Tapahtumia Seitsemisessä

Syyslomapuuhaa luontokeskuksella

(Päivitetty 9.10.2017)
Seitsemisen luontokeskuksella on syyslomaviikolla 16.10.-22.10.2017 perheen pienimmille kivaa pikkupuuhaa. Alakerran ja yläkerran pysyviin näyttelyihin on piilotettu vaahteranlehtiä ja kuvia luonnon antimista. Luontokeskus on avoinna joka päivä klo 9-16. Luontokeskuksen ravintola on jo talviunilla, mutta lähikahvila Auretar (Länsi-Aureentie 857, n. 1 km luontokeskukselta) palvelee syyslomaretkeilijöitä päivittäin klo 9-18.

Retkivinkkejä rengasreiteille

(Päivitetty 21.6.2017)
Seitsemisen rengasreitit on opastettu maastossa puuviitoin, joissa lukee reittien nimet. Polkulinja on merkitty maastoon valkoisin maalitäplin. Reittikartassa reitit on merkitty eri värein, mutta maastossa värikoodeja ei ole. Risteyskohdista löytyy risteyskartat, joista voi tarkistaa sijaintinsa. Viitoitukset kulkevat karttaan merkityn kiertosuunnan mukaisesti. Toiseenkin suuntaan voi reitin kiertää, mutta silloin on hyvä olla maastokartta mukana. Maastossa kulkee myös hiihtoreittejä, joten viittojen metallisia laattoja on hyvä katsella, ettei eksy kesäaikaan hiihtoreitille. Seitakierroksen, Virkatien ja Harjupolun lähtöpiste on Kulomäellä luontokeskuksen pihassa, ei parkkipaikalla. Kysy lisää vinkkejä luontokeskuksen asiakasneuvojilta.

Metsähallitus merkitsee Seitsemisen kansallispuiston rajat kesän 2017 aikana

(Päivitetty 21.6.2017)
Merkintätyöryhmiä liikkuu alueen kaikilla osilla, myös mahdollisilla rajoitusosilla. Työ ei aiheuta häiriötä yleisölle tai luonnolle. Työt valmistuvat marraskuuhun 2017 mennessä. 
 
Seitsemisen alueen rajat merkitään paaluin. Samalla alueet merkitään kansallispuistomerkein tiealueiden tuntumaan. Merkinnän jälkeen kohteiden rajat ovat helposti havaittavissa myös maastossa.
 

Seitsemisestä saa laminoidun kartan lainaan

(Päivitetty 4.6.2017)
Kulomäelle, Koveroon, Pitkäjärvelle ja Multiharjuun on ilmestynyt postilaatikoita, joista saa ottaa laminoidun lainakartan retkelle mukaan. Kartta tulee retken päätteeksi palauttaa johonkin näistä neljästä laatikosta. Tarkoituksena on vähentää paperikarttojen aiheuttamaa jätettä, sillä monesti kartta lentää retken jälkeen roskiin. Jatkossa karttoja ei enää tulosteta luontokeskuksella, vaan tarvittaessa kartan saa lainaan.

Miten saat kartan mukaan retkelle?

  • tulosta kartta kotona tai kirjastossa luontoon.fi -sivustolta tai retkikartta.fi -sivustolta.
  • nappaa kännykkään kuva karttaelementistä tai luontokeskuksen asiakaspalvelutiskin kartasta
  • ota screenshot luontoon.fi:n pdf-kartasta tai lataa kartta puhelimeen
  • lainaa lainakartta postilaatikosta (muistathan palauttaa!)

Metsäpeura palaa Seitsemiseen

(Päivitetty 26.10.2016)
Metsäpeura palautetaan lähivuosina takaisin alkuperäisille asuinsijoilleen Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Metsäpeuroja palautetaan Lauhanvuoren ja Seitsemisen kansallispuistojen lähistölle alueille, joista ne katosivat 150 vuotta sitten.

Suomen alkuperäinen peuran alalaji metsäpeura (Rangifer tarandus fennicus) on poron luonnonvarainen lähisukulainen ja se oikea alkuperäinen peura, joka oli pitkään entisaikojen suomalaisten yksi merkittävin elinehto. Metsäpeura, josta toisinaan käytetään myös nimitystä suomenpeura, ei ole läheistä sukua muille peuroiksi kutsutuille sorkkaeläinlajeille kuten valkohäntä- ja kuusipeuralle, jotka oikeasti ovat kauriita, eivät peuroja.
Uutinen aiheesta


Luontokeskuksen lupamyynti ja välinevuokraus päättynyt

(Päivitetty 2.7.2016)
Seitsemisen luontokeskuksen kalastuslupamyynti on päättynyt. Teerilammelle kalastuslupia voi ostaa mm. eraluvat.fi -verkkokaupasta.

Luontokeskus ei myöskään enää vuokraa retkivälineitä, kuten kantorinkkaa, lumikenkiä, ja polkupyöriä. Retkeilyvälineitä voi kysyä suoraan Seitsemisen kansallispuiston yhteistyöyrittäjiltä.

Ravintola Seitsemisen Portti vuokraa luontokeskuksella lumikenkiä ja kanootteja.

Pitkäjärven kaivon vesi
(Päivitetty 6.5.2016)

Pitkäjärven kaivon vesi on sameaa ja saattaa maistua rautaiselta, mutta kaivon vesi on kuitenkin juomakelpoista. Koveron kaivon vesi suositellaan keitettäväksi ennen käyttöä.