Patikointi Erävaellus Melonta Veneily Kalastus Luontotupa Nähtävyydet ja näköalat Marjastus ja sienestys Pyöräily Retkihiihto Geokätköily

Sotahistoria, rajakarjalainen kulttuuri, ikihonkien humina ja lampien välke kutsuvat kulkijaa Petkeljärvelle. Yhdenkin retkipäivän aikana ehdit nähdä paljon.

Kuva: Heikki Räsänen

Patikointi

Petkeljärven kansallispuistossa patikointi on kuin kävelisi postikortissa. Puistossa on yhteensä noin 10 km merkittyjä reittejä, ja se on suosittu päiväretkikohde. Kuikan Kierros -luontopolku (6,5 km) kulkee vaihtelevassa harjumaastossa, jonka tunnelma on kuin sadussa. Polun varrella voi nähdä majavan työmaita, luhtaniittyä ja metsäpalojen merkitsemää mäntykangasta sekä poiketa Petkeljärven retkeilykeskuksessa. Osin samaa reittiä seuraa Harjupolku (3,5 km). Korkeasärkän polku (2 km) johdattaa kävijän Valkiajärven ja Kaitajärven kauniisiin maisemiin.

Melonta

Petkeljärven kansallispuisto tarjoaa loistavat melontamahdollisuudet. Petkeljärveltä voi meloa Nuorajärven kautta Koitajokea pitkin noin 80 km:n matkan Koitereelle, Patvinsuon kansallispuiston maisemiin. Kansallispuiston eteläpuolella sijaitsevalle Mutalahdelle on noin 20 km:n melontamatka. Lue lisää välinevuokrauksesta

Melojat Petkeljärvellä. Kuva: Markku Tano

Muut aktiviteetit

  • Geokätköily: Geokätköjen etsintä vie kävijän hauskalle seikkailulle luontoon. Lue lisää
  • Hiihto: Tutustu talviseen kansallispuistoon hiihdellen maastossa.
  • Kalastus: Puiston vesillä on mukava koetella kalaonneaan!
  • Luontotupa: Petkeljärven luontotuvan vuonna 2014 uusitussa näyttelyssä kerrotaan harjujen synnystä jääkauden perintönä sekä harjuluonnosta ja sen suojelusta ja alueen historiasta.
  • Marjastus ja sienestys: Poimi pöytääsi mustikat, puolukat ja ruokasienet.
  • Nähtävyydet ja näköalat: Petkeljärven retkeilykeskuksen maastossa pääsee tutustumaan osittain entisöityihin toisen maailmansodan korsuun ja juoksuhautaan. Möhkön kylässä näet rajakarjalaista kulttuuriympäristöä.
  • Pyöräily: Maastopyöräily on sallittu jokamiehenoikeudella. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat.
  • Uinti: Pulahda virkistävälle uinnille Petraniemen uimapaikalla. Alueella ei ole virallista uimarantaa.
  • Vaellus: Useamman vuorokauden vaellus onnistuu Pohjois-Karjalan vanhimmalla retkeilyreitillä Taitajan taipaleella (31 km). Nauti upeista harjumaisemista ja yövy laavuissa.
  • Veneily: Hyvät veneily- ja soutumahdollisuudet. Lähin veneenlaskupaikka on Ilomantsin kunnan ylläpitämä veneluiska Möhkön tien varressa Oinassalmella. Moottoriveneellä voi liikkua Petkeljärvellä ja Valkiajärvellä. Lue lisää venevuokrauksesta

Yhteistyötahojen palvelut Petkeljärvellä

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eräluvat.fi)