YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue Suomen 40 kansallispuistossa

YLE Mennään Metsään polkujuoksukartta, Seitseminen

  • Lähde Marko Krapun matkaan liikkumaan polkuja pitkin "maapallon ympäri"! YLE:n järjestämä polkujuoksukiertue Seitsemisessä 19.5.2018. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan (www.yle.fi)
  • Huom! Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.
  • Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.
  • Liikut jokamiehenoikeudella ja omalla vastuulla!

Lumi- ja polkutilanne

(Päivitetty 25.04.2018)
Lunta on vielä laikuittain. Tulvia on joka paikassa. 

Soljasten tielle, Pitkäjärven tielle ja Jaulintiellekään ei ole asiaa. Jaulintiellä pääset Multiharjuun luontokeskukselta päin, mutta pehmeyttä on ja vaatii ajotaitoa ettet juutu mihinkään. Linja-autolla ei ole asiaa Jaulintielle! Suosittellaan ehdottomasti ajamaan Kurun kautta, jos tulette Tampereelta päin. Ajakaa isoja teitä myöten!!!!! Kaikki harjulla olevat parkkipaikat ovat kunnossa esim.Koveron parkkipaikka.

Kaikilla poluilla pääsee kävelemään. Jossain kohden on vielä lunta ja jäätä. Lumi on nyt höttölunta, väistyy helposti jalan alta pois eli käveltävää. Kumisaappat ovat hyvät.

Koveroa on siistitty

(Päivitetty 28.03.2018)
Koveron perinnetilan pysäköintialuetta on siistitty. Tien ja pysäköintialueen välistä metsäpyörylöä on harvennettu, jotta turvallisuus pysäköintialueella säilyy ja samalla avaroitettiin näkymää Koveron suuntaan. 

Koveron pihaan menevän tien kohdalta on kaadettu kaksi vanhinta koivua pois. Ne olivat turvallisuusriski retkeläisille. Tilalle tulee uudet koivut alkukesään mennessä.

Uusi yrittäjä luontokeskukselle

(Päivitetty 08.12.2017)
Luontokeskus muuttuu yrittäjävetoiseksi 1.1.2018 alkaen. Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistojen sekä Riuttaskorven virkistysmetsän neuvonta siirtyy heille. Huomioikaa uusia puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita sivuiltamme. Yrittäjä on julkaissut omat nettisivunsa (seitsemisenluontokeskus.fi) käyttöönne.

Metsähallituksen puhelinnumero ja sähköposti hoitavat myös neuvontaa jatkossakin keskittyen enemmän muiden kansallispuistojen ja retkeilyalueiden neuvontaan sekä Koveron varaukset tätä kautta.

Retkivinkkejä rengasreiteille

(Päivitetty 23.10.2017)
Seitsemisen rengasreitit on opastettu maastossa puuviitoin, joissa lukee reittien nimet. Polkulinja on merkitty maastoon valkoisin maalitäplin. Reittikartassa reitit on merkitty eri värein, mutta maastossa värikoodeja ei ole. Risteyskohdista löytyy risteyskartat, joista voi tarkistaa sijaintinsa. Viitoitukset kulkevat karttaan merkityn kiertosuunnan mukaisesti. Toiseenkin suuntaan voi reitin kiertää, mutta silloin on hyvä olla maastokartta mukana. Maastossa kulkee myös hiihtoreittejä, joten viittojen metallisia laattoja on hyvä katsella, ettei eksy kesäaikaan hiihtoreitille. Seitakierroksen, Virkatien ja Harjupolun lähtöpiste on Kulomäellä luontokeskuksen pihassa, ei parkkipaikalla. 

Seitsemisestä saa laminoidun kartan lainaan

(Päivitetty 4.6.2017)
Kulomäelle, Koveroon, Pitkäjärvelle ja Multiharjuun on ilmestynyt postilaatikoita, joista saa ottaa laminoidun lainakartan retkelle mukaan. Kartta tulee retken päätteeksi palauttaa johonkin näistä neljästä laatikosta. Tarkoituksena on vähentää paperikarttojen aiheuttamaa jätettä, sillä monesti kartta lentää retken jälkeen roskiin. Jatkossa karttoja ei enää tulosteta luontokeskuksella, vaan tarvittaessa kartan saa lainaan.

Miten saat kartan mukaan retkelle?

  • tulosta kartta kotona tai kirjastossa luontoon.fi -sivustolta tai retkikartta.fi -sivustolta.
  • nappaa kännykkään kuva karttaelementistä tai luontokeskuksen asiakaspalvelutiskin kartasta
  • ota screenshot luontoon.fi:n pdf-kartasta tai lataa kartta puhelimeen
  • lainaa lainakartta postilaatikosta (muistathan palauttaa!)

Metsäpeura palaa Seitsemiseen

(Päivitetty 26.10.2016)
Metsäpeura palautetaan lähivuosina takaisin alkuperäisille asuinsijoilleen Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Metsäpeuroja palautetaan Lauhanvuoren ja Seitsemisen kansallispuistojen lähistölle alueille, joista ne katosivat 150 vuotta sitten.

Suomen alkuperäinen peuran alalaji metsäpeura (Rangifer tarandus fennicus) on poron luonnonvarainen lähisukulainen ja se oikea alkuperäinen peura, joka oli pitkään entisaikojen suomalaisten yksi merkittävin elinehto. Metsäpeura, josta toisinaan käytetään myös nimitystä suomenpeura, ei ole läheistä sukua muille peuroiksi kutsutuille sorkkaeläinlajeille kuten valkohäntä- ja kuusipeuralle, jotka oikeasti ovat kauriita, eivät peuroja. Viimeisin uutinen


Pitkäjärven kaivon vesi

(Päivitetty 6.5.2016)
Pitkäjärven kaivon vesi on sameaa ja saattaa maistua rautaiselta, mutta kaivon vesi on kuitenkin juomakelpoista. Koveron kaivon vesi suositellaan keitettäväksi ennen käyttöä, muiden kaivojen vesi kansallispuistossa on talousveden laatuvaatimukset täyttävää.

Tapahtumia Seitsemisessä