Ulko-Tammion sotahistorialliset kohteet

Ulko-Tammio on sotahistoriallisesti merkittävä kohde, jossa on nähtävissä paljon toisen maailmansodan aikaisen linnoituksen ja varustuksen jäänteitä. Ulko-Tammion sotahistoriaan voi tutustua osittain esimerkiksi luontopolkua kiertämällä. Luontopolun varrella on myös kaksi asemiinsa palautettua tykkiä.

Mustaviirin jatulintarha

Mustaviirissä on jatulintarha. Jatulintarhat ovat kivilabyrintteja, joiden halkaisija on yleensä 10 - 12 metriä ja jotka on ladottu päänkokoisista kivistä. Vanhimmat jatulintarhat ovat kivikaudelta ja nuorimmat runsaan sadan vuoden ikäisiä. Jatulintarhoja on pidetty leikki- ja kohtaamispaikkoina, mutta perinne liittyy todennäköisesti myös kalastus- ja metsästystaikoihin. Useimmat nykytutkijat pitävätkin labyrinttejä uskonnollisina rakenteina. Saaristossa jatulintarhoja on rakennettu purjehdussään paranemista odotellessa, mutta ne voivat olla samalla myös kultti- tai palvontapaikkoja.

Maailmanperintöä Mustaviirissä

Mustaviirin saarelta löytyy Suomen uusin maailmanperintökohde. Pieni, noin tulitikkuaskin kokoinen kallioon porattu reikä on yksi Struven kolmiomittausketjun mittauspisteistä. Lue lisää Struven mittauspisteistä.

Suuri-Pisin kalliokaiverrus

Suuri-Pisissä on hakattu kallioon kuningas Kustaa III:nen tunnus. Kaiverruksessa on päivämäärä 14. kesäkuuta 1777, tällöin kuningas laivastoineen etsi Suuri-Pisistä suojaa myrskyltä.

Nähtävyyksiin voi tutustua myös Itäisen Suomenlahden kansallispuisto virtuaalisesti -sivustolla (surffaakaakkoon.fi)