Oulangan luontokeskus on kevään kiinni - vilkkaalle kesäkaudelle tavoitteena saada auki

(Päivitetty 28.2.2024)
Oulangan luontokeskus on kiinni kevään ajan alkaen 29.2.2024. Retkeilijät saavat neuvontaa Oulangan kansallispuistoon liittyvissä asioissa edelleen Luontoon.fi-sivuilta sekä arkisin klo 12-15 puhelimessa ja sähköpostitse.

Luontokeskuksen pysäköintipaikkaa ja käymälöitä ylläpidetään auki kevään ajan, vaikka itse luontokeskus on kiinni. Luontokeskukselta lähtee suosittu reitti Kiutakönkäälle, joka on käytössä normaaliin tapaan, samoin kuin talvireitit Valtavaaralla ja Konttaisella sekä Riisitunturilla.

Lue lisää uutisesta: Oulangalla retkeilyneuvontaa saa verkossa ja puhelimessa – luontokeskus kevään kiinni.

Riisin rääpäsyn päiväreitille kävellen

(Päivitetty 15.2.2024)
Riisin rääpäsyn, 4 km, pystyy tällä hetkellä kulkemaan kävellen ilman lumikenkiä. Polun pohja on tamppaantunut kovaksi. Tuuli voi kuitenkin kinostaa lunta polulle erityisesti Riisitunturin huipun avonaisella alueella. Tamppaantunut polku voi kadota myös näkyvistä, joten reittimerkintöjen seuraaminen on tärkeää.

Eräkahvila Tykky palvelee asiakkaita Riisitunturin lähtöpisteellä. Ajankohtaiset aukioloajat löytyvät heidän kotisivuiltaan.

Riisitunturin monitoimiretti on nyt auki talvikaudelle 2024

(Päivitetty 13.1.2024)
Riisitunturin 20 kilometrin pituinen monitoimireitti sopii erityisesti liukulumikengillä, lumikengillä ja suksilla kulkemiseen (ei latu-uraa). Fatbikellä pyöräily on myös reitillä sallittua. Koko reitin kiertämiseen kuluu aikaa noin 3-8 tuntia kulkutavasta riippuen.

Reitti lanataan pääsääntöisesti tiistaisin ja perjantaisin. Pidemmän lumisateen sattuessa reitti saatetaan lanata vasta lumisateen päätyttyä. Tarkista ajankohtainen tieto viimeisimmästä kunnostuskerrasta Posion latukartasta (infogis.fi). Valitse vasemmassa laidassa olevasta valikosta "Riisitunturin monitoimireitti".

Tutustu reittikuvaukseen ja karttaan etukäteen ennen reitille lähtöä. Reitillä on risteyskohdissa laminoidut nuoliopasteet ja paikoitellen punaisia aurausviittoja, mutta koko reittiä ei ole merkitty, joten ota mukaan maastokartta ja kompassi.

Riisitunturin talvireitit

(Päivitetty 6.1.2024)
Riisitunturin kansallispuistossa on ollut tämän talven aikana normaali määrä kävijöitä. Retkeiljöiden lumikenkien ja talvikenkien alla Riisin rääpäsy-reitti (4,3 km) on tamppaantunut kuljettavaksi pelkillä talvikengillä. Riisitunturin huipulla kulkevalla osuudella tuulisella tai lumisaiteisella säällä lumi voi kinostua tampatun polun päälle, jolloin kävely hangessa on raskaampaa. Tällöin lumikengät tai liukulumikengät helpottavat kulkua reitillä.

Riisitunturin monitoimireittiä ei ole vielä avattu tälle talvelle.

Riisitunturin talvireitit-kartta (julkaisut.metsa.fi)

Huomioitavaa ajettaessa talvella Riisitunturin lähtöpisteelle

(Päivitetty 6.1.2024)
Riisitunturin lähtöpaikalle menevää tietä (lähin osoite Patoniementie 180, Posio) aurataan läpi talven. Tie on kapea metsäautotie, jonka varrella on väistölevikkeitä. 

  • Riisitunturilla on kävijöitä läpi talven, joten kohtaamiseen toisen auton kanssa levikkeiden ulkopuolella kannattaa varautua. Nopeusrajoitus tiellä on 30 km/h.
  • Pidä vähintään 100 metrin etäisyys edellä ajavaan autoon. Tällöin jää aikaa ohittaa vastaantulevaa liikennettä.
  • Liikenne on tasa-arvoinen kumpaankin suuntaan. Jos on tarvetta peruuttaa, niin alamäestä tuleva auto peruuttaa, koska ylämäkeen peruuttaminen ei onnistu.
  • Tiellä on kohtaamispaikkoja noin 100 metrin välein. Jos havaitset auton tulevan vastaan, pysähdy tien omalla puolellasi olevalle levikkeelle tai ennen vastaantulevan kaistan levikettä, tällöin vastaantuleva auto pääsee levikkeelle ja voitte ohittaa toisenne turvallisesti.

Kaksi autoa mahtuu kohtaamaan ja ohittamaan toisensa myös levikkeiden ulkopuolella, mutta silloin ajonopeuden on oltava hyvin alhainen ja autojen on ohitettava toisensa läheltä. Molempien autojen on ajettava mahdollisimman lähellä tien reunaa, mutta samalla varottava joutumasta auratun reunan yli. Ajo aivan aurauksen reunan lähellä vaatii tarkkaavaisuutta, jotta auton renkaat eivät luisu aurauksen ulkopuolelle pehmeään hankeen ja tien laidalla olevaan syvään ojaan.

Kohtaamistilanteessa yhteistyö ja toisen huomioiminen on tärkeää: kummankin osapuolen vastuulla on huomioida, että molemmille riittää tilaa. Joskus kannattaa pysähtyä kokonaan ja tarkistaa, mahtuvatko autot ohittamaan toisensa.

Talviretkeilyä turvallisesti Riisitunturilla

(Päivitetty 6.1..2024)

Eksyminen on mahdollista päiväreitilläkin

  • Reittimerkintätolpat ja -viitat ovat usein paksun huurteen alla ja niitä voi olla vaikea havaita. Riisitunturin kostea ilmasto muodostaa kauniita tykkypuita, mutta kuorruttaa myös reittiopasteet. Seuraa siis tarkasti, että pysyt aikomallasi reitillä. Tutustu ennen retkeä reittisi reittimerkintöihin. Reittimerkintätiedot löydät kunkin reitin reittikuvauksesta.
  • Sää tunturissa voi muuttua nopeasti. Riisitunturin alue on herkkä tuulelle. Tuuli voi häivyttää omat jäljet näkymättömiin alle puolessa tunnissa. Tuuli lisää myös pakkasen purevuutta.
  • Moottorikelkan jälkiä ja retkeilijöiden omia polkuja risteilee maastossa eri puolilla Riisitunturia. Moottorikelkalla liikkuvat kansallispuiston huoltajat sekä poronhoitajat, muuten kelkkailu kansallispuistossa on kielletty. Joskus kelkanura voi olla tuore ja tamppaantuneempi kuin varsinainen retkeilyreitti. Eksymiselle herkkiä kohtia ovat mm. Uudensuonlammen ja Soilun laavujen ympäristö, Riisitunturin lakialue sekä reittien risteyskohdat.

Varmista turvallisuutesi päiväretkellä

  • Lataa puhelimeen jo ennen retkeä 112 Suomi -sovellus (112.fi) ja soita mahdollinen hätäpuhelu sovelluksen kautta. Näin hätäkeskukselle välittyy sijaintisi tarkat koordinaatit.
  • Ota reppuun mukaan lämmintä vaatetta ja lämmintä juotavaa. Avun tulo Riisitunturille voi kestää tunnin ja maastoon reitin varrelle vielä kauemmin. 
  • Keskitalvella päivän valoisa aika on lyhyt (4-5 tuntia). Ota mukaan otsalamppu.
  • Pakkanen kuluttaa nopeasti virran puhelimesta ja otsalampusta. Akun kestoa voi parantaa pitämällä akun lämpimässä, esimerkiksi takin alla. Ota mukaan varavirtalähde puhelimen latausta varten.
  • Ennen talviretkelle lähtöä lue sivuiltamme löytyvät ohjeet "Mitä ottaa huomioon talviretkellä?" ja "Turvallisuus - Ennakoi ja vältä".

Ethän muuta kansallispuiston luontoa

(Päivitetty 4.9.2023)
Riisitunturin kansallispuisto on luonnonsuojelualue, joten toimenpiteet, jotka saattavat muuttaa alueen luonnontilaa tai vaikuttaa epäedullisesti sen kasvillisuuden tai eläimistön säilymiseen, on kiellettyä. Tähän luketuu myös kivien pinoaminen ja asettelu riviin.

Muistutuksena vielä, mikä kansallispuisto on: "Kansallispuistoissa pyritään säilyttämään Suomen luonnon arvokkaimmat kohteet, niiden eliölajisto ja erilaiset elinympäristöt sekä maisemalliset erityispiirteet. Kansallispuistot säilytetään mahdollisimman luonnontilaisina." Ympäristöministeriö (ym.fi)

Mitä kansallispuistossa saa ja ei saa tehdä? Täältä löydät Riisitunturin ohjeet ja säännöt.

Riisin rietas -päiväreitille uusi esite

(Päivitetty 23.8.2023)
Löydät reittiesitteen Kartat-sivulta.

Riisitunturin Ohjeet ja säännöt -sivu on uudistettu

(Päivitetty 21.1.2022)
Tutustu uudistettuun Ohjeet ja säännöt -sivuun, jossa avataan järjestyssääntöä ja annetaan ohjeita retkeilyyn.

AVI rajoittaa metsästystä päiväreittien alueella

(Päivitetty 3.2.2022)
Aluehallintaviraston päätöksellä Riisitunturin kansallispuistossa päiväreittien alueella kielletään metsästys viideksi vuodeksi.

Lue lisää uutisesta AVI rajoitti metsästystä Lapin vilkkailla virkistys- ja matkailualueilla.

Riisitunturintie on peruskorjattu

(Päivitetty 23.8.2021)
Viikolla 33 Riisitunturintietä kunnostettiin paremmin kelirikkoa kestävään kuntoon. Tien runkoa parannettiin ja muutamia rumpuja uusittiin sekä tieojia perattiin. Tielle tuli karkeampaa mursketta kantavaksi kerrokseksi ja pintaan ajettiin hienompaa maa-ainesta.

Pysäköintialueen laajennus valmistui

(Päivitetty 8.10.2020)
Riisitunturin lähtöpisteen pysäköintialueen laajennus on valmis. Pysäköintialueen laajennus toteutettiin kansallispuiston ulkopuolelle. Laajennuksen myötä pysäköintitilan määrä moninkertaistui, ja nyt alueella on pysäköintitilaa noin 200 autolle.

Pysakointialueen kartta.

Uutisia Riisitunturilta

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Vinkit retkeilyyn

Luminen männynoksa.

Talvella kannattaa pitää puhelin lämpimänä ja varavirtalähde mukana. Katso myös muut vinkit talviretkeilyyn: Retkeilyn ABC.