Patikointi Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Lumikenkäily Kuntohiihto Retkihiihto Koiravaljakkoajo Lintujen tarkkailu Marjastus ja sienestys

Ihastu Riisitunturin lumoaviin maisemiin monin tavoin. Nautiskele tunturitaipaleen kulkemisesta ja istahda toviksi tulille tai muuten vain tauolle hienoon ympäristöön.

Patikointi

Nappaa mieleisesi taipale puiston merkityistä retkeilyreiteistä (yhteensä yli 40 km). Kaukomaisemia ihailet parhaiten Riisitunturin huipulta. Riisitunturin autiotuvan suojassa tai pihapiirissä on nautinnollista syödä eväitä. Riisin rääpäsy -rengasreitillä (4,3 km) pääsee näppärästi tutustumaan näihin kohteisiin. Riisin rietas (10,7 km) sopii syvemmäksi tutkailuretkeksi. Sen varrella ovat myös Uudensuonlammen ja Soiluan laavut, ja Riisisuon ladon kätkössä voit perehtyä niittykulttuurin saloihin. Runsaiden korkeuserojen takia reitit ovat vaativia.

Kirinmatalan (10,9 km) tai Kirinkuopan (7,0 km) vaaramaisemiin nousevilla rengasreiteillä tutustut Iso-Karitunturin soidensuojelualueeseen. Kuoppavaaran laavulla saa hengähtää ja nostaa jalat kohti taivasta. Lähemmäs tunturimaisemia pääset patikoimalla Karitunturin Ahmatuvalle tai Karitunturin päivätuvalle (n. 6 km suuntaansa). Reitit ovat keskivaativia.

Hiihdon lomassa maistuu kuuma juoma. Kuva: Mari Keskikuru

Nähtävyyksien ja näköalojen katselu

Keskity retkelläsi upean tunturi- ja vaaramaiseman henkeäsalpaaviin näköaloihin. Vuodenaikojen vaihtelu luo maisemaan ihastuttavaa vaihtelua ja moni-ilmeisyyttä. Riisitunturin 465 metrissä huiteleva huippu tarjoaa huikeita näkymiä.  Kansallispuisto on liki kokonaan yli 300 metriä merenpinnan yläpuolella. Riisillä sijaitsevat Euroopan upeimmat rinnesuot ovat suokasvillisuuden ja värimaailman helmiä.

Lumikenkäily

Lumikenkäillen eläydyt kuutamoyön taikaan ja kevään häikäiseviin auringonsäteisiin. Riisiä ei suotta kutsuta talviretkeilijän paratiisiksi. Tämän menotyylin tahti antaa tilaisuuksia nähdä ja ikuistaa kameralla maiseman mahtavia yksityiskohtia. Merkityt kesäretkeilyreitit (ks. yllä Patikointi) käyvät talvella oivallisesti lumikenkäilyyn. Lumikenkiä voi vuokrata Posion matkailuneuvonnasta ja puiston yhteistyöyrittäjiltä.

Muut aktiviteetit

 • Hiihto: Tykkymetsät houkuttavat! Kevättalvella potkitaan perinteisellä tyylillä pitkin Riisitunturin latua (4-16,3 km) Riisitunturin autiotuvalle. Kirintövaara-Karitunturin helpolla ladulla (7 km) nautit lumisesta metsästä myös vapaalla hiihtotavalla. Maastohiihdon ystävälle vapaa on vain umpihanki. Lähde seikkailuun tykkykuusten lomaan ja tunturipaljakalle. Taukopaikkoja on tuvilla ja laavuilla. Lisätietoja Reitit-sivulla.

 • Koiravaljakkoajelu: Heittäydy haukkuvien ystävien mukaan! Aivan Riisitunturin juuresta kiertää koiravaljakkoreitti (17,5 km). Yhteistyöyritykset tarjoavat opastettuja koiravaljakkoretkiä.

 • Lintujen tarkkailu: Tule näkemään laulujoutsen, keltavästäräkki ja niittykirvinen. Myös hiiripöllö asustaa puistossa.

 • Marjastus ja sienestys: Mustikat, puolukat ja hillat sekä variksenmarjat hivelevät makuhermoja ja palauttavat muistoja talvellakin. Tatit, haperot ja rouskut löytyvät puistosta kulkijan sienikoriin.  

 • Tutustuminen kulttuuriperintöön: Muinainen saamelaiskulttuuri näkyy peurahautoina Liittolampien välisellä harjujaksolla. Ladot ja niittymiesten laavut kielivät niittykulttuurin ajoista.

 • Tähtitaivaan tarkkailu: Valosaaste ei yllä Riisitunturin pilvettömälle taivaalle. Niin suojaisesta metsästä kuin tunturin huipulta paljastuu äärettömyydestä tuikkiva tähtitaivas.

 • Valokuvaus: Vuodenaikojen mukaan vaihteleva tunturi- ja vaaraluonto tarjoaa tilaisuuksia ikuistaa maisemia ja ilmiöitä. Revontulet, tykkykuuset ja tunturiluonnon elämä ovat hyvin kuvauksellisia.

Yhteistyötahojen palvelut Riisitunturilla

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue Suomen 40 kansallispuistossa

YLE Mennään metsään -polkujuoksukartta, Riisitunturi

 • Lähde Marko Krapun matkaan liikkumaan polkuja pitkin "maapallon ympäri"! YLE:n polkujuoksutapahtuma Riisitunturilla 25.5.2018. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan (www.yle.fi).
 • Huom! Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.
 • Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.
 • Liikut jokamiehenoikeudella ja omalla vastuulla!