Tapahtumat Yllästunturin luontokeskuksessa

Vaihtuvat näyttelyt

Taidenäyttely Erämaassa palaa - Anna Pakkanen 
30.11.2023.–30.1.2024 Meän Galleriassa

Voiko maalaamalla tallentaa katoavaa? 

Suuri osa teoksista on tehty taitelijan kotona Pyhätunturissa, mutta maalauksia on syntynyt myös sähköttömissä erämaatuvissa ympäri Lappia. Aiheet maalauksiin löytyvät lyhyemmiltä ja pidemmiltä retkiltä luontoon; vaellus-, kalastus-, hiihto- tai laskureissuilta. Rakkaita retkikohteita on kotiseuduilla Pyhä-Luoston kansallispuistossa, mutta suuri rakkauden kohde on myös Pallas-Yllästunturin kansallispuiston luonto, taiteilija viettää paljon aikaa Muonion seudulla. Erityisesti vanhat metsät saavat taiteilijan henkiin.

Maalaukset eivät jäljittele luontoa tai maisemaa, vaan tiivistävät hetken ja vangitsevat nopeasti katoavan näyn, vahvan kokemuksen tai tunteen. Yksi syy maalausten tekoon on huoli luonnosta, voiko maalaamalla tallentaa jotain, mikä saattaa kadota iäksi? Kuinka pitkään vanhoja metsiä rikkaine lajistoineen vielä on? Näyttelyn nimiteos ”Erämaassa palaa” kertoo tarinan eräänä kesänä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maisemassa koetusta hetkestä ja se on maalattu Muoniossa.

Anna Pakkanen on koulutukseltaan taiteen maisteri, ammatiltaan graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Kuvataidetta hän tekee vapaa-aikanaan. Hän asuu Pyhätunturissa ja työskentelee Metsähallituksen Luontopalveluissa.

Lisätietoja

In Motion – Valon ja pimeän vaihtelut pohjoisessa luonnossa
21.10.–6.12.2023 Galleria Kellokas

Näyttelyn taiteilijoita yhdistää luonnon valon kuvaaminen. Valo voi olla pehmeää tai kovaa ja sen muutokset hiljaisia tai dramaattisia. Carla Lundellin hengittävät, huokoiset maalaukset resonoivat Kaisa Sirénin ICM-tekniikalla tehtyihin ilmaviin, impressionistisiin valokuviin. Anu Riestola peilaa voimakkailla, kontrastisilla maalauksillaan Lapin ilmaston ankaruutta. Maija Vanhatapio tutkii ja pelkistää uteliaasti töissään pohjoista maisemaa, sen tekstuureja, värejä ja valoja.

Lisätietoja

Kino Kellokas

Kino Kellokas on Kolarin kunnan paras ja ainut elokuvateatteri, joka toimii Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa. Elokuvateatterissa on 130 paikkaa ja 4 esteetöntä paikkaa. Elokuvatoimintaa pyörittää elokuvakerho Napapiirin sankarit.

Elokuvat löytyvät Kino Kellokkaan sivuilta (kinokellokas.fi).