Haapasaaren luontotuvassa voit tutustua Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon ja Venäjän puoleisiin saariin Suursaareen, Tytärsaariin, Peninsaareen, Seiskariin ja Lavansaareen.

Haapasaaren luontotupa. Kuva: Harri Korkeamäki

Aukioloajat

Luontotuvalla ei ole henkilökuntaa. Ovet ovat auki päiväsaikaan heinä-elokuussa.

Sisäänpääsy

Luontotupaan tutustuminen on maksutonta.

Yhteystiedot

Luontotuvan toiminnasta vastaa Metsähallitus.

Kulkuyhteydet 

Haapasaaren luontotupa sijaitsee Haapasaaren vanhassa kyläkoulussa, Itäisen Suomenlahden kansallispuiston pohjoispuolella. Luontotupa on saavutettavissa vesitse.

Haapasaaren luontotuvan kulkuyhteyskartta

Omalla veneellä

  • Luontotuvalle ja kirkolle tultaessa kiinnitytään kaupungin yleiseen laituriin (60° 17,3' 27° 11,9'), jolta on matkaa luontotuvalle noin 200 m. Laiturissa voi yöpyä maksua vastaan.

Julkisilla kulkuneuvoilla

Palvelut

Luontotupa on sijoitettu Haapasaaren entisen kyläkoulun luokkahuoneeseen. Koulu oli toiminnassa vuosina 1890 - 1973 jakaen tietoa ja taitoja parhaimmillaan lähes 50 oppilaalle. Nykyään rakennusta käytetään pääasiallisesti näyttelytilana. Lisäksi koulu toimii leirikoulukeskuksena.

Näyttely sijaitsee entisen kyläkoulun luokkahuoneessa. Kuva: Harri Korkeamäki

Rajatapaus - luontotuvan näyttely

Suomenlahti on Fennoskandian rajalla ja Haapasaari portti sekä etelään että itään, mikä näkyy alueen luonnossa ja kulttuurissa selvemmin kuin missään muualla.

Näyttelyn rajatapaukset ovat:

  1. Kansainvälinen luonnonsuojelualue, rajapuisto
  2. Maaperän jyrkkä muutos Suomenlahden ympärillä
  3. Meren, mantereen ja lain rajat
  4. Ympäristöongelmat
  5. Suomenlahden valtioiden yhteistyö

Luontotuvassa voit tutustua Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon ja Venäjän puoleisiin saariin Suursaareen, Tytärsaariin, Peninsaareen, Seiskariin ja Lavansaareen. Näyttelyssä on myös tietoa alueen maaperästä sekä Suomenlahden rehevöitymisestä ja muista ympäristöongelmista. Luontotuvassa on pieni käsikirjasto, jossa voit määrittää vaikkapa näkemäsi linnun lintukirjan avulla.

Haapasaaren palvelut

Haapasaaressa on kauppa sekä sen yhteydessä polttoainemyynti. Lisäksi saaressa on Merivartioasema/passintarkastuspiste.