Veneily Melonta Patikointi Pyörätuolireitti Nähtävyydet ja näköalat Sienestys ja marjastus Kalastus Lintujen tarkkailu Retkihiihto Lumikenkäily Retkiluistelu  Snorklaus Laitesukellus 

Valitse oma tapasi nauttia kirkkaista vesistä ja vuorimaista.

Veneily

Eteläisen Konneveden saariin levittyvän kansallispuiston koet parhaiten vesiltä. Järven länsiosien suurilla selillä nautit aalloista matka- tai moottoriveneellä. Etelä-Konnevedeltä on Pohjois-Konneveden kautta kanavayhteys Päijänteelle saakka. Veneesi voit laskea vesille veneenlaskupaikoilta eri puolilta järveä. Vältä maihinnousua pienille saarille ja luodoille lintujen pesimäaikaan 15.4.–31.7. Lue lisää veneilyreiteistä ja yrittäjien tarjoamista venekuljetuspalveluista.

Etelä-Konneveden aavat järvenselät kutsuvat nauttimaan kesäpäivästä vesillä. Kuva: Metsähallitus / Anna-Riikka Ihantola

Melonta

Sokkeloisen Kodanovisen saariston hiljaisuus ja rantojen pystysuorat kalliojyrkänteet tekevät melontaretkestä unohtumattoman. Vesiretken kruunaa evästauko jollakin Etelä-Konneveden saarten monista rantautumispaikoista. Kansallispuistossa ja sen lähialueilla on useita Rautalammin ja Konneveden kuntien ylläpitämiä melontareittejä.

Nyt melomaan! Kuva: Laura Lehtonen

Patikointi

Enonniemen laaja mannerosa kutsuu vaihtelevasta maastosta nauttivan patikoijan vieraakseen. Kalajan kierroksella (4,6 km) pääsee ihailemaan jättiläishaapoja ja Kalajanvuoren laelta avautuvaa maisemaa. Kolmen vuoren vaellus (14 km) kiertää koko jylhän Enonniemen. Loukkuvuoren lenkki (2,8 km) tarjoaa patikoitavaa Konnevesi-järveltä saapuville. Reitit ovat suurten korkeuserojen vuoksi vaativia. Helppo patikkareitti johdattaa kaikenikäiset Kalajan pysäköintialueelta Vuori-Kalajan kotalaavulle (1 km / suunta). Vuori-Kalajan alueella pääsee liikkumaan pyörätuolilla (90 m) avustajan kanssa. Lue lisää reiteistä.

Kalajanvuoren maisemia. Kuva: Satu Ojala

Muut aktiviteetit

 • Hiihto: Tutustu talviseen kansallispuistoon järven jäällä hiihdellen. Muistathan varoa virtauskohtia. Puistossa ei ole huollettuja latuja ja jyrkkien maastonmuotojen vuoksi mannerosat eivät sovellu maastohiihtoon.
 • Kalastus:
  • Kansallispuiston kupeessa on useita koskikalastuskohteita. Kalastusmahdollisuuksista antavat lisätietoa Konneveden (www.konnevedenkosket.fi) ja Rautalammin (www.rautalampi.fi) kunnat.
  • Järvialueella voi onkia ja pilkkiä jokamiehenoikeudella.
  • Järvialueella viehekalastus on sallittua yhdellä vavalla. Viehekalastusta varten pitää 18-64 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (www.eräluvat.fi). Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).
  • Muuhun kalastamiseen järvialueella tarvitset asianmukaiset kalastusluvat: kalastonhoitomaksun lisäksi Konneveden-Kuusveden kalastusalueen lupa (www.konnevedenkuusvedenkalastusalue.fi).
  • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi
 • Lintujen tarkkailu: Etelä-Konnevesi on kalasääsken valtakuntaa. Kesäillassa järvenselällä kaikuu kuikan kaihoisa huuto.
 • Lumikenkäily: Lumikengät ovat oiva kulkupeli sydäntalven paksussa lumessa. Reittejä ei pidetä auki talvella, mutta ne sopivat hyvin omatoimiseen tai ohjattuun lumikenkäretkeilyyn.
 • Marjastus ja sienestys: Poimi syyskesän marja- ja sieniherkut eväskoriin ja herkuttele metsän antimilla. Marjastus ja sienestys on sallittu jokamiehenoikeudella.
 • Nähtävyydet ja näköalat: Kiipeä Kalajanvuorelle ja ihastele kansallispuiston katolta aukeavaa maisemaa. Laelta avautuu järvinäkymä länteen eteläiselle Konnevedelle ja idän puolella pilkottaa Hankavesi. Melo tervehtimään Käpynän ukkoa, vuorenhaltijaa, joka väsymättä tarkkailee ohi lipuvia veneitä suopea hymy huulillaan.
 • Pyöräily: Maaston jyrkkäpiirteisyyden vuoksi patikointireitit eivät pääosin sovellu pyöräilyyn. Pyöräilijöille suositellaan Kalajan pysäköintialueen ja Vuori-Kalajan kotalaavun välistä helppoa polkua sekä alueen teitä. Maastopyöräily on sallittua jokamiehenoikeudella. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat.
 • Retkiluistelu: Kiidä peilikirkkaalla jäällä luistimin ja pidä tauko Lapinsalon saaren tai Enonrannan kotalaavulla. Muista kuitenkin varoa virtapaikkoja etenkin Konnekoskella ja Siikakoskella. Lue lisää turvallisesta retkiluistelusta.
 • Sukellus ja snorklaus: Kurkkaa syvälle villin järvitaimenen valtakuntaan. Konneveden ja Vuori-Kalaja -lammen kirkkaissa vesissä näkösyvyys on huikeat 4-6 metriä. Varsinaisia palveluita sukeltajille ei ole, mutta kohde sopii omatoimisille harrastajille.
 • Uinti: Kruunaa kesäpäivä pulahtamalla kirkkaaseen veteen. Jokamiehenoikeudella saat uida alueen lammissa ja järvissä. Pyysalossa on hiekkaranta. Kansallispuistossa ei kuitenkaan ole virallista uimarantaa.
 • Ratsastus: Puiston lähialueilla on monipuoliset hevosmatkailumahdollisuudet. Tutustu kansallispuiston yhteistyöyritysten hevosmatkailupalveluihin.
Yhteistyötahojen palvelut Etelä-Konnevedellä

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eräluvat.fi)

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue Suomen 40 kansallispuistossa

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Etelä-Konnevesi.

 • Lähde Marko Krapun matkaan liikkumaan polkuja pitkin "maapallon ympäri"! YLE:n järjestämä polkujuoksukiertue 26.8.2018 Etelä-Konnevedellä. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan (www.yle.fi)
 • Huom! Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.
 • Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.
 • Liikut jokamiehenoikeudella ja omalla vastuulla!