Tarvantovaaran ohjeet ja säännöt

Musta nokipannu nuotiolla liekkien ympäröimänä.

Ohjeita Tarvantovaarassa liikkumiseen

 • Jokaisenoikeudet ovat voimassa Tarvantovaaran erämaassa.
 • Erämaa-alueelle voi tehdä nuotion ilman erillistä lupaa, mutta vähäpuustoisella alueella tulenteko ei ole suositeltavaa. Enontekiön alueelle ei myydä maapuulupia, vaan tulen voi tehdä ainoastaan maasta kerätystä vähäarvoisesta puusta. Käytä vanhoja tulentekopaikkoja, jos sellaisia on. Mikäli alle puolen kilometrin sisällä on huollettu tulentekopaikka, täytyy tulistelun tapahtua siellä. Luonnonsuojelualueilla, joille on laadittu hoito- ja käyttösuunnitelma tai annettu järjestyssääntö, noudatetaan tulenteossa sitä, mitä näihin suunnitelmiin ja sääntöihin on linjattu. Maastopalovaroituksen aikana tulenteko on kiellettyä, lisätietoja.
  • Tulenteko maastopalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).
  • Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.
 • Alueen autio- ja päivätupiin saa tuoda lemmikkieläimiä, mutta vain muiden tuvan käyttäjien suostumuksella.
 • Onkia ja pilkkiä voi yleiskalastusoikeudella (ymparisto.fi) virtavesiä ja erityisvesiä lukuun ottamatta. Alueen jokivesissä kalastaessa kaikilla 18–69-vuotiailla tulee olla maksettuna kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi) sekä Metsähallituksen kalastuslupa 1551 Enontekiön (eräluvat.fi). Erämaa-alueen itäpuolella virtaavassa Palojoessa ja länsipuolella kulkevassa Hietajoessa kalastamiseen tarvitset erillisen Palojoki-Hietajoki 1554 -vapaluvan (eräluvat.fi). Kalastonhoitomaksulla voi kalastaa alueen järvissä ja lammissa. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi
 • Lisää ohjeita löytyy Tarvantovaaran erämaa-alueen hoito-ja käyttösuunnitelmasta Sarja C 92 (pdf 3,5 Mt, julkaisut.metsa.fi).
 • Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Valtion maksuperustelain mukaan (finlex.fi) yritys tarvitsee yhteistyösopimuksen, jos se vie asiakkaitaan säännöllisesti Metsähallituksen ylläpitämille kohteille (metsa.fi)Käyttömaksut maksetaan etukäteen Eräluvat.fi-verkkokaupan kautta. Sopimusyritysten kanssa voidaan sopia laskutuksesta kausittain. 

Moottorikelkkailu Enontekiöllä

Muista, että moottorikelkkailu ei ole jokaisenoikeus. Harrastuskelkkailu on sallittu ainoastaan merkityilla moottorikelkkailureiteillä ja -urilla sekä vesistöjen jäällä. Suojelualueilla on vielä erikseen tarkempia sääntöjä.

Merkityille moottorikelkkailu-urille voit lähteä kelkkailemaan omin päin tai paikallisen safariyrittäjän matkassa. Osa urista vaatii maksullisen luvan ja osa on ilmaisia. Muistathan, että uralta poikkeaminen ei ole sallittua ilman maanomistajan lupaa!

Hetan kirkonkylästä lähteviä moottorikelkkailu-uria hoitaa Enontekiön kunta. Niiden käyttöön ei tarvita lupaa. Myös Victoria-reitti, joka kulkee Suomen ja Ruotsin rajaa myötäillen Muoniosta Kilpisjärvelle on maksuton.

Enontekiöllä Käsivarren erämaa-alueella Palojärvestä Kilpisjärvelle lähtevälle moottorikelkkailu-uralle sekä pistoille Syväjärvi–Karesuvanto ja Raittijärvi–Saarikoski on hankittava maksullinen Metsähallituksen valtakunnallinen uralupa (eraluvat.fi).

Kilpisjärven kylän alueella moottorikelkkailu-uria hoitaa Kilpisjärven ladut ry ja kelkkailijan tulee suorittaa uranhoitomaksu (kilpisjarvenladut.fi).

Moottorikelkkailun kartat 

Ennakkovarustautuminen

Matkapuhelinten kuuluvuus

 • Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Tarvantovaaran erämaa-alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
 • Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.

Varusteet ja turvallisuus

Sesonkiajat

 • Suosituin retkeilyaika on keväällä ja kesällä, kesäkuusta syyskuuhun, mutta mitään varsinaisia ruuhkahuippuja alueella ei ole. 

Erätarkastajat valvovat luontokohteita

Kaksi ihmistä seisoo vaaran laella moottorikelkkailuvaatteissa. Taustalla on avoin maisema.

Erävalvonta (eräluvat.fi) on palvelu- ja valistustyötä suomalaisen luonnon hyväksi. Erätarkastajan tehtävänä on valvoa laillisuutta ja luvallisuutta valtion alueilla tapahtuvassa toiminnassa ja luonnon käytössä.

Kun havaitset rikkomuksen tai epäilet rikkomuksen tapahtuneen, voit ilmoittaa havaintosi erätarkastajalle (eräluvat.fi). Toivomme, että jätät ilmoituksen yhteydessä yhteystietosi, mutta voit jättää ilmoituksen myös nimettömänä.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää