Tapahtumia Riisitunturilla

Talvi toi mukanaan vaihtelevat säät - ole varovainen poluilla

(Päivitetty 17.11.2017)
Lämpötilojen keikkuessa nollan molemmin puolin retkeilyolosuhteet ovat nyt vaativat. Poluilla, rakenteissa ja erityisesti pitkoksilla ja puusiltojen kansilla on jäätä ja lunta, mikä vaikeuttaa kulkemista maastossa. Lumen alta voi paljastua liukasta jäätä. 

Olethan varovainen kulkiessasi reiteillä. Varaa retkelle normaalia enemmän aikaa. Ota huomioon myös päivän pituus retkeä suunnitellessasi. Valoisan päivän aika lyhenee nyt huimaa vauhtia kohti vuodenvaihdetta.

Hiiripöllö Oulangan kansallispuistossa. Kuva: Olli Lamminsalo

Riisin rietas -reitin linjausmuutos välillä Soilun laavu – Riisitunturin autiotupa 

(Päivitetty 10/2017)
Riisin rietas -reittiä linjattiin uudelleen viime kesänä ja talvikuukausina reittiä kestävöitiin ajamalla sille mursketta. Reitin kestävöintitoimia on edelleen tarkoitus jatkaa ja vanhan linjauksen rakenteet poistetaan.Toivomme edelleen, että retkeilijät kulkisivat maastoon nauhoin merkittyä uutta linjausta pitkin. Reitin varrelle tullaan pian lisäämään merkkinauhoja, lisäviittoja sekä muutoksesta tiedottavat kyltit  ja ohessa näkyvä kartta. 
 
Muutettu reittilinjaus sijaitsee Soilun laavun ja Riisitunturin autiotuvan välisellä osuudella; se kapuaa aiempaa linjausta ylemmäs Pikku Riisitunturin laen kautta. Syynä muutokseen on reitin parempi kestävyys: Käyntimäärien kasvu on Riisitunturissa jatkuvaa, joten kulkijoita päiväreiteillä on paljon. Uudella linjauksella reitille tarvitaan myös vähemmän pitkospuita - näin sen ylläpito ja kuljettavuus ovat helpompia. "Aiemmin laitettuja merkkinauhoja ja opasteita on revitty pois. Tämä on valitettavasti sumuisina syyspäivinä johtanut tilanteisiin, joissa osa retkeilijöistä on ollut kulkusuunnastaan epävarma. Toivomme Riisitunturin kävijöiltä nyt yhteistyötä tässä asiassa, että reittimerkinnät jätettäisiin rauhaan ja otettaisiin uusi reittilinjaus reilusti käyttöön", sanoo kenttäpäällikkö Leena Jartti. 
Riisitunturin reittilinjaus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linjamuutosta pääset tarkastelemaan suuremmin klikkaamalla kuvaa

Riisitunturissa käynnissä kansainvälinen elokuvatuotanto - retkeilijöiltä pyydetään yhteistyötä 

Riisitunturin upeat maisemat päätyvät lukuisille valkokankaille ympäri maailmaa, sillä kansallispuiston maisemissa kuvataan parhaillaan luontoaiheista satuelokuvaa. Kuvauksia tehdään lauantaina 30.9. suositun Riisin rääpäsy -reitin varrella. Tästä johtuen reitin käytössä saattaa kuvauspäivänä olla lyhyitä katkoksia. Kuvauksissa käytetään koulutettuja eläimiä. Tuotantoyhtiö järjestää kulun ohjaamisen ja aiheesta tiedottamisen maastossa. Elokuvan tekijät hyödyntävät varmastikin myös Riisitunturin taukopaikkoja, mutta toki kaikki kansallispuiston kävijät ovat niille tervetulleita. Toivomme kävijöiltä ymmärrystä ja yhteistyötä, jotta kuvaukset saadaan sujuvasti toteutettua.

Poron vuosi -nimisen elokuvan esitysoikeudet on myyty jo useaan maahan. Sen tuotanto on suomalais-ranskalaista käsialaa: Elokuvan ohjaa ranskalainen Guillaume Maidatchevsky ja sen tuottaa muun muassa Metsän tarina ja Järven tarina -elokuvistaan tunnettu Marko Röhr Matila Röhr Productions -tuotantoyhtiöstä. Riisitunturin kansallispuiston lisäksi Posiolla toteutettavia kuvauksia tehdään Korouoman suojelualueella.

Ylen uutinen aiheesta (yle.fi) 

Noukavaaran tie erittäin huonokuntoinen

(Päivitetty 26.5.2017) 
Noukavaaran lähtöpisteeseen Tolvan kylästä lähtevä tie on huonossa kunnossa. Lähtöpisteeseen kannattaa ajaa vain maastoautoilla tai autoilla, joissa on riittävästi maavaraa.

Reittimuutos Riisin rietas -reitillä 

(Päivitetty 25.10.2016)
Reittiä on linjattu uudelleen Soilun laavulta Riisin rääpäsylle kulkevalla osuudella. Toivomme kaikkien nyt kulkevan punaisin nauhoin liputettua uutta reittilinjausta pitkin. Polun keskilinjalle lyödyt kepit toimivat merkkeinä talvella tapahtuvaa kestävöintimurskeen ajoa varten. Linjauksen voi katsoa myös tästä kartasta (pdf, 519 kt).

Retkitohtorin terveysresepti 

Testaa, miten luonto vaikuttaa hyvinvointiisi! 

Retkitohtorin testiin! (myzef.com)  

Katso säätilanne

Kelikameran kuvaa paikasta Maaninkavaara, Posio
(www.liikennetilanne.liikenne-
virasto.fi)