harrastusmahdollisuudet

Mitä Kolilla voi tehdä?

Osallistua vapaaehtoistoimintaan

Kolin kansallispuiston hoitoon voi osallistua vuosittain useissa vapaaehtoistapahtumissa. 

Kävellä merkityllä reitillä

Kolin kansallispuistossa on hyvät merkityt reitit päiväretkille ja pidemmillekin vaelluksille. Merkittyjä retkeilyreittejä on noin 80 km. Esimerkkeinä koululaisille tai perheille sopiva 2,5 km:n Kasken kierros tai vaativa 30-61 km:n mittainen Herajärven kierros.

Tehdä erävaelluksia kävellen

Vaativan Herajärven kierroksen (30-61 km) varrella voi yöpyä hotellissa, vuokratuvassa, vuokra-aitassa, laavussa sekä telttailualueella. Kansallispuiston läpi kulkee myös Euroopan kaukovaellusreitti E10. Ukko-Kolilta pohjoiseen suuntautuu Kolin ja Vuokatin välinen UKK-vaellusreitti. Kaikki kansallispuiston pääreitit liittyvät Karjalan Kierros -reittiverkostoon (www.vaellus.info).

Lue lisää reiteistä.

Meloa ja soutaa

Kolin alueen vesiltä löytyy haastetta myös melojille ja soutelijoille. Pielisen suuren selän vastapainona on kapea ja pitkä Herajärvi . Alueella on yrittäjiä, jotka vuokraavat kanootteja ja soutuveneitä. Myös kansallispuiston rannan tuntumassa sijaitsevilla vuokratuvilla on soutuveneet vuokralaisten käyttöön.

Meloja Pielisellä. Kuva: Tiina Hakkarainen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehdä erävaelluksia meloen

Pielinen on monipuolinen melontakohde. Kansallispuiston saarissa yöpyminen on kielletty, mutta jo päivämatkan päässä Kolin satamasta löytyy mukavia yöpymispaikkoja laavuissa ja vuokramökeissä. Kansallispuiston tuntumassa on toistakymmentä kilometriä pitkä melontareitti Ahmolampi-Savijärvi-Ylemmäinen -linjalla. Reitin varrella voi yöpyä teltassa.

Purjehtia ja liikkua moottoriveneellä

Suomen viidenneksi suurin järvi, Pielinen, soveltuu hyvin purjehtijoille ja moottoriveneilijöille. Pieliseltä on pääsy vesiteitse jopa Suomenlahdelle saakka. Uudistuneessa Kolin satamassa on veneilijöille palveluita, ja sieltä saa myös vuokrata soutuveneitä ja kajakkeja. Kansallispuistolle kuuluvissa Pielisen saarissa on tulentekopaikkoja. Niihin on myös mahdollista rantautua moottoriveneellä, mutta niissä ei ole rakennettuja luiskia eikä laiturirakenteita.

Tarkkailla lintuja

Kolin alueen lintulajisto on runsas ja laskentojen mukaan lintutiheys huomattavan suuri. Bongauksen kannalta ehkä mielenkiintoisimmat kansallispuistossa esiintyvät lajit ovat kalasääksi, sinipyrstö ja selkälokki.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Kolin nähtävyyksiin lukeutuu näköalapaikkoja, luontokohteita, kulttuurimaisemia ja yksittäisiä, usein historiallisia, kohteita. Yksityiskohtaisempi esittely on nähtävyydet- sivustolla.

Tutustua luontokeskukseen

Kolin kansallispuiston opastuskeskus, luontokeskus Ukko, sijaitsee Ukko-Kolilla. Luontokeskus on mielenkiintoinen käyntikohde, jossa voi tutustua näyttelyihin, katsoa kuvaesityksiä ja tehdä ostoksia luontokaupassa. Lisäksi Ukosta löytyvät matkailuneuvonta sekä kokous-, vuokratupa- ja leirikoulupalvelut.

Tutustua luontopolkuun

Kolin kansallispuistossa on useita teemallisia luontopolkuja. Osaan reiteistä on tarjolla myös pedagoginen materiaalipaketti, jossa on tietoa sekä opettajalle että oppilaalle. Poluille voi lähteä omin päin tai oppaan johdolla. Lue lisää reiteistä.

Hiihtää huolletulla ladulla

Kolin kansallispuistossa ja sen ympäristössä on yhteensä yli 50 km huollettuja latuja sekä perinteisen että luistelutyylin harrastajille. Puistoa sivuava Kolin valaistu latu on pituudeltaan 22 km. Vaativammat kansallispuiston alueella risteilevät vaaraladut ovat lyhyempiä (3 ja 7 km).

Tehdä erävaelluksia hiihtäen

Puistoa sivuava Loma-Koli - Kopravaara -latu (22 km) tarjoaa mahdollisuudet tehdä pienimuotoisia erävaelluksia myös talvella. Valaistun reitin varrella on mahdollista yöpyä teltassa tai laavulla.

Kalastaa

Kolin kansallispuistoon kuuluvalla Metsähallituksen vesialueella (186 ha) Pielisellä on onkiminen ja pilkkiminen sallittua. Viehekalastus edellyttää joko maa- ja metsätalousministeriön Itä-Suomen läänikohtaisen viehekalastusmaksun (www.mmm.fi) suorittamista tai Metsähallituksen viehelupaa (lupa-alue nro 1401). Pyyydyskalastukseen (mm. verkko, katiska) tarvitaan Metsähallituksen Lieksan pyydyslupa-alueen (lupa-alue nro 7003) kalastuslupa. Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).

Pyöräillä

Kolilla Kolin kylän halki sekä Herajärven ja Jeron järven tuntumassa kiertää merkitty pyöräilyreitti (nro 6). Koko kansallispuiston halki kulkee yksityisteitä, joita voi hyvin käyttää pyöräilyyn. Kansallispuiston reiteillä ja poluilla pyöräily on kielletty.

Ratsastaa

Kolilainen maatilamatkailuyritys Paimentupa (www.paimentupa.fi) järjestää maastoratsastuksia Kolin kansallispuiston alueella kulkevilla pikkuteillä.

Osallistua ryhmäopastukseen luontokeskuksessa ja maastossa

Kolilla ja Kolin kansallispuistossa erityisopastuksia sekä lumikenkä- ja patikkaretkiä hoitavat ohjelmapalveluyritykset ja yksityiset oppaat. Luontokeskus Ukon näyttelykierroksen maksullisista erityisopastuksista ryhmille vastaa Ukko-Kolin Ystävät ry. Kaikki opastuspalvelutilaukset voi tehdä Luontokeskus Ukon opastuspalveluun sähköpostitse.

Marjastaa ja sienestää

Kotitarvemarjastus ja -sienestys on sallittua Kolin kansallispuiston alueella. Runsaat mustikka-, puolukka- ja vadelmasadot ovat tavallisia, lisäksi sienestäjä löytää puiston alueelta tyypillisimmät ruokasienet.

Uida

Kansallispuistossa Pielisen rannoilla on useita rauhallisia hiekkarantoja. Parhaiten varusteltu uimaranta uimakoppeineen on kansallispuiston kunnostetussa satamassa. Muut hienot hiekkarannat sijaitsevat pitkin puiston rantaviivaa aina puistoalueen eteläisimpään kärkeen.

Liikkua lumikengillä

Talven suosikkilaji hiihdon ohella on lumikenkäretkeily. Lumikengillä liikkuva pystyy tutustumaan talvisiin vaaramaisemiin ja kohteisiin perusteellisemmin kuin patikoija tai hiihtäjä. Lumikenkiä vuokraa Kolilla ohjelmapalveluyritys Koli Activ Oy (www.koliactiv.fi).

Lumikenkäily on suosikkilaji Kolilla. Kuva: Markku Tano

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasketella

Ukko-Kolin rinteet tarjoavat vauhdikasta menoa sitä hakeville.