Halti

Suomen korkein kohta sijaitsee Haltilla, Suomen ja Norjan rajalla. Korkein kohta on tunturin rinteessä, 1324 metriä merenpinnan yläpuolella. Halti sijaitsee noin 55 km:n päässä Kilpisjärven kylästä. Kilpisjärveltä Haltin päälle pääsee yhteispohjoismaista Kalottireittiä pitkin. 

Saana

Saanatunturi kohoaa uljaana Kilpisjärven kylän vieressä. Korkeutta tällä erikoisennäköisellä tunturilla on 1029 m. Saanalle pääsee kiipeämään Kilpisjärven Retkeilykeskuksesta lähtevää polkua pitkin. Myös Saanan ympäri on polku ja talvisin sinne vedetään latuja.

Saana Tsahkaljärven rannalta päin. Kuva: Tytti Muurinen

Muotkatakka

Muotkatakka on Suomen maanteiden korkein kohta, korkeutta tällä paikalla on 565,8 m. Muotkatakka sijaitsee reilut 12 km Kilpisjärven kylän eteläpuolella.

Lapin sodan päättymisen muistomerkki

Vuoden 1945 sodan viimeisen laukauksen muistomerkki sijaitsee Muotkatakassa, Suomen maanteiden korkeimman kohdan levähdyspaikalla.

Saivaara

Saivaaran pahtareunainen silhuetti kohoaa 830 metrin korkeuteen Porojärven laakson eteläpuolella. Saivaaran huipulla on entisen presidenttimme Urho Kekkosen muistolaatta. Mikäli muistomerkkiin tutustuminen kiinnostaa, kannattaa Saivaaralle nousta vaaran itäpuolta.

Mallan luonnonpuisto

Mallan luonnonpuisto on Suomen vanhin luonnonpuisto. Malla suojeltiin suojelualueena vuonna 1916, ja luonnonpuisto perustettiin vuonna 1938. Luonnonpuiston pinta-ala on 30 km2. Kalkkipitoisen kasvualustan ansiosta on alueella monipuolinen tunturikasvilajisto. Mallan luonnonpuistossa liikkuminen on kesäaikana sallittu vain merkittyillä reiteillä. Alueen käyttöä on rajoitettu järjestyssäännöllä.

Kitsijoen putous

Vesiputous Mallan luonnonpuistossa, Kalottireitin varrella.

Pihtsusköngäs

Pihtsusköngäs on 17 m korkea putous, joka sijaitsee yhteispohjoismaisen Kalottireitin varrella. Matkaa Kilpisjärveltä putoukselle on noin 45 km.

Pihtsus-köngäs Kalottireitin varrella. Kuva: Seija Olkkonen

Kolmen valtakunnan rajapyykki

Kolmen valtakunnan rajapyykki sijaitsee noin 11 km Kilpisjärven kylästä länteen. Rajapyykillä kohtaavat Suomen, Ruotsin ja Norjan rajat.

Tsahkaljoen putous

Putous sijaitsee kahden kilometrin päässä Lapland Hotel Kilpikseltä.

Kilpisjärven sissiretken muistomerkki

Kilpisjärven sissiretki tehtiin vuonna 1916. Retken muistomerkki sijaitsee Kilpisjärvellä Siilastupaa vastapäätä.