Kuošnâjuuhâ / Kuosnajoki, vuokratupa (ent. Kuosnijoki)

Näätämöjoen rannalla lohenkalastusalueella, kauniilla mäntykoivukankaalla sijaitseva hirsikämppä. Soveltuu kalastajille ja erämaan rauhaa rakastaville retkeilijöille. Huomioithan että Näätämöjoen kalastusluvat on kiintiöity.

Sijainti

Pohjois-Lappi, Inarin kunta, Kaldoaivin erämaa-alue
ja Sevettijärvi-Näätämö-reitti sekä Sevetti-Pulmanki-reitti. 

Kesällä on käytössä kaksi vaihtoehtoista reittiä.

  • Jäniskoskelta alkava, kokonaan maitse kulkeva reitti on merkitty oranssein maalimerkein kiviin ja puihin. Polku lähtee Jäniskosken P-paikalta n. 10,4 km Sevettijärven baarin tienhaarasta Näätämön suuntaan. P-paikka on tien vasemmalla puolella Sevettijärveltä tultaessa. Saunakosken kämpälle kuljetaan samaa polkua, mutta lähellä Näätämöjokea Kuosnajoen kämpälle vievä polku erkanee polusta jokivartta alaspäin. Huomioikaa polkujen eroaminen! Kuosnajoelle tulee kävelymatkaa n. 12 km. Polku on paikoin kivinen ja raskaimmat nousut ovat Jänispään hännälle ja Vanhavaaraan noustaessa. Näätämöjoen varsi on tasaista maastoa.
  • Sevetti-Näätämö-päätien varresta lähtevä reitti (kävelyä 3 km, veneilyä 6 km, kävelyä 3 km) tien vasemmalta puolelta n. 250 m ennen Jääjärventien ylempää tiehaaraa. (Jääjärventie on lenkkitie). Viitassa teksti Luolapuro/Kuosnajoki. Reitti on merkattu oranssilla nauhalla Ison Jääjärven lankkusillalle ja siitä eteenpäin edelleen Luolajärven pohjoispään venepaikkaan punaisella nauhalla. Tälle taipaleelle tulee matkaa n. 3 km ja se seurailee lähes koko matkaltaan vanhaa polkua.
  • Luolajärven rannassa on vene (Terhi Saiman, rek. 4 henk.), perä-moottori (Yamaha 2,5 hv, 4-tahti), veneilyliivilaatikko sekä laatikossa kartta Luolajärvestä, mistä ilmenee turvallisin venereitti toiseen päähän järveä sekä myös järven eteläpään venepaikka. Venematkaa tulee n. 6 km. Asiakkaalla tulee olla oma bensa, perämoottoriin saa laittaa vain puhdasta bensaa. Luolajärvi on n. 7 km pitkä, kapea järvi koillinen-lounas suunnassa ja kovalla tuulella on syytä harkita Jäniskoskelta alkavan maareitin käyttöä. 
  • Eteläpään venepaikasta tulee kävelymatkaa kämpälle vielä n. 3 km punaisella nauhalla merkattua polkua pitkin. Tämäkin reitti seurailee lähes koko matkan vanhaa polkua. Myös tällä venepaikalla on puulaatikko johon veneilyliivit jätetään.    

Talvireitti: Sevettijärven kirkon kohdalta 17,2 km Näätämön suuntaan. Tien vasemmalla puolella Jänisjärvellä on levike. Talvireitti lähtee tien vasemmalta puolelta ja reitti kulkee Luolajärvelle asti moottorikelkkauralla, josta Alajärvelle kohti Kuosnajoen kämppää. Matkaa kämpälle on n. 9 km. Talvireitin jääpeitteiset osat on merkitty sinisin muovikepein.  

Lähin kylä on Sevettijärvi 16 km. Näätämön kylä 22 km, jossa huoltoasema ja kauppa. Ivalo-Näätämö -maantieltä linja-autoyhteys arkisin.

Lähin huvilanaapuri 2 km.

Kuosnajoki vuokratupa, tuvan koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 69° 39.2021' lon: 28° 47.5281' ETRS-TM35FIN: N: 7728238 E: 569534
Retkikartta.fi

Hinta

75 € / vrk ja 525 € / vko (sis.alv. 10%).
Vuokrattavissa maalis-lokakuussa.

Avaimet

Avaimen voi noutaa kuittia vastaan seuraavista paikoista:
IvaloIvalo River Camping -leirintäalueelta (ivalorivercamping.com) (Kerttuojantie 1, 99800 Ivalo (Inari), puh. 040-039 5046) tai Metsähallituksen Ivalon palvelupisteestä.
Inari: Ylä-Lapin luontokeskus Siida, puh. 0206 39 7740 tai.
Tarkastathan aukioloajat etukäteen ja palautathan avaimen samaan avaintenluovutuspisteeseen.

Varustus

Valaistuksena aurinkokennovalo ja kynttilä, puukamiinalämmitys ja kaasuliesi, tarkka varusteluettelo (pdf, 57 kt). Pihalla tulentekopaikka ja savustuslaatikko, ulkokäymälä sekä maakellari. Sauna samassa rakennuksessa. Tuvassa 12 V pistoke, tupakansytytinliittimellä (kuten autoissa). Huom. aurinkopaneeli poistetaan talvella 2023-24.

Huomaathan, että mökin lämpiäminen vie aikansa.

Ota mukaan kynttilät ja wc-sekä talouspaperia. Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.

Käyttövettä ei tutkita vuosittain, joten suosittelemme juomaveden keittämistä varmuuden vuoksi. 

Tuvalla on jäteastiat, mutta retkeilijöitä kehotetaan viemään jätteensä mukanaan. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Huomautukset

Aurinkopaneeli poistetaan talvella 2023-24.

Tupa sijaitsee poronhoitoalueella, ota huomioon vapaana laiduntavat porot ja pidä koirasi kytkettynä, lue lisää retkeilystä poronhoitoalueella.

Moottorikelkalla kulkeminen kämpälle vaatii maastoliikenneluvan. Luvan voi hankkia Luontokeskus Siidasta tai Ivalon palvelupisteestä.
Huom! Hanki lupa viimeistään viikkoa ennen kohteelle menoa.

Tuvalla ei ole sotuvenettä.
Tuvalle saa tuoda lemmikkieläimiä.

Matkapuhelimien kuuluvuus.

Kalastus

Virtavesissä kalastettaessa tulee olla maksettuna kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi) sekä vapalupa (eraluvat.fi). Huomaa, että Näätämöjoen luvissa on kiintiö

Huollosta vastaava

Metsähallitus, Lapin Luontopalvelut, Pohjois-Lapin puistoalue, Ylä-Lapin luontokeskus Siida.

Varaustilanne

Varaa Eräluvat-kaupasta

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Kuosnijoen vuokratuvan sijannin kartalla Retkikartta.fi:ssä.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa hiihtäjä nostaa roskan ladulta.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää