Tuntsan kulkuyhteydet ja kartat

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Tuntsan erämaa-alue sijoittuu Savukoski - Tulppio ja Salla - Tulppio -teiden välimaastoon.

Autolla

 • Salla - Savukoski -tieltä nro 965 käännytään Särkelän kylän läheisyydessä Tuntsalle johtavalle tielle. Opastekyltissä lukee Naruskajärvi 45 km. Naruskajärveltä on vielä erämaa-alueen rajalle Tuntsalle 30 km. Alueella on tiheä metsäautotieverkosto, joten autolla voi ajaa lähemmäskin aluetta. Ei virallinen, mutta suosittu pysäköintipaikka on Auermavaarankuusikossa n. 18 km Naruskajärveltä Tuntsan suuntaan. Siinä UKK-reitti ylittää Naruska - Tuntsa -tien ja jatkuu kohti erämaa-aluetta. Tie aurataan talvisin vain Naruskajärvelle saakka.
 • Savukoskelta ajetaan tietä nro 9671 Tulppion suuntaan 90 km. Tulppiosta voi myös siirtyä tiheää metsäautotieverkostoa pitkin lähemmäskin aluetta. Savukoski - Tuntsa ulkoilukartassa on metsäautotiet hyvin merkittyinä. Esim. Tulppionkaitavaaraan, Turjalaisen pohjoispäähän ja Ahmatunturiin pääsee kesäisin autolla. Tiet voivat olla huonokuntoisia. Talvisin tie nro 9671 aurataan Ainijärven rajavartioasemalle, Tulppiosta 15 km eteenpäin, jonne tie myös päättyy.
 • Erämaa-alueen halki kulkevaa UKK-reittiä pitkin pääsee Tulppioon, josta reitti jatkuu vielä Nuorttin retkeilyreitin lähtöpisteeseen Haukijärvenojan pysäköintialueelle.
 • Ajo-ohje Savukeskuksen opastuskeskus Korvatunturiin ja Pyhätunturin luontokeskus Naavaan.

Lähestymiskartta Tuntsalle.

Julkisilla kulkuneuvoilla

 • Kohteelle ei ole julkista liikennettä Korvatunturin Taksi hoitaa jatkokuljetuksen Pelkosenniemeltä Savukoskelle linja-autolta, joka saapuu Pelkosenniemelle. Linja-auto lähtee aamulla suoraan junan tultaessa rautatieasemalta Kemijärveltä. Auto on tilattava etukäteen Kemijärvelle tultaessa numerosta 040 730 6484.
 • Jatkokyydistä Savukoskelta Tulppioon voi kysyä etukäteen tarjouksia soittamalla Korvatunturin Taksin numeroon puh 040 730 6484.
 • Tulppiosta on UKK-reittiä erämaa-alueen reunaan matkaa n. 10 km.
 • Naruska - Tuntsa -suunnasta ei ole ympärivuotista julkista kulkuyhteyttä. Kesäaikana kunta järjestää joukkoliikennettä 2 päivänä viikossa Sallan kirkonkylältä Naruskan kylälle. Kyydin voi varmistaa puhelinnumerosta 0405335956. Naruskan Retkeilymaja (www.naruska.com) tarjoaa kuljetuspalvelua asiakkaan omalla autolla retkireittien alkupäähään. 

Retken lähtöpisteet

 • Tuntsan suunnasta esim. Auermavaarankuusikosta voi suunnata retkensä alueelle ja UKK-reitille. Virallisia pysäköintialueita ei ole.

Kartat

Tuntsan erämaa-alueen ja UKK-reitin kartta.

Muut kartat

 • Tuntsa Naruska Tulppio vedenkestävä topokartta, 1:50 000, Karttakeskus 2020. Karttoja voi ostaa mm. Karttakeskuksesta ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.
 • Salla Savukoski vedenkestävä ulkoilukartta, 1:100 000, Karttakeskus 2016. Karttaa voi ostaa opastuskeskus Korvatunturista, Karttakeskuksesta ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.
 • Kemihaara Tuntsa Värriö vedenkestävä kartta 1:50 000, Calazo Förlag Oy. Kartan voi ostaa Calazolta.
 • Maastokartat U541 Tuntsa ja U542 Nuorttitunturi, 1:50 000. Karttoja voi ostaa mm. Maanmittauslaitokselta, Karttakeskukselta ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.
 • Retkeily GT Pohjois-Suomi, 2016, 1:400 000. Karttoja voi ostaa mm. Karttakeskuksesta ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.

Karttojen myyntipaikat

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Tuntsan kartan Retkikartta.fi:ssä

Pysäköintialueet

 • Metsäautotiet alueen läheisyydessä

Alueella ei ole virallista pysäköintialuetta.