Napapiirin retkeilyalue helppokulkuisine luontopolkuineen ja reitteineen on hieno kohde luontoretkelle. Maisemat vaihtelevat metsäisistä vaaroista aapasoihin sekä joenvarren reheviin metsiin ja kuohuviin koskiin tarjoten monenlaista nähtävää ja koettavaa. Luontopolkujen opastaulut esittelevät niin Peräpohjolan luontoa kuin kulttuuriakin, ja sopivat hyvin opetuskohteiksi. Tuli- ja taukopaikkoja on runsaasti. Lue lisää alueen reiteistä. Tietoa ja apua retkiohjelman suunnitteluun tarjoaa Pilke-talon asiakaspalvelu Rovaniemellä. Tiedekeskus Pilke metsäaiheisine näyttelyineen on itsekin tutustumisen arvoinen kohde.

Retkeilijöitä metsässä. Etualalla on varvikkoa ja kaatuneen puun juuria.

Aineistot

Retkivinkit

Lapset katsovat luontopolun opastetauluja leveällä pitkospuureitillä.

  • Kierrä Könkäänsaari!
    • Pienetkin koululaiset voivat innostua luonnosta Könkäänsaaren esteettömällä luontopolulla (1,5 km). Helppokulkuisen, noin metrin levyisenä pitkostetun reitin varrella on värikkäitä, kuvitettuja opastauluja, joista voi oppia esimerkiksi jokiluonnon vuodesta ja alueen linnuista. Taukopaikalla, Könkäänsaaren laavulla, voi paitsi nauttia eväitä, tutustua roskattomaan retkeilyyn tai lähteä aarrejahtiin Kurre Könkäänsaaren jalanjäljissä. Könkäänsaaren esteettömälle luontopolulle pääsee helposti Vaattunkikönkään pysäköintialueelta.
  • Käy könkäältä könkäälle!
    • Koko päivän retkikohteeksi hieman vanhemmille koululaisille sopii 10 kilometrin mittainen Könkäiden polku Vikakönkään ja Vaattunkikönkään välillä. Retken voi järjestää esimerkiksi niin, että bussi kuljettaa ryhmän Vikakönkään paikoitusalueelle ja tulee päivän päätteeksi noutamaan retkeilijät Vaattunkikönkäältä. Evästauon voi pitää esimerkiksi Vaattunkilammen laavulla. Retkeen voi yhdistää myös kierroksen Niittykulttuuripolulla (1,3 km), jonka varrella sijaitseva Niittypirtti on tunnelmallinen tuli- ja taukopaikka.
  • Jokasää on retkisää, kun on sopiva retkivaatetus.
  • Olethan aina roskaton retkeilijä.
  • Pidä huolta turvallisuudesta.

 Ruokailut

Vinkit lasten kanssa retkeilyyn 

Retkeilyn ABC: lasten kanssa retkelle

Ihme ja kumma -videosarja

Ihme ja kumma on lapsille suunnattu videosarja luonnon monimuotoisuudesta. Tuotanto: Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi.

Piirretty kuva, jossa on videon otsikko sekä kasveja ja eläimiä.