Jatulit - Janne Maikkulan valokuvanäyttely

Näyttely on esillä Meän Galleriassa Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa 14.1.–9.3.2019.

Koskenhaltia. Kuva: Janne Maikkula.

Janne Maikkula on rovaniemeläinen luontovalokuvaaja. Hänellä on ollut vuodesta 2005 alkaen näyttelyitä, joiden johtava ajatus on pysynyt samana. Hän on kiinnostunut luonnon pyhistä paikoista, seidoista ja hahmoista kivissä ja puissa. Jannelle kuvaaminen on maiseman ja maaston tulkitsemista siihen liitettyjen merkitysten kautta. 

Ympäristömytologia tulee lähelle, mutta luonto on aina ensimmäisellä sijalla ja ihminen on paikalla merkkien jättäjänä. Esivanhempien tapa katsoa ja tulkita maailmaa tulee lähelle näiden paikkojen ja niitä vartioivien seitojen avulla. 

Jatulit -näyttelyn hahmot ottavat katsojaan yhteyden ja haastavat ajattelemaan esivanhempien tapaa hahmottaa maailmaa. Luonnon pyhät paikat voivat sijaita mm. vesistöissä, vaaroilla, tuntureilla, louhikoissa ja metsissä. Ne erottuvat maisemasta poikkeavina muodoiltaan, kooltaan ja sijainniltaan.

Nämä tärkeät paikat saavat mielikuvituksen liikkeelle ja herättävät vahvoja tuntemuksia. Voimme tuntea yhteyden menneisiin sukupolviin ja luontoon. Ehkä huomaamme ohuen polun kohti esivanhempiamme, jotka ovat jättäneet merkkejä ja tietoa omasta maailmankuvastaan, omista ajatuksistaan. Olemme osa sukupolvien pitkää ketjua ja tarvitsemme nyt sitä tietoa, minkä avulla on ennen toimittu luonnossa sitä vahingoittamatta ja tuleville sukupolville säästäen.

Jatulit ovat nimitys myyttiselle jättiläiskansalle, jonka kerrotaan eläneen nykyisen Suomen alueella ennen saamelaisten ja suomalais-ugrilaisten kansojen saapumista. Jatulit ovat rakentaneet megaliittisia rakennelmia, kuten suuria kivikehiä, jatulintarhoja, leveitä teitä ja kivikekoja, joita kutsutaan myös lapinraunioiksi.

Nykyisissä tutkimuksissa on havaittu kivirakennelmien liittyvän tähtitaivaan ja vuodenkierron tapahtumiin. Jatulit ovat hyvin viisaita, joten Väinämöinenkin lähti matkalle Vipusen vatsaan tiedon lähteille. Eddan jumalrunoissa kerrotaan tapaamisista jättien eli jotunien kanssa ja aasamytologian mukaan jatulit ovat olleet sekä luomassa tätä maailmaa että tulevat osallistumaan myös sen tuhoutumiseen.

Ympäristössämme on vielä jäljellä muotoja ja merkkejä, jotka kutkuttavat mielikuvitusta. Näyttääkö tuo kivi kalalta vai linnulta? Miksi se on tuon muotoinen? Onko joku tehnyt sen ja näkevätkö muutkin saman, kuin minä? Millaista voimaa se sisältää? Taide on parhaimmillaan leikkiä, josta kumpuaa uudenlaisia ajatuksia maailmasta. Ihminen kaiken napana ei taida olla toimiva ratkaisu.

Kalliomaalausten ja muiden pyhien paikkojen äärellä ihminen on läsnä, mutta vain yhtenä osana luontoa. Jostain syystä kalliomaalauksissa ei juurikaan kuvata ihmistä, vaan muu elämä on paljon tärkeämpää. Jatulit -näyttelyssä voit kohdata vaikkapa Koskenhaltijan, Lihatontan tai Metsänkuninkaan Tapion.

Tervetuloa! 

Auroras Florealis- näyttelykokonaisuus 

Riikka Maria Partanen ja Riichael Nurmiparta- kollektiivi luovat Galleria Kellokkaaseen mystisen elämyksen ja avaavat näkymän avaruudellisiin ulottuvuuksiin. Näyttelyvieraat pääsevät sukeltamaan sisään intergalaktiseen värimaailmaan. Revontuliaiheet loimuavat seinillä ja johdattavat myös toisenlaisiin todellisuuksiin; ihmeelliselle matkalle kohti kaukaisten planeettojen avaruuspuutarhoja. Näyttely on esillä 6.2.2019 asti. Tervetuloa!

Riikka Partasen hohtava valoteos Galleria Kellokkaassa. Kuva: Anneli Ovaskainen.

Riichael Nurmiparta- kollektiivi yhdistää maalauksiinsa nykyteknologiaa. Valaistuksen muuttuessa maalaukset ja installaatiot saavat kokonaan uuden ja yllätyksellisen elämän. Taulut muuttavat muotoaan silmien edessä ja erilaiset yksityiskohdat nousevat esiin valaistuksesta riippuen. Tällä tekniikalla saadaan aikaan myös optinen illuusio liikkeestä; leimuamisesta ja sykkimisestä. Revontulet ja avaruuspuutarha heräävät eloon. 

Auroras Florealis- näyttelykokonaisuus tuo ripauksen taikaa taiteen katsomiseen ja muistuttaa meitä samaisesta ihmetyksestä, jota koemme revontulia katsoessamme. Näyttely soveltuu hyvin myös perheen pienimmille.

Riichael Nurmiparta -kollektiivi s. 2010 (Riikka Maria Partanen & Michael Nurmi), on projekti, jossa egon on väistyttävä taka-alalle. Taiteilijapariskunnan yhdessä toteuttamissa teoksissa erilaiset näkemykset kohtaavat ja muodostavat aivan omanlaisensa todellisuuden. Kollektiivi toteuttaa yhdessä myös installaatioita, sekä lavastuksia festivaaleille, bändeille ja erilaisiin esityksiin. Riichael Nurmiparta kollektiivin muita yhteisiä projekteja ovat mm: lumi- ja jääveistosten toteuttaminen, elokuvat, musiikki, illuusio- ja silmänkääntötemput, burleski, taikuus ja muu esittävä taide. Yhdessä toteutettuja teoksia ja näyttelyitä vuodesta 2010.

Lisätietoja


Eila, Rampe ja Likka -teatteriesitys luontokeskus Kellokkaassa

Rovaniemen Teatteri saapuu Lapin kiertueellaan Äkäslompoloon. Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa nähdään 23.1.2019 klo 19:00 aikuisille suunnattu komedia Eila, Rampe ja Likka. Tämän vauhdikkaan kolmikon seurassa saat taatusti nauraa suomalaisuudelle, elämänkumppaneillesi ja vähän itsellesikin.

Eila, Rampe ja Likka on Sinikka Nopolan kotoisa draamakomedia, joka vie katsojat mukanaan mökille ja Marmarikselle. Matkailu tuo elämään mausteita itse kullekin, romanttisia tai opettavaisia.

  • Liput: 17 e / aikuiset, 10 e / opiskelijat

Liput myynnissä esityspaikalla tuntia ennen esitystä.

Lisätiedot

Kino Kellokas

Kino Kellokas on Kolarin kunnan paras ja ainut elokuvateatteri, joka toimii Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa. Elokuvateatterissa on 130 paikkaa ja 4 esteetöntä paikkaa. Elokuvatoimintaa pyörittää elokuvakerho Napapiirin sankarit yhdessä luontokeskuksen kanssa.

Tutustu ohjelmistoon osoitteessa www.facebook.com/KinoKellokas.

Kevättalven esitykset alkavat viikolla 7. eli 13.2.2019.

Lumivyöryennuste

Tarkista lumivyöryennuste (www.ilmatieteenlaitos.fi) ennen tunturiin lähtöä!