Itäisen Suomenlahden nähtävyydet

3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Ulko-Tammion sotahistorialliset kohteet

Ulko-Tammio on sotahistoriallisesti merkittävä kohde, jossa on nähtävissä paljon toisen maailmansodan aikaisen linnoituksen ja varustuksen jäänteitä. Ulko-Tammion sotahistoriaan voi tutustua osittain esimerkiksi luontopolkua kiertämällä. Luontopolun varrella on myös kaksi asemiinsa palautettua tykkiä.

Mustaviirin jatulintarha

Mustaviirissä on jatulintarha. Jatulintarhat ovat kivilabyrintteja, joiden halkaisija on yleensä 10 - 12 metriä ja jotka on ladottu päänkokoisista kivistä. Vanhimmat jatulintarhat ovat kivikaudelta ja nuorimmat runsaan sadan vuoden ikäisiä. Jatulintarhoja on pidetty leikki- ja kohtaamispaikkoina, mutta perinne liittyy todennäköisesti myös kalastus- ja metsästystaikoihin. Useimmat nykytutkijat pitävätkin labyrinttejä uskonnollisina rakenteina. Saaristossa jatulintarhoja on rakennettu purjehdussään paranemista odotellessa, mutta ne voivat olla samalla myös kultti- tai palvontapaikkoja.

Maailmanperintöä Mustaviirissä

Mustaviirin saarelta löytyy Suomen uusin maailmanperintökohde. Pieni, noin tulitikkuaskin kokoinen kallioon porattu reikä on yksi Struven kolmiomittausketjun mittauspisteistä. Lue lisää Struven mittauspisteistä.

Suuri-Pisin kalliokaiverrus

Suuri-Pisissä on hakattu kallioon kuningas Kustaa III:nen tunnus. Kaiverruksessa on päivämäärä 14. kesäkuuta 1777, tällöin kuningas laivastoineen etsi Suuri-Pisistä suojaa myrskyltä.

Nähtävyyksiin voi tutustua myös Itäisen Suomenlahden kansallispuisto virtuaalisesti -sivustolla (surffaakaakkoon.fi)