Koveron parkkipaikkaa on siistitty

(Päivitetty 16.03.2018)

Koveron perinnetilan parkkipaikkaa on siistitty. Tien ja parkkipaikan välistä metsärpyörylöä on harvennettu, jotta turvallisuus parkkipaikalla säilyy ja samalla avaroitettiin näkymää Koveron suuntaan. 

Soiden ennallistamista talven aikana

(Päivitetty 21.02.2018)
Soiden ennallistamisen puuston raivaus- ja ojien patoamistyöt ovat käynnissä Kirkkaanlamminnevalla. Työt kestävät helmikuun loppuun saakka. Alueella kulkevaa latua pyritään pitämään hiihdettävässä kunnossa mahdollisimman pitkään.

Soiden ennallistamisen puuston korjuutyöt ovat käynnissä Hirviharjun itäpuoleisella suolla. Työt kestävät maaliskuun alkupuolelle saakka. Työmaa-alueella ei ole viitoitettuja reittejä.

Lumi- ja latutilanne

(Päivitetty 16.03.2018)
Seitsemisen koko latuverkosto on hyvässä kunnossa. Jos lähdet hiihtämään Seitsemisen luontokeskukselta harjun länsipuolta joudut menemään kävelypolun pohjaa reilun puoli kilometriä mistä latu laskee sitten omalle uralle. Varaa itsellesi latukartta (pdf_tiedosto) taskuun.

Muistutamme, että laduilla ei saa kävellä jalan eikä lumikengillä. Samoin ahkiota ei saa vetää laduillamme eikä koiria ei ottaa mukaan laduille. Lyhyen hiihtokauden ajan haluamme rauhoittaa ladut pelkästään perushiihtäjille ja pitää ne kunnossa. Meillä ei ole latuhöylää, jolla voi tehdä ladut kokonaan uusiksi! 

Polkuosuuksia korjataan

(Päivitetty 13.12.2017)
Koveron takana Haukilammelle päin on uusittu polkua. Pitkospuita on purettu syksyn aikana ja tilalle on tullut sorastettu polku kestävyyden takaamiseksi.

Kettulammin korjatun sillan kohdalta myllylle päin ovat pitkokset purettu pois. Polku on merkitty nauhoilla. Talven aikana myös tämä kohta sorastetaan paremmin toimivaksi kohdaksi. Märän syksyn johdosta kohta voi olla märkä ja kengät ovat hyvät olla vettä kestävät.

Uusi yrittäjä luontokeskukselle

(Päivitetty 08.12.2017)
Luontokeskus muuttuu yrittäjävetoiseksi 1.1.2018 alkaen. Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistojen sekä Riuttaskorven virkistysmetsän neuvonta siirtyy heille. Huomioikaa uusia puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita sivuiltamme. Yrittäjä on julkaissut omat nettisivunsa (seitsemisenluontokeskus.fi) käyttöönne.

Metsähallituksen puhelinnumero ja sähköposti hoitavat myös neuvontaa jatkossakin keskittyen enemmän muiden kansallispuistojen ja retkeilyalueiden neuvontaan sekä Koveron varaukset tätä kautta.

Retkivinkkejä rengasreiteille

(Päivitetty 23.10.2017)
Seitsemisen rengasreitit on opastettu maastossa puuviitoin, joissa lukee reittien nimet. Polkulinja on merkitty maastoon valkoisin maalitäplin. Reittikartassa reitit on merkitty eri värein, mutta maastossa värikoodeja ei ole. Risteyskohdista löytyy risteyskartat, joista voi tarkistaa sijaintinsa. Viitoitukset kulkevat karttaan merkityn kiertosuunnan mukaisesti. Toiseenkin suuntaan voi reitin kiertää, mutta silloin on hyvä olla maastokartta mukana. Maastossa kulkee myös hiihtoreittejä, joten viittojen metallisia laattoja on hyvä katsella, ettei eksy kesäaikaan hiihtoreitille. Seitakierroksen, Virkatien ja Harjupolun lähtöpiste on Kulomäellä luontokeskuksen pihassa, ei parkkipaikalla. 

Seitsemisestä saa laminoidun kartan lainaan

(Päivitetty 4.6.2017)
Kulomäelle, Koveroon, Pitkäjärvelle ja Multiharjuun on ilmestynyt postilaatikoita, joista saa ottaa laminoidun lainakartan retkelle mukaan. Kartta tulee retken päätteeksi palauttaa johonkin näistä neljästä laatikosta. Tarkoituksena on vähentää paperikarttojen aiheuttamaa jätettä, sillä monesti kartta lentää retken jälkeen roskiin. Jatkossa karttoja ei enää tulosteta luontokeskuksella, vaan tarvittaessa kartan saa lainaan.

Miten saat kartan mukaan retkelle?

  • tulosta kartta kotona tai kirjastossa luontoon.fi -sivustolta tai retkikartta.fi -sivustolta.
  • nappaa kännykkään kuva karttaelementistä tai luontokeskuksen asiakaspalvelutiskin kartasta
  • ota screenshot luontoon.fi:n pdf-kartasta tai lataa kartta puhelimeen
  • lainaa lainakartta postilaatikosta (muistathan palauttaa!)

Metsäpeura palaa Seitsemiseen

(Päivitetty 26.10.2016)
Metsäpeura palautetaan lähivuosina takaisin alkuperäisille asuinsijoilleen Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Metsäpeuroja palautetaan Lauhanvuoren ja Seitsemisen kansallispuistojen lähistölle alueille, joista ne katosivat 150 vuotta sitten.

Suomen alkuperäinen peuran alalaji metsäpeura (Rangifer tarandus fennicus) on poron luonnonvarainen lähisukulainen ja se oikea alkuperäinen peura, joka oli pitkään entisaikojen suomalaisten yksi merkittävin elinehto. Metsäpeura, josta toisinaan käytetään myös nimitystä suomenpeura, ei ole läheistä sukua muille peuroiksi kutsutuille sorkkaeläinlajeille kuten valkohäntä- ja kuusipeuralle, jotka oikeasti ovat kauriita, eivät peuroja. Viimeisin uutinen


Pitkäjärven kaivon vesi

(Päivitetty 6.5.2016)
Pitkäjärven kaivon vesi on sameaa ja saattaa maistua rautaiselta, mutta kaivon vesi on kuitenkin juomakelpoista. Koveron kaivon vesi suositellaan keitettäväksi ennen käyttöä, muiden kaivojen vesi kansallispuistossa on talousveden laatuvaatimukset täyttävää.

Tapahtumia Seitsemisessä