Reittiosuus Könkäänsaari-Karhukumpu suljettu tulvan vuoksi

(päivitetty 21.5.2024)

Könkäänsaaren luontopolun itäpuolinen osuus, Kielosaaren kasvi-ja sienipolku ja reitti sieltä Karhukummulle on suljettu tulvan vuoksi. Könkäänsaaren laavupihalla pääsee käymään edestakaisin käyttäen Könkäänsaaren länsipuolta kulkevaa reittiosuutta (riippusillan ylityksen jälkeen reittiä vastapäivään).

Kelirikko Vaattunkikönkääntiellä

(päivitetty 14.5.2024)

Vaattunkikönkääntie on erittäin huonossa kunnossa keväisen kelirikon vuoksi. Kelirikosta on viety tien alkuun varoituskyltti ja pahimpia kuoppia on merkattu kuitunauhalla ja risuviitoilla. Tiellä on laajoja vesilammikoita. Varsinkaan pienellä maavaralla varustetulla autolla ei välttämättä pääse Vaattunkikönkään pysäköintialueelle.

Könkäänsaaren luontopolkua pääsee tällä hetkellä kulkemaan. Reittiä pääsee Karhukummulle asti. Karhukummulta eteenpäin kulku on maasto-olosuhteiden vuoksi erittäin hankalaa. Tulvan alkaminen lähiaikoina vaikuttaa todennäköiseltä.

Hiekkatie, jossa on kuoppia ja lätäköitä. Tien reunassa on laaja vesilammikko, joka ulottuu osin tielle. Maassa on lumikasoja.
 

Vaattunkijoen laavu purettu

(Päivitetty 2.10.2023)

Vaattunkijoen varrella sijainnut laavu on purettu. Laavulla on ollut ilkivaltaa ja häiriökäyttäytymistä.

Skutsirastit

(Päivitetty 24.5.2023)

Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliitto kanssa suunnitellut ja toteutetut Skutsirastit pitää sisällään yhteensä 21 hyvinvointiharjoitusta, jotka on sijoitettu Suomen kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueille. Lue koko tiedote Skutsirasteista.

Retkeilyalueen uudet käymälät valmistuneet

(Päivitetty 28.10.2022)

Karhukummun, Niittypirtin ja Sortovaaran taukopaikoille rakennettiin syksyn aikana uudet käymälät. Kaikki uudet käymälät ovat nyt valmiita ja retkeilijöiden käytettävissä.  

Kolme uutta käymälää retkeilyalueelle - helikopterikuljetuksia 14.-16.9.2022

Napapiirin retkeilyalueelle rakennetaan kolme uutta käymälää syksyllä 2022. Uudet käymälät tulevat Sortovaaran, Karhukummun ja Niittypirtin taukopaikoille.

Rakennustyö alkaa vanhojen käymälöiden purkutyöllä 13.9. ja materiaalien helikopterikuljetuksilla 14.-16.9. Kuljetuksista aiheutuu jonkin verran meluhaittaa kohteiden ympäristössä. Turvallisuussyistä retkeilijöitä pyydetään välttämään Sortovaaran, Karhukummun ja Niittypirtin taukopaikkojen käyttöä sekä liikkumista helikopterin toiminta-alueella kuljetusten aikana. Kuljetukset tehdään klo 8.00-18.00. 

Sortovaaran ja Karhukummun taukopaikoilla nykyisten käymälöiden purku alkaa tiistaina 13.9. Sortovaaran lähellä ei ole toista käymälää, lähin löytyy Vaattunkikönkään pysäköintialueelta. Karhukummun lähin käymälä on Könkäänsaaren taukopaikalla. Niittypirtin nykyistä käymälää ei pureta, joten se on retkeilijöiden käytettävissä myös rakennustöiden ajan. Rakennustyöt alkavat Niittypirtin taukopaikalta.     

Könkäänsaaren uusi käymälä avattu

(17.8.2022)

Könkäänsaaren uusi käymälä on avattu retkeilijöiden käyttöön. Uusi käymälä on esteetön.

Käymälä rakennus, jossa on kolme osaa. Naisten, miesten ja esteetön käymälä. Käymälälle johtaa esteetön puuluiska kaiteineen.

 

Könkäänsaaren käymälä suljetaan 

(12.6.2022)

Vaattunkikönkäällä Könkäänsaaren käymälä poistetaan käytöstä 13.6. Käymälä puretaan uuden tieltä, eikä ole käytettävissä purku- ja rakennustyön aikana. Lähimmät käymälät ovat Vaattunkikönkään pysäköintialueella ja Karhukummun laavulla. Uuden käymälän arvioidaan valmistuvan heinäkuun alkupuolella. 
 

Vaattunkikönkääntiellä ja pysäköintipaikalla peruskorjausta

(8.6.2022)

Vaattunkikönkääntiellä tehdään peruskorjausta 9.6.-10.6. välisenä aikana. Tiellä liikkuu kaivinkone.

Vaattunkikönkään pysäköintipaikalla tehdään rumpuputken vaihto, joka katkaisee liikenteen. Vaihtotyö tehdään torstain ja perjantain välisenä yönä. Pysäköintipaikka suljetaan urakoitsijan toimesta torstaina 9.6. klo. 19.00. Pysäköintipaikka on käytössä jälleen perjantaiaamuna 10.6.
Kaivinkone tiellä, taustalla kesäinen metsämaisema
 

Könkäänsaareen uusi liiteri

(1.6.2022)

Könkäänsaareen on aloitettu rakentamaan uutta liiteriä. Rakentamisessa on mukana kaksi Redun talonrakennusalan opiskelijaa. Laavupiha tulentekopaikkoineen on normaalisti käytössä, mutta ajoittaista meluhaittaa voi rakennustöistä aiheutua. 
Kaksi rakentajaa pystyttämässä uutta liiteriä. Taustalla pino polttopuita.

Vaattunkikönkään tulvaseuranta

(18.5.2022)
Vaattunkikönkäällä Könkäänsaaren laituri on suljettu tulvan vuoksi. Muuten Könkäänsaaren reitti on kuljettavissa. 
Laituri osittain lumen peitossa ja hieman tulvaveden alla. Laiturin sulkee köysi.
 

Vaattunkikönkäällä vesi on laskenut ja reitit ovat auki

(24.1.2021)
Vaattunkikönkäällä vedenpinta on laskenut ja reiteillä on jälleen turvallista kulkea. Reitit voivat kuitenkin olla jäisiä ja lumisia.

Reittien ulkopuolelle ei ole suositeltavaa mennä ainakaan Könkäänsaaren ja Karhukummun välissä, sillä jää saattaa olla heikkoa. 

Hyydetulva on katkaissut reittejä Vaattunkikönkäällä

(10.12.2021)
Napapiirin retkeilyalueella Vaattunkikönkään niskalle on syntynyt pakkasten seurauksen hyydetulva. Joki on jäätynyt pohjaan asti estäen vettä virtaamasta tavanomaista uomaansa pitkin. Vesi on noussut  metsiin ja katkaissut osan reiteistä. 

Talvinen metsämaisema, taustalla jäätynyt joki. Pitkosreitille on jäätynyt tulviva jokivesi.

Könkäänsaaresta Kielosaareen ja sieltä eteenpäin kulkeva reitti on poikki, samoin könkäänsaaren laavupihan laiturille ei pääse. Veden pinta nousee yhä, eli on mahdollista, että myös kulku Könkäänsaareen joudutaan estämään. Tulvasta tiedotetaan kyltein maastossa, sekä lähtöporteilla että suljetuissa kohdissa. Jäälle ei tule missään nimessä mennä, vaikka jää paikoin näyttääkin paksulta.

Vikakönkään uusi laavupiha ja esteetön laituri valmiit

(4.11.2021)
Uusi laavupiha on avara ja siitä on upea koskinäkymä. Laavuissa, pöytäryhmissä ja tulentekopaikkojen ympärillä on istumapaikkoja noin 50 retkeilijälle. Laavupihan rakentamisessa on huomioitu esteettömyys mm. tasaisella pihalla, korotetuilla istuimilla ja helpolla pääsyllä tulisijojen viereen. Toinen laavuista on varustettu kotakeittiöllä, joten makkaranpaisto on mukavaa huonommallakin säällä.
Kaksi uutta laavua ja laavupiha alue syksyisessä maisemassa.

Lisäksi Vikakönkäälle on valmistunut uusi esteetön laituri. Nyt kalastuskin onnistuu esimerkiksi suoraan pyörätuolista saranoidun kaiteen ansiosta. Myös laiturin sivuilla olevat köysikaiteet ovat toisesta päästä aukeavia.
Esteetön laituri, tumman koskiveden päällä. Taustalla loppusyksyn maisemaa.

Aikaisempi puurakenteinen polku on poistettu ja laiturin ramppi sulautuu murskepolkuun. Ensi kesän aikana ylävirran puolelle rakentuu vielä erillinen melojille tarkoitettu "lähtölava"

Vikakönkäällä rakennustyöt jatkuvat vielä talven tuloon saakka. Tehtäviä töitä ovat mm. vanhan laavun purku, sorastusta ja maisemointia. Uuden laavun lähistöllä työskennellään ja alueella liikkuu työkoneita, joten liikkumisessa tulee noudattaa varovaisuutta.

Pitkostyömaa käynnissä Könkäiden polulla 

(13.9.2021)
Könkäiden polulla Kivalonaavan Niittykulttuuripolun kohdalla uusitaan pitkoksia. 
Töitä tehdään Niittypirtin ja Vaattunkilammen laavun välisellä alueella. Pitkostyömaan arvioitu kesto on noin 2 viikkoa. 

Reitti on käytössä, mutta retkeilijöiltä toivotaan kärsivällisyyttä ja varovaisuutta työmaan kohdalla.Pitkosten uusiminen käynnissä ruskan sävyisellä suolla.

Kesän kunnostus- ja rakennustöiden kuulumisia

(27.8.2021)
Kesän aikana Napapiirin retkeilyalueella on urakoitu useita retkeilyrakenteiden parannuksia.

Vaattunkikönkään pysäköintialuetta on laajennettu. Lisätilaa pysäköintipaikalle tuli n. 20 autolle.

Sortovaarassa Rompanpolun pitkokset on uusittu koko reitin matkalla.

Uusitut pitkospuut kiemurtelevat aurinkoisen suon halki.

Vikakönkään riippusillalta Kaltiolaavun kautta Vaattunkivaaran juurelle asti reitti on nyt sorastettu ja Kaltiolaavun piha ja reitti lähteelle uusittu. 

Metsän keskellä menee uusi sorapäällysteinen luontopolku.

Könkäidenpolun reitin alkupään pitkostyömaa on saatu valmiiksi ja reitin rakenneuudistukset ovat pieniä fiksauksia lukuunottamatta valmiit Vaattunkivaaran suuntaan. 

Syksyn aikana Vikakönkäällä tehdään vielä muita kunnostustöitä, esimerkiksi vanhan laavupihan siirto nykyiseltä paikalta n. 100 metriä riippusillan suuntaan. Vanha tulentekopaikka on retkeilijöiden käytössä siihen asti, että uusi laavupiha valmistuu.

Niittykulttuuripolkun pitkokset uusitaan, jos muut työmaat etenevät suunnitellun aikataulun mukaisesti.

Kaikki reitit ovat käytössä, mutta retkeilijöiltä toivotaan kärsivällisyyttä ja varovaisuutta työmaiden kohdalla.

Könkäänsaaren laavupiha uusittu

(29.6.2021)
Vaattunkikönkäällä, Könkäänsaaren laavupihalla on kunnostettu rakenteita kesäkuun aikana.

Lattialankutus, tulisija, penkkejä ja pöytiä on uusittu. Toisen laavun tulisija uudistetaan tämän kesän tai syksyn aikana. Molempien laavujen katot on uusittu aiemmin keväällä.

Nyt kunnostettu alue on valmiina retkeilijöiden käyttöön!

Uudistettu laavu, tulipaikan ympärillä uusia penkkejä.

Uudistettu laituri kesäisessä auringossa, taustalla virtaa joki.

Tulva on laskenut ja reitit aukaistu

(2.6.2021)
Kaikki reitit ovat  auki Vaattunkikönkäällä ja Könkäiden polku on jälleen läpikuljettavissa. 

Tulvatilanteen takia reittejä suljettu Vaattunkikönkäällä

Könkäänsaaren idän puoleinen reitti on suljettu riippusillan kohdalta, kun vesi on noussut reitille.

Könkäänsaaren laavupihalle pääsee kuitenkin lännen puoleista reittiä pitkin. Samaa reittiä pääsee ainakin vielä Kielosaareen ja esimerkiksi Karhukummun laavulle.

Pitkospuureitti on veden alla tulvan vuoksi.Könkäiden polulla Vaattunkilammen kohdalla tulva on noussut reitille, eli Vikakönkäältä ei pääse Vaattunkikönkäälle Könkäiden polkua pitkin.

Tulvatilannetta seurataan ja tarvittaessa reittejä joudutaan sulkemaan lisää.
Silta, jonka alla joki tulvii.

Napapiirin retkeilyalueella on aloitettu tämän vuoden korjaustyöt 

Könkäänsaaressa uusitaan laavujen kattoja, lisäksi Könkäänsaaressa uusitaan tänä kesänä tulisijoja ja toisen laavun ympäristön puukansi.

Laavujen kattotöissä on mukana rakennusalan perustutkintoa suorittava Redun harjoittelija.

Laavun edessä rakennustelineet ja laavun katolla on henkilö korjaamassa kattoa.


Sortovaaran kodalla taas polttopuuta

(Päivitetty 18.1.2021)
Pikkurompan polun varrella sijaitsevalle Sortovaaran kodalle on toimitettu polttopuuta, eli sinne pääsee taas tulistelemaan.

Kesän maastotyöt edistyivät hyvin Napapiirillä

(Päivitetty 17.9.2020)

Uusia pitkospuita metsän keskellä. Kauempana työmiehiä rakentamassa pitkosta.

Napapiirillä lisää uutta pitkosta

Kesällä 2020 on Napapiirillä saatu taas paljon maastöitä tehtyä. Könkäiden polulla ja Suoluoltopolulla on uusittu pitkospuureittiä yhteensä 3 km ja Suoluontopolun varrella olevan Säynäjäojan yli on tehty uusi polkusilta. Könkäänsaaren esteettömälle reitille on saatu myös uudet istuimet. 

Puinen penkki puisen reitin päällä, joen rannassa.

Uusi puinen silta pajukkoisen joen yli. Pilvinen ilma.

Maisemaa avarretaan Vikakönkäällä

Syksyllä Vikakönkäällä on ollut pajupuskien raivaustöitä. Vikakönkään ranta on paikoin päässyt pahoin pusikoitumaan ja maisemaa saadaankin nyt mukavasti avartumaan.

Korjaustyöt jatkuvat

Suunnitelmissa on Vaattunkikönkään pysäköintialueen laajennus, mutta vielä ei ole tietoa ehditäänkö se tehdä ennen talven tuloa. Korjattavaa riittää muutenkin myös seuraavillekin kesille, suunnitelmia tehdään mm. pitkostuksista, murskekestävöinnistä sekä rakennusten ja tulentekopaikkojen korjauksista.

Uutisia Napapiirin retkeilyalueelta

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Vinkit retkeilyyn

Nainen pystyttää telttaa.

Ensimmäinen yön yli retki, varusteet ja vinkit: Retkeilyn ABC.