Napapiirin luonnosta ja upeista koskimaisemista voivat nauttia kaikki ikään ja kuntoon katsomatta! Rovaniemeltä lyhyen automatkan päässä oleva retkeilyalue tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia harrastaa luonnossa ympäri vuoden.

Perhe kulkee pitkosreitillä kuusivaltaisessa metsässä.

Luontopolkuihin tutustuminen

Napapiirin retkeilyalueen monipuolisilla luontopoluilla on mukavaa viettää tuokio tai kokonainen päivä ulkoillen ja alueen luonnon tai kulttuurin erityispiirteisiin tutustuen. Retkelle on helppo lähteä joko Vika- tai Vaattunkikönkään pysäköintialueelta. Poluilla on kulkijan tietämystä kartuttavia värikkäästi kuvitettuja opastauluja, ja lukuisat viihtyisät tauko- ja tulentekopaikat tarjoavat mahdollisuuden eväiden nauttimiseen ja virkistäytymiseen matkan varrella.

Infotaulussa kerrotaan näsiästä. Ympärillä metsäinen maisema.

Könkäänsaaren esteettömällä luontopolulla (1,5 km) pääsevät kaikki jokirannan ja metsän luonnon äärelle: reitti soveltuu mainiosti niin lapsiperheille kuin avustajan kanssa pyörätuolilla kuljettavaksi. Vianaavan suopolun (7 km) pitkokset johdattavat retkeilijän aidon, ojittamattoman aapasuoluonnon keskelle, Kivalonaavan niittykulttuuripolku (1,3 km) taas tarjoaa mielenkiintoisen kurkistuksen peräpohjalaiseen heinäntekoperinteeseen. Lue lisää alueen monista eri luontopoluista ja reiteistä.

Kesäinen suomaisema. Suon laidassa on vanha hirsinen heinälato. Suolla kasvaa harvakseltaan pienikokoisia mäntyjä.

Melonta

Napapiirin retkeilyalueen halki virtaava Raudanjoki tarjoaa hienot puitteet melontaan. Vaattunkiköngäs ja erityisesti Vikaköngäs kuohuineen ja taukopaikkoineen on erinomainen harjoittelupaikka koskimelojille koko kesän. Vikaköngästä on muokattu soveltumaan paremmin koskimelojien ja kalastajien käyttöön.

Vaattunkikönkään vesillelaskupaikalta voi meloa Raudanjokea pitkin Olkkajärvelle. Kalliosalmi–Olkkajärvi -melontareitillä kuluu useampikin päivä retkeillessä, tai voit valita itsellesi sopivan osuuden reittikuvauksesta.

Melontapalveluja ja -varusteita tarjoavat yhteistyötahot.

Retkeilijät laskevat koskea kumilautalla. Kuohuvan kosken rannalla on vehreää metsää.

Kalastus

Napapiirin retkeilyalueella, Vikakönkään virkistyskalastusalueella, on erinomaiset mahdollisuudet viehekalastukseen hyvän palveluvarustuksen äärellä. Kuohuissa pyörähtävä hopeinen harjus ja taimenen täplikkään kyljen välkähdys houkuttavat perhosteluun tai uistimen heittoon; muita narrattavia kaloja ovat mm. kirjolohi, siika, ahven ja hauki. Läheisillä tulentekopaikoilla voi pitää evästauon ja keitellä nokipannukahvit tai paistaa kalansaaliinsa ja nautiskella siitä laavulla istuen, koskien kohinaa kuunnellen.

Kalastusluvat Vikakönkään virkistyskalastusalueelle (lupa-alue 2565) voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi) tai Pilke-talon asiakaspalvelusta. Vuorokaudeksi tai 3 tunniksi saa myös mobiililupia, joiden hankkimisohjeet löytyvät erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi) ja paikan päällä Vikakönkäällä olevasta opasteesta.

Muut aktiviteetit

  • Hiihto: Hoidettua latuverkostoa ei ole, vapaaseen hiihtoon alue tarjoaa kuitenkin hienot mahdollisuudet. Kevättalvella suksin kannattaa lähteä etenkin Kivalonaavan avarille hangille.
  • Koskenlasku: Koskenlasku kumiveneillä on suosittua Napapiirin retkeilyalueella. Koskenlaskureitti lähtee Vikajärven luusuasta, vanhasta uittorannasta, josta lasketaan Raudanjokea alaspäin kohti Vikaköngästä ja edelleen Vaattunkikönkäälle. Laskun jälkeen maihinnousu tehdään könkään alapuoliselle vanhalle uittolanssialueelle. Koskenlaskuretkiä tarjoavat yhteistyötahomme.
  • Lintujen tarkkailu: Lintuhavaintoja voi tehdä alueen kaikilla reiteillä. Linnustoltaan monipuolinen Könkäänsaari on hyvä kohde metsän siivekkäiden bongailuun, Vianaavan suopolulla ja polunvarren lintutornista voi seurailla suon lajistoa sekä kevätmuuttajia.
  • Lumikenkäily: Napapiirin retkeilyalue soveltuu hyvin lumikenkäilyyn. Mainio kohde on esimerkiksi Vaattunkivaara, jonka näkötornille voi nousta luontopolkua seuraillen. Myös Könkäänsaaren ja Kielosaaren luontopolut soveltuvat talvisaikaan lumikengin kuljettaviksi.
  • Marjastus ja sienestys: Pohjolan luonnon antimet uhkuvat terveyttä! Alueen metsissä voi sienestää ja poimia mustikoita, puolukoita sekä variksenmarjoja, soiden aarteita taas ovat hillat ja karpalot.
  • Nähtävyyksien ja näköalojen katselu: Vika- ja Vaattunkikönkäiden komeita koskia voi ihastella turvallisesti riippusilloilta, joille on esteetön pääsy myös pyörätuolin kanssa. Vaattunkivaaran laella sijaitsevasta näkötornista avautuvat hienot maisemat.
  • Maastopyöräily: Maastopyöräily on sallittu jokaisenoikeudella. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat.
  • Patikointi: Napapiirin retkeilyalue soveltuu hyvin päiväpatikointiin: alueella on eripituisia merkittyjä reittejä (2,5-12 km). Suosittu reitti on könkäältä toiselle kuljettava, luonnonkaunista Raudanjokivartta seuraileva Könkäiden polku (10 km yhteen suuntaan). Lue lisää reiteistä.

Kaksi ihmistä paistaa makkaraa ja syö eväitä nuotiopaikalla. Sää on syksyisen aurinkoinen.