Petkeljärven ohjeet ja säännöt

Petkeljärven kansallispuisto on yleiseksi nähtävyydeksi tarkoitettu luonnonsuojelualue, jonka tehtävänä on säilyttää pohjoiskarjalaista harju- ja järviluontoa. On tärkeää, että perehdyt alueeseen jo ennalta, ja valmistaudut retkelle huolella tutustumalla alueen ohjeisiin ja järjestyssääntöön (pdf 76 kt, julkaisut.metsa.fi).

Liikkumista on rajoitettu rajoitusosissa. Tutustu puiston rajoitusosiin Kartat-sivulla ja Retkikartta.fissä.

Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen
Leiriytyminen
Tulenteko
Roskaton retkeily
Kalastus
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Pyöräily
Muut säännöt ja ohjeet
Dronen lennättäminen
Muu kielletty toiminta
Sesonkiajat
Turvallisuus

Kunnioita luontoa

Petkeljärven kansallispuistossa retkeilyä ohjataan järjestyssäännöllä. Toimitaan ja liikutaan siis luonnossa sitä kunnioittaen. Tutustu Retkietikettiin.

Ethän jaa netissä sisältöä, jossa rikotaan kansallispuiston sääntöjä.

Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita kansallispuistoon, mutta ainoastaan kytkettyinä. 

Liikkuminen 

Kansallispuistossa saa liikkua vapaasti jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen mahdollisia rajoitusosia lukuun ottamatta.

Moottoriveneen käyttö on sallittua vain Petkeljärvessä ja Valkiajärvessä.

Leiriytyminen 

Leiriytyminen on sallittu ainoastaan leirintäalueella.

Tulenteko 

Petraniemessä on katettu grillikatos ja varattavissa oleva tulistelutupa. Muualla tulenteko on kielletty.

Leirintäalueella on leirikeittiö leirintäalueella yöpyjille.

Maastopalovaroituksen aikana ainoa sallittu tulentekopaikka on tulistelutupa, joka avataan varoitusaikana kaikkien käytettäväksi. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi)

Roskaton retkeily 

Puiston ekopiste sijaitsee Petkeljärven leirintäalueella. Maatuvat jätteet laitetaan kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Muita jätteitä, kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia, ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja. 

Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Kalastus 

Onkia ja pilkkiä voi jokaisenoikeudella.

Viehekalastusta varten pitää 18-69-vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi). Jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla tarvitset lisäksi Metsähallituksen Etelä-Suomen vapaluvan nro 7413 (eraluvat.fi). Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi).

Pyydyskalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi Metsähallituksen Ilomantsin pyydyslupa nro 7004 (eraluvat.fi). Luvat ovat voi ostaa palvelunumerosta 020 69 2424.

Kaikenlainen kalastus on kuitenkin kielletty Kuikkalammessa, Pieni Kuikkalammessa, Savulammessa ja Mustalammessa.

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Marjastus, sienestys ja kasvien kerääminen

Marjojen ja ruokasienten poimiminen on sallittu.

Muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty. Villiyrttien kerääminen on siis kielletty.

Pyöräily

Maastopyöräily on sallittu jokaisenoikeudella. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat.

Muut säännöt ja ohjeet

Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta, järjestetyt tapahtumat ja elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

Petkeljärven kansallispuiston reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista ja toistuvaan yrityskäyttöön tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Päiväkohtaiset käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).

Dronen lennättäminen

Koko Petkeljärven kansallispuisto kuuluu ADIZ-rajavyöhykkeeseen ja siksi kaikilta miehittämättömiltä ilma-aluksilta edellytetään lentosuunnitelmaa ADIZ-alueella toimimiseen, eli myös harrastajien täytyy tehdä Dronen lennättämisestä lentosuunnitelma AIS Finlandille. Lentosuunnitelman laadintaohjeita ja lähetyslomakkeet löytyvät Fintraffic ANS:n ilmailutiedotuspalvelun verkkosivuilta (fintraffic.fi). Lisätietoja dronen lennättämisestä saa Fintraffic ANS:n sivuilta (ais.fi). Lisätietoja saa myös soittamalla Petkeljärven retkeilykeskukseen tai Kolin luontokeskuksen asiakaspalveluun

Petkeljärven kansallispuistossa muita ihmisiä tai eläimiä häiritsevä dronen lennättäminen on kielletty. Erityistä varovaisuutta on noudatettava lintujen pesimäaikana.

Muu kielletty toiminta Petkeljärven kansallispuistossa

  • Maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen.
  • Luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen.
  • Selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen.
  • Metsästäminen.
  • Moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta.
  • Ilma-alusten laskeutuminen kansallispuiston vesialueelle ilman Metsähallituksen antamaa lupaa.
  • Roskaaminen tai rakenteiden vahingoittaminen.
  • Kiinteiden muinaisjäännösten kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen, poistaminen ja muu niihin kajoaminen.
  • Muita ihmisiä häiritsevä toiminta.

Petkeljärven järjestyssääntö

Petkeljärven kansallispuiston järjestyssääntö (pdf 76 kt, julkaisut.metsa.fi), vahvistettu 3.2.1978.

Sesonkiajat

Petkeljärvi on suosittu pistäytymiskohde, jonne tullaan erityisesti juhannuksen ja elokuun ensimmäisen viikon välisenä aikana. Toukokuussa kansallispuistossa pidetään paljon leirikouluja.

Turvallisuus

Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa. 

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Petkeljärven järjestyssääntö

Petkeljärven kansallispuiston järjestyssääntö (pdf 76 kt, julkaisut.metsa.fi), vahvistettu 3.2.1978.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää 

Erätarkastajat valvovat luontokohteita

Kaksi ihmistä seisoo vaaran laella moottorikelkkailuvaatteissa. Taustalla on avoin maisema.

Erävalvonta (eräluvat.fi) on palvelu- ja valistustyötä suomalaisen luonnon hyväksi. Erätarkastajan tehtävänä on valvoa laillisuutta ja luvallisuutta valtion alueilla tapahtuvassa toiminnassa ja luonnon käytössä.

Kun havaitset rikkomuksen tai epäilet rikkomuksen tapahtuneen, voit ilmoittaa havaintosi erätarkastajalle (eräluvat.fi). Toivomme, että jätät ilmoituksen yhteydessä yhteystietosi, mutta voit jättää ilmoituksen myös nimettömänä.