Tsarmitunturin kulkuyhteydet ja kartat

4.2.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Tsarmitunturin erämaa-alue sijaitsee Ivalo-Nellim-tien (969) ja Ivalo-Raja-Jooseppi-tien ( 91) sekä Venäjän rajan muodostaman kolmion keskellä.

Kulkuyhteydet

Autolla

 • Tsarmitunturin erämaa-alueen tavoittaa helposti omalla autolla ajamalla Ivalosta Raja-Joosepin (kantatie 91) suuntaan noin 20 km, josta käännytään pohjoiseen Nangujärven metsäautotielle. Metsäautotieltä on useita pistoteitä erämaa-alueen rajalle. Ajomatkaa Rajajoosepintieltä kertyy noin 25 km.
 • Erämaa-alueen pohjoispuolelle pääsee ajamalla Ivalosta Nellimin (seututie 969) suuntaan noin 20 km, josta käännytään itään Kontosjärventielle. Ajomatkaa Nellimintieltä erämaa-alueen rajalle on 10–20 km.
 • Kuutuan, Kontosjärven ja Nangujärven metsäautotiet ovat varsinkin keväällä lumien sulettua huonossa kunnossa. Talvella vain joitakin teitä aurataan. Kysy viimeisin tilanne Metsähallituksen Ivalon palvelupisteestä.

 • Ajo-ohje Ivalon palvelupisteeseen ja Inariin Siidaan.

Tsarmitunturin erämaaalueen kulkuyhteyskartta. Avaa Tsarmitunturin erämaa-alueen kartan Retkikartta.fi:ssä.

Julkisilla kulkuneuvoilla

Retken lähtöpisteet

Pysäköintialueita ei ole, mutta soveliaan metsäautotien voi katsoa kartasta ja jättää autonsa sen varteen.

Kartat

Elektroniset kartat

Muut kartat

 • Inari osoite- ja virkistyskartta, 1:150 000, Lapin maanmittaustoimisto 2013. Karttoja voi ostaa Metsähallituksen Ivalon palvelupisteestä ja hyvin varustelluista kirjakaupoista.
 • Hammastunturi Etelä-Inari vedenkestävä ulkoilukartta, 1:100 000, Karttakeskus 2016. Karttoja voi ostaa Saariselän palvelupiste Kiehisestä, Tankavaaran luontokeskuksesta, Ivalon asiakaspalvelupisteestä, Ylä-Lapin luontokeskus Siidasta, Karttakeskuksesta sekä hyvin varustelluista kirjakaupoista.
 • Maastokartat nrot V522, V524 ja W513, 1:50 000, Maanmittauslaitos 2008 - 2009. Karttoja voi ostaa Metsähallituksen Ivalon palvelupisteestä ja Maanmittauslaitokselta.
 • Retkeily GT Pohjois-Suomi, 2016, 1:400 000. Karttoja voi ostaa mm. Karttakeskuksesta ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.
 • Inarijärvi Vätsäri Tsarmitunturi, vedenkestävä kartta, 1:25 000 ja 1:100 000, Calazo Förlag 2016. Karttaa myyvät Calazo, Ylä-Lapin luontokeskus Siida, Saariselän ja Ivalon palvelupisteet sekä useat alueen yritykset.
 • Tsarmitunturi Nellim Nangujärvi vedenkestävä topokartta, 1:50 000, Karttakeskus 2019. Karttoja voi ostaa Karttakeskuksesta ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.

Karttojen myyntipaikat

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Tsarmitunturin erämaa-alueen kartan Retkikartta.fi:ssä.

Pysäköintialueet

 • Nangujärventien ja Kontosjärventien metsäautotiet

Alueella ei ole merkittyjä pysököintialueita.