Napapiirin ohjeet ja säännöt

Napapiirin retkeilyalue on ympärivuotiseen retkeilyyn soveltuva erämainen luontokohde. Peräpohjolan luonto lähellä kaupunkia tarjoaa helpon pääsyn jokisaarten rehevään luontoon, upeille soille ja vanhoihin metsiin. On tärkeää, että perehdyt alueeseen jo ennalta, ja valmistaudut retkelle huolella tutustumalla ohjeisiin. 

Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen
Leiriytyminen
Tulenteko
Roskaton retkeily
Kalastus
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Muut säännöt ja ohjeet
Muu kielletty toiminta
Sesonkiajat
Turvallisuus
 

Kunnioita luontoa

Tutustu Retkietikettiin. 

Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita, mutta ainoastaan kytkettynä.

Liikkuminen ja leiriytyminen

Liikkuminen ja leiriytyminen on sallittua jokaisenoikeudella. Leiriytymisen suositellaan tapahtuvan karttaan ja maastoon merkittyjen tulentekopaikkojen ja tupien välittömässä läheisyydessä. Tulentekopaikat ja tuvat on lueteltu Palvelut-sivulla. Kaikki tuvat, laavut ja tulentekopaikat löytyvät Retkikartta.fistä. 

Tulenteko

Tulenteko on sallittu huolletuilla, karttaan ja maastoon merkityillä tulentekopaikoilla käyttäen ainoastaan tarkoitukseen varattua, paikalle tuotua puuta. Vastuu on aina tulen sytyttäjällä.

Retkikeittimen käyttö on sallittu siellä missä liikkuminenkin on sallittu. Risukeittimen käyttö ei ole sallittu maastopalovaroituksen aikana niistä aiheutuvan kipinöintivaaran vuoksi.

Tulenteko maastopalovaroituksen aikana on ehdottomasti kielletty. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi). Kielto ei koske keittokatoksia tai hormillisia, katettuja tulentekopaikkoja.

Roskaton retkeily

Napapiirin retkeilyalueella ei ole sekajäteastioita maastossa. Vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi.

Reittien lähtöpisteissä Vika- ja Vaattunkikönkäällä on ekopisteet.

Vika- ja Vaattunkikönkään lähtöpaikkojen käymälät ovat imulla tyhjennettäviä, eikä niihin saa laittaa biohajoavaa jätettä. Muihin kuivakäymälöihin voi laittaa pienen määrän biohajoavaa jätettä. 

Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Muita jätteitä, kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia, ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja.
Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Kalastus

Viehekalastaminen on sallittua kalastonhoitomaksulla (eräluvat.fi) tai Metsähallituksen erillisellä vapaluvalla. 

Kalastusluvat Vikakönkään virkistyskalastusalueelle (lupa-alue 2565) voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi) tai Pilke-talon asiakaspalvelusta. 

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Marjastus, sienestys ja kasvien keräily

Marjojen ja ruokasienten poimiminen on sallittu.

Muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty.

Muut säännöt ja ohjeet

Muu kielletty toiminta

  • Moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta
  • Roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen
  • Puiden, pensaiden sekä muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen 
  • Muita ihmisiä häiritsevä toiminta

Sesonkiajat

Napapiirin alueen käyttö painottuu kesä- ja vähälumiseen aikaan. Suosittuja kohteita ovat erityisesti Vaattunkikönkään saaret ja Vikakönkään alue.

Turvallisuus

Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa. Ota selvää myös maastopalovaroitustilanteesta.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää