Tarvantovaaran ohjeet ja säännöt

4.2.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Musta nokipannu nuotiolla liekkien ympäröimänä.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Ohjeita Tarvantovaarassa liikkumiseen

 • Jokamiehen oikeudet (ymparisto.fi) ovat voimassa Tarvantovaaran erämaassa.
 • Erämaa-alueelle voi tehdä nuotion ilman erillistä lupaa, mutta vähäpuustoisella alueella tulenteko ei ole suositeltavaa. Enontekiön alueelle ei myydä maapuulupia, vaan tulen voi tehdä ainoastaan maasta kerätystä vähäarvoisesta puusta. Käytä vanhoja nuotiopaikkoja, jos sellaisia on. Mikäli alle puolen kilometrin sisällä on huollettu tulentekopaikka, täytyy tulistelun tapahtua siellä. Luonnonsuojelualueilla, joille on laadittu hoito- ja käyttösuunnitelma tai annettu järjestyssääntö, noudatetaan tulenteossa sitä, mitä näihin suunnitelmiin ja sääntöihin on linjattu. Metsäpalovaroituksen aikana tulenteko on kiellettyä, lisätietoja.
  • Tulenteko metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).
  • Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.
 • Alueen autio- ja päivätupiin saa tuoda lemmikkieläimiä, mutta vain muiden tuvan käyttäjien suostumuksella.
 • Onkia ja pilkkiä voi yleiskalastusoikeudella (ymparisto.fi) virtavesiä ja erityisvesiä lukuun ottamatta. Alueen jokivesissä kalastaessa kaikilla 18–64-vuotiailla tulee olla maksettuna kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi) sekä Metsähallituksen kalastuslupa 1551 Enontekiön (eräluvat.fi). Erämaa-alueen itäpuolella virtaavassa Palojoessa ja länsipuolella kulkevassa Hietajoessa kalastamiseen tarvitset erillisen Palojoki-Hietajoki 1554 -vapaluvan (eräluvat.fi). Kalastonhoitomaksulla voi kalastaa alueen järvissä ja lammissa. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi
 • Lisää ohjeita löytyy Tarvantovaaran erämaa-alueen hoito-ja käyttösuunnitelmasta Sarja C 92 (julkaisut.metsa.fi).

Moottorikelkkailu Enontekiöllä

Muista, että moottorikelkkailu ei ole jokamiehen oikeus. Harrastuskelkkailu on sallittu ainoastaan merkityilla moottorikelkkailureiteillä ja -urilla sekä vesistöjen jäällä. Suojelualueilla on vielä erikseen tarkempia sääntöjä.

Merkityille moottorikelkkailu-urille voit lähteä kelkkailemaan omin päin tai paikallisen safariyrittäjän matkassa. Osa urista vaatii maksullisen luvan ja osa on ilmaisia. Muistathan, että uralta poikkeaminen ei ole sallittua ilman maanomistajan lupaa!

Hetan kirkonkylästä lähteviä moottorikelkkailu-uria hoitaa Enontekiön kunta. Niiden käyttöön ei tarvita lupaa. Myös Victoria-reitti, joka kulkee Suomen ja Ruotsin rajaa myötäillen Muoniosta Kilpisjärvelle on maksuton.

Enontekiöllä Käsivarren erämaa-alueella Palojärvestä Kilpisjärvelle lähtevälle moottorikelkkailu-uralle sekä pistoille Syväjärvi–Karesuvanto ja Raittijärvi–Saarikoski on hankittava maksullinen Metsähallituksen valtakunnallinen uralupa (eraluvat.fi).

Kilpisjärven kylän alueella moottorikelkkailu-uria hoitaa Kilpisjärven ladut ry ja kelkkailijan tulee suorittaa uranhoitomaksu (kilpisjarvenladut.fi).

Moottorikelkkailun kartat 

Ennakkovarustautuminen

Matkapuhelinten kuuluvuus

 • Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Tarvantovaaran erämaa-alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
 • Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.

Varusteet ja turvallisuus

Sesonkiajat

 • Suosituin retkeilyaika on keväällä ja kesällä, kesäkuusta syyskuuhun, mutta mitään varsinaisia ruuhkahuippuja alueella ei ole. 

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.