Tsarmitunturin palvelut

17.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.-26.1.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.

Asiakaspalvelu ja opastus

Tsarmitunturin erämaa-alueella ei ole luontokeskusta tai opastustupaa, mutta Inarissa, Ivalossa ja Saariselällä on luontokeskus tai Metsähallituksen hoitama asiakaspalvelupiste. Tarvittavat kartat ja luvat saa näistä pisteistä.

Yhteistyötahojen tarjoamia palveluja erämaa-alueella

Ruokailu, ruoanlaitto ja eväiden hankinta

  • Erämaa-alueella ei ole tulentekopaikkoja eikä muita retkeilypalveluita, tosin kaksi autiotupaa on.
  • Valtion mailla Ylä-Lapissa on Metsähallitus sallinut tulen teon maassa olevia risuja ja oksia käyttäen ilman erillistä lupaa. Maapuiden eli maahan kaatuneiden vähäarvoisten puiden ottoon ja käyttöön tarvitaan maapuulupa, jonka saa Metsähallituksen Ivalon palvelupisteestä. Pyri tekemään tuli vanhaan tulistelupaikkaan, jos se on mahdollista.
  • Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty. Retkikeitintä saa kuitenkin käyttää.
  • Ivalossa (inari.fi) on useita kauppoja ja kahviloita.

Juomavesi

  • Vesi on juomakelpoista koko alueella, mutta kuumina vuodenaikoina vesi kannattaa siitä huolimatta keittää tai puhdistaa suodattamalla. Pienistä virtaamattomista lätäköistä vettä ei kannata juoda.

Jätehuolto

  • Erämaa-alueella ei ole jätehuoltoa, eli kävijöiden on tuotava omat roskansa pois maastosta. Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois.

Yöpyminen

Yöpyminen lähiseudulla

Esteettömät palvelut

  • Erämaa-alueella ei ole esteettömiä palveluja.

Muut palvelut lähiseudulla

  • Lähimmät pankit, apteekki ja terveyskeskus löytyvät Ivalosta (inari.fi). Sieltä löytyvät myös kaupat, ravintolat, kahvilat, huoltoasemat, taksit ja majoituspalvelut.