Mitä Tarvantovaarassa voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Tarvantovaaran erämaa-alue soveltuu erinomaisesti niille vaeltajille jotka etsivät erämaan rauhaa ja hiljaisuutta. Alueella on merkittyjen reittien lisäksi maastosta selvästi erottuvia vakiintuneita kulku-uria. Merkityilläkin reiteillä kuljettaessa mukana on oltava kartta ja kompassi.

Meloa ja soutaa

Tarvantovaaran erämaa-alueen itärajalla virtaava Palojoki ja alueen keskiosassa kulkeva Tarvantojoki soveltuvat hyvin myös aloittelevalle melontaharrastajalle.

Kaksi melojaa laskee koskea kumiveneessä.

Tarkkailla lintuja

Alue soveltuu hyvin lintuharrastajan havaintoalueeksi, koska alueella on monipuolisesti erilaisia luontotyyppejä.

Tutustua luontokeskukseen

Tunturi-Lapin luontokeskuksessa voi tutustua alueen luontoon ja retkeilymahdollisuuksiin. Luontokeskus sijaitsee Enontekiön kirkonkylässä Hetassa, noin 20 km Tarvantovaaran erämaa-alueesta kaakkoon.

Hiihtää maastossa

Alueella ei ole huollettuja latuja. Talvisin käytettyjä kulkureittejä, jotka soveltuvat erämaahiihtoon tai lumikengillä kävelyyn, löytyy muutamia. Kultiman ja Leppäjärven kylien välistä kulkureittiä voi käyttää myös talvivaellusreittinä. Hiihtämällä voi kulkea myös moottorikelkkauria pitkin.

Kalastaa

Tarvantovaaran erämaa-alueella on runsaasti luonnontilaisia jokivesiä, joiden kalalajisto on monipuolinen. Yleisimmät saaliskalat ovat harjus ja siika, mutta myös taimenta esiintyy paikoin runsaasti.

Erämaa-alueella voi onkia ja pilkkiä ilman lupaa. Virtaavissa vesissä pilkkiminen ja onkiminen mato-ongella ei ole sallittua. Alueen jokivesissä kalastaessa tulee olla maksettuna valtion kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi) sekä Metsähallituksen kalastuslupa 1551 Enontekiön erämaa (eräluvat.fi). Erämaa-alueen itäpuolella virtaavassa Palojoessa ja länsipuolella kulkevassa Hietajoessa kalastamiseen tarvitset erillisen Palojoki-Hietajoki 1554 -vapaluvan (eräluvat.fi). Kalastonhoitomaksulla voi kalastaa alueen järvissä ja lammissa.

Kalastuslupia voit ostaa Eräluvat.fi -verkkokaupasta (eräluvat.fi), Tunturi-Lapin luontokeskuksesta tai muista Metsähallituksen asiakaspalvelupisteistä.

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Pyöräillä

Tarvantovaaran erämaa-alueen reittejä pitkin voi tehdä päiväretkiä myös maastopyörällä.

Metsästää

Tarvantovaaran erämaa-alue kuuluu metsästysalueeseen 1614 Hetta-Karesuvanto (eräluvat.fi). Metsästettäviä lajeja ovat lähinnä riekko ja jänis sekä vesilinnut. Metsästyslupia saa Tunturi-Lapin luontokeskuksen lisäksi myös Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi).

Alueille myydään vuorokausittain rajattu määrä pienriistalupia, joilla ulkopaikkakuntalainenkin voi metsästää metsästysaikojen puitteissa. Poronhoito on alueella merkittävä elinkeino, joten ajavalla koiralla metsästäminen on myytävillä luvilla kielletty. Kevättalvella koiran kanssa metsästävien on selvitettävä porotokkien sijainti tokkakuntien yhteyshenkilöiltä ennen metsälle lähtöä.

Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnissa vakituisesti asuvilla on vapaa metsästysoikeus kotikuntansa valtion mailla. Paikallisilla on myös oikeus pyytää riekkoa ansoilla. Onhan tämä "elämän lintu" vieläkin tärkeä tulonlähde monille enontekiöläisille perheille.

Marjastaa ja sienestää

Marjastaminen ja sienestäminen on sallittua koko alueella. Alueella on hyviä hillasoita, jonne kannattaa poiketa heinä-elokuun vaihteessa hillatilannetta katsomaan. Myös mustikoita ja puolukoita löytyy alueen eteläosan metsistä. Sieltä sienestäjätkin saavat hyvänä sienivuonna koriinsa täytettä.

Ajaa moottorikelkalla

Tarvantovaaran erämaa-alueen läpi kulkee Hetasta Palojärven kautta Kilpisjärvelle menevä moottorikelkkaura (metsa.fi) josta erkanee moottorikelkkaura Syväjärven kautta Kaaresuvantoon. Tällä uralla ajavan täytyy hankkia maksullinen Metsähallituksen uralupa (eräluvat.fi).  Lue lisää ohjeita.