luontosuhdettaan ja sitä kautta lisätä arkiliikunnan määrää ja edistää kansanterveyttä. Lisäksi yhteistyöllä pyritään edistämään viherjatkumoa ja parantamaan palvelupolkua Jyväskylän seudun lähiluonnosta kansallispuistoihin (Etelä-Konnevesi, Isojärvi, Leivonmäki, Pyhä-Häkki, Salamajärvi). Yhteistyö on osa Metsähallituksen terveyden edistämisen ohjelmaa "Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen", joka ulottuu vuoteen 2025 saakka.

Video Etelä-Konneveden kansallispuistosta

Jouni Ohtamaan video (youtube.com) esittelee Etelä-Konneveden kansallispuiston monimuotoisia maisemia.