Simojoen melontareitin ohjeet ja säännöt
Tarkista varoitukset
Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.
Ohjeita Simojoen melontareitillä liikkumiseen
Liikkumisrajoitukset ja tulvat
- Simojoen varrella on valtion sekä yksityisten maita. Luonnossa liikkuessa noudatetaan jokaisenoikeuksia (ymparisto.fi).
- Maastopalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana tulenteko on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi)
- Kielto ei koske keittokatoksia tai katettuja, hormillisia tulentekopaikkoja.
- Toukokuussa sulamisvedet nostavat vedenpintaa huomattavasti. Ympäristökeskuksen verkkosivuilta löytyvät vesistöennusteet (ymparisto.fi).
- Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
Kalastus
Vesiretkeilyn ohessa on hyvä mahdollisuus kalastukseen. Joen kosket soveltuvat heitto- ja perhokalastukseen. Suvannoissa ja järvillä voi kanootilla tai veneellä liikkuessa harrastaa vetouistelua.
- Kalastusluvat Simojoelle
- Simojoen yhteislupa-alue nro 2580 Simojoki (eräluvat.fi) käsittää Simojoen Ranuan kunnan puoleisen osan Simon kunnan rajalta Simojärveen.
- Simojoen Simon kunnan alueella kalastusalue on Ranuan ja Simon kunnan rajalta jokisuuhun. Kalastuslupien myynnistä vastaa Simojoen Nousulohi ry. Lupien myyntipisteet löytyvät Simojoen infokartasta (infogis.fi).
-
Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!
Ennakkovarustautuminen
Matkapuhelimien kuuluvuus
- Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Simojoen melontareitin varrella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
- Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.
Varusteet ja turvallisuus
- Käytä meloessasi aina kelluntaliiviä, koskipaikoissa myös kypärää.
- Kanootissa on hyvä pitää myös varamelaa, pelastusköyttä ja korjausvälineitä.
- Pakkaa vedenpitävästi mukaasi ensiapuvälineet, vaihtovaatteet, tulitikut ja matkapuhelin. Vierailla vesillä tulee mukana olla myös kartta ja kompassi.
- Kiinnitä kaikki varusteet hyvin kanoottiin, mielellään pakkauspussissa tai -säiliössä.
- Suunnittele reitti etukäteen ja tutustu reittiin. Tutki vaikeat kosket rannalta etukäteen.
- Muista, että tulviva joki on aina vaarallinen.
- Järviosuuksilla kannattaa meloa rannan läheisyydessä.
- Simojoella suositellaan käytettävän muovikanoottia.
- Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
- Hätätilanteet
- Jos kaadut, pysy rauhallisena ja yritä saada ote kanootin ylävirran puoleisesta päästä. Pidä kiinni kanootista, kunnes pääset rauhallisille vesille.
- Jos menetät otteesi kanootista, kellu koskessa selälläsi jalat alavirtaan päin.
- Lisätietoja saa Retkeilyn ABC:sta.
- Apu tilataan aina hätänumerosta 112.
- Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
- Retkeilyn ABC:
Vuodenajat
- Vesiretkeilyyn Simojoki soveltuu parhaiten alkukesästä, jolloin vettä on vielä runsaasti. Syksyllä sateiden nostaessa vedenpintaa on myös hyvä aika Simojoen retkelle. Heinä-elokuussa kuivuus vaikuttaa koskien kuljettavuuteen.
Sesonkiajat
- Simojoki tunnetaan lohijokena, joten lohen kalastusaikaan voi joen alajuoksulla olla runsaasti kalastajia.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.