Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

Erämaan merkittyjen reittien lähtöpiste on Kolttien perinnetalolla Sevettijärvellä.

Merkityt reitit

 • Sevettijärvi-Pulmanki-reitti, 60 - 70 km, kulkee erämaa-alueen itäosassa. Reitin eteläinen päätepiste on Sevettijärven kolttasaamelaisessa kylässä perinnetalon pihapiirissä. Pohjoinen päätepiste on Pulmankijärven eteläpäässä Utsjoella, josta on 20 km:n maantiematka Nuorgamiin. Reitin eteläpää on männikkökangasta, pohjoisessa maisema muuttuu paljakkasoiksi ja tunturiylängöiksi. Vesistöjensä vuoksi reitti sopii hyvin virkistyskalastajille. Vesistöt ylitetään vaihtoehtoisesti venelossilla, kahlaten tai sillan yli kulkien. Venelossi poistetaan syksyllä syyskuun viimeinen päivä, mutta sillat jäävät talvehtimaan lumien alle. Maasto ei ole vaativaa, mutta retkeilijän on huomioitava alueen erämaisuus. Reittiä ei suositella aloitteleville retkeilijöille.
 • Inarinpolku - Anárašmáde, 100 km, on historiallinen markkinareitti Karlebotniin Norjassa. Karlebotn Varanginvuonon etelärannalla oli vilkas markkinapaikka 1600-luvulta aina 1890-luvulle asti. Norjan raja suljettiin vuonna 1852, mutta reitti oli käytössä vielä epävirallisesti kesäaikaan. Lähes 150 vuotta unohduksissa ollut kulkureitti on elvytetty uudelleen käyttöön. Polku lähtee etelässä Kolttien perinnetalon pihapiiristä ja seuraa aluksi Sevettijärvi-Pulmanki-reittiä, josta se erkanee ylittääkseen Norjan rajan Aittoaivissa. Reitin pohjoinen päätepiste on Karlebotnissa, jonne pääsee maanteitse joko Pulmangin tai Näätämön kautta. Norjan puolella reitin seuraaminen vaatii ehdottomasti karttaa ja kompassia, koska polku on merkitty vanhaan tapaan päällekkäin kasatuin kivin, joista päälimmäinen näyttää suunnan. Norjan puolen topografisia karttoja (Norja 10178 Buodggaidnjarga) voi ostaa karttakeskuksesta. Reitti on vaativa eikä sovellu ensimmäiseksi vaellukseksi.
  • Palvelut: Opukasjärven tulentekopaikka sekä Iisakkijärven ja Rousajärven autiotuvat. Huomio! Norjan puolella ei ole autiotupia.
 • Skaidijärven polku, 5,8 km, on erämaa-alueen pohjoispuolella sijaitseva rengasreitti. Reitin lähtöpaikka on Pulmankijärventien varressa lähellä Nuorgamin kylää. Lähtöpisteenä toimii moottorikelkkauran portti, ja polku yhtyy noin puolen kilometrin jälkeen vanhaan Skaidijärvelle johtavaan polkuun. Skaidijärveltä reitti jatkuu Isonkivenvaaralle ja takaisin lähtöpisteeseen. Reitin varrelta on hyvät näkymät, hyvällä säällä jopa satojen kilometrien päähän.
  • Palvelut: Skaidijärven päiväkota.

Stuorravuodna, Karlebotn. Kuva: Jyri Mikkonen

Vakiintuneet kulku-urat

 • Erämaan länsiosaan pääsee kätevästi Skállovárrin poroerotusaidalle johtavaa polkutietä.
 • Toinen erämaan läntiseen osaan johtava maastoura lähtee Mieraslompolosta ja kulkee suuren ylänköjärven, Vetsijärven, rantaan. Tältä uralta erkanee polkutie Puksajärvelle.
 • Valtatie 4:ltä, Kaamasen pohjoispuolelta, johtaa tie suurelle Iijärvelle erämaan lounaisosassa.

Muita retkivinkkejä

 • Omat polut: Kolme merkittyä reittiä kattaa vain hyvin pienen osan Kaldoaivin erämaasta, mutta omatoimiselle eräretkeilylle on paljon mahdollisuuksia. Esimerkiksi alueen keski- ja pohjoisosan tunturit sekä Vetsijärvi ja Vetsijoki ovat vaelluksen arvoisia kohteita. Erämaan laajuuden vuoksi vaeltajan tulee olla erätaitoinen - luonto järjestää yllätyksiä kokeneimmillekin kulkijoille.
 • Maastopyöräily: Kaldoaivin erämaassa ei ole merkittyjä maastopyöräilyreittejä, mutta aktiiviharrastajien sivustoilta (mm. www.pyoraillensuomessa.fi ja www.fillari-lehti.fi), Utsjoen mtb-reitit sivustolta (www.utsjoenmtbreitit.weebly.com) ja Utsjoen kunnan reitti hankkeen sivuilta (www.infokartta.fi) löytyy hyviä vinkkejä reiteistä. Suosittu maastopyöräilykohde Kaldoaivin alueella on Mieraslompolo - Pulmanki väli. Lähestulkoon koko matkan näkyy selvä polkujälki, joka on syntynyt paikallisten tarpeesta. Alueella ei kuintenkaan ole rakennettua palveluvarustusta.
 • Retkikohteet lastenvaunujen ja/tai pyörätuolien kanssa: Alueella ei ole sopivia kohteita lastenvaunujen ja pyörätuolin kanssa liikkuville.

Hiihtoreitit

 • Talvella jäätyneet jängät ja vesistöt tarjoavat hiihtäjälle vaivattomimmat reitit kulkemiseen. Jos upottava hankikeli yllättää retkeilijän, merkityt moottorikelkkareitit voivat nopeuttaa hiihtäjän etenemistä. Kaldoaivin erämaassa on merkitty hiihtoreitti Sevettijärveltä Pulmankijärvelle.

Melontareitit

 • Näätämöjoen melontareitti, 92 km, alkaa Inarin kunnan pohjoisosassa sijaitsevalta Iijärveltä ja päättyy Norjan puolelle Neideniin, Barentsinmereen. Suomen ja Norjan rajalla Näätämöjoki on virallinen rajanylityspaikka. Reitti on erämainen (lähimmälle tielle on vähintään 5 km), ja koskia on runsaasti. Joki kuuluu Suomen vaikeimpiin melontareitteihin. Koskien vaativuus on koskiluokituksessa I - VI. Kosket Kolttaköngästä lukuun ottamatta ovat laskettavissa kanootilla. Lisätietoja: Ylä-Lapin luontokeskus Siida

Moottorikelkkailu-urat

 • Kaldoaivin erämaassa on kolme merkittyä moottorikelkkailu-uraa.
  • Alueen länsiosa, etelä-pohjoissuunta: Valtatie 4-Petsikkojärvi-Johtijärvi-Vetsijärvi-Utsjoki.
  • Edellä mainitulta reitiltä erkanee Johtijärveltä Skiehtsarakseen yhdysura Sevetti-Nuorgam reittiin.
  • Alueen itäosa, etelä-pohjoissuunta, Sevettijärvi-Pulmanki-vaellusreittiä mukaileva: Sevettijärvi-Opukasjärvi-Silisvaara-Nuorgam.
 • Lisätiedot ja luvat: Metsähallituksen Ivalon palvelupiste ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida

Moottorikelkkailu - Metsähallituksen uraluvat

Moottorikelkkailu - Metsähallituksen uraluvat.

Pdf-tiedosto 812 kt (julkaisut.metsa.fi)