Jäniksen selässä reiteille. Kuva Erkki Piilola/Metsähallitus

Syyslomaviikko täynnä ohjelmaa ja edullisia kuljetuksia Tampereelta Seitsemiseen

(Päivitetty 24.9.2018)

Syyslomaviikolla 42 Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistoihin on räätälöity upea viikko-ohjelma, jossa on kaikenlaista tekemistä kaiken ikäisille. Lisäksi Ekokumppanit järjestävät edullisia kuljetuksia päivittäin Tampereelta molempiin kansallispuistoihin. Voit siis jäädä alueelle myös yöksi ja palata vasta seuraavana päivänä Tampereelle. 

Viikko-ohjelma Seitseminen

Viikko-ohjelma Helvetinjärvi

Varaa bussikuljetus tästä (https://lakenaturecenter.fi/express/)

 

Seitsemisen alueen kaivojen vesi on vähissä 

(Päivitetty 31.8.2018)
Koveron perinnetilan ja alueen muiden kaivojen vesi on lopussa kuivuuden vuoksi, joten retkeilijöiden on otettava vettä mukaansa esimerkiksi luontokeskukselta. Seitsemisen juomavesipaikat löytyvät palvelut-sivulta. Seitsemisen kansallispuiston kaivojen talousvesiä ei ole tänä vuonna tutkittu, joten suosittelemme kaivoveden keittämistä. Luontokeskuksen päädyssä on vesihana, joka on talousvettä. Koverolla ei ole juomakelpoista vettä kaivossa.

Retkivinkkejä rengasreiteille

(Päivitetty 23.10.2017)
Seitsemisen rengasreitit on opastettu maastossa puuviitoin, joissa lukee reittien nimet. Polkulinja on merkitty maastoon valkoisin maalitäplin. Reittikartassa reitit on merkitty eri värein, mutta maastossa värikoodeja ei ole. Risteyskohdista löytyy risteyskartat, joista voi tarkistaa sijaintinsa. Viitoitukset kulkevat karttaan merkityn kiertosuunnan mukaisesti. Toiseenkin suuntaan voi reitin kiertää, mutta silloin on hyvä olla maastokartta mukana. Maastossa kulkee myös hiihtoreittejä, joten viittojen metallisia laattoja on hyvä katsella, ettei eksy kesäaikaan hiihtoreitille. Seitakierroksen, Virkatien ja Harjupolun lähtöpiste on Kulomäellä luontokeskuksen pihassa, ei parkkipaikalla. 

Seitsemisestä saa laminoidun kartan lainaan

(Päivitetty 4.6.2017)
Kulomäelle, Koveroon, Pitkäjärvelle ja Multiharjuun on ilmestynyt postilaatikoita, joista saa ottaa laminoidun lainakartan retkelle mukaan. Kartta tulee retken päätteeksi palauttaa johonkin näistä neljästä laatikosta. Tarkoituksena on vähentää paperikarttojen aiheuttamaa jätettä, sillä monesti kartta lentää retken jälkeen roskiin. Jatkossa karttoja ei enää tulosteta luontokeskuksella, vaan tarvittaessa kartan saa lainaan.

Miten saat kartan mukaan retkelle?

  • tulosta kartta kotona tai kirjastossa luontoon.fi -sivustolta tai retkikartta.fi -sivustolta.
  • nappaa kännykkään kuva karttaelementistä tai luontokeskuksen asiakaspalvelutiskin kartasta
  • ota screenshot luontoon.fi:n pdf-kartasta tai lataa kartta puhelimeen
  • lainaa lainakartta postilaatikosta (muistathan palauttaa!)

Metsäpeura palaa Seitsemiseen

(Päivitetty 26.10.2016)
Metsäpeura palautetaan lähivuosina takaisin alkuperäisille asuinsijoilleen Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Metsäpeuroja palautetaan Lauhanvuoren ja Seitsemisen kansallispuistojen lähistölle alueille, joista ne katosivat 150 vuotta sitten.

Suomen alkuperäinen peuran alalaji metsäpeura (Rangifer tarandus fennicus) on poron luonnonvarainen lähisukulainen ja se oikea alkuperäinen peura, joka oli pitkään entisaikojen suomalaisten yksi merkittävin elinehto. Metsäpeura, josta toisinaan käytetään myös nimitystä suomenpeura, ei ole läheistä sukua muille peuroiksi kutsutuille sorkkaeläinlajeille kuten valkohäntä- ja kuusipeuralle, jotka oikeasti ovat kauriita, eivät peuroja. Viimeisin uutinen

Tapahtumia Seitsemisessä