Patikoi karhun jäljillä, hiljenny tarkkailemaan suoluontoa ja suolintujen touhuja, lähde melomaan tai pulahda uimaan idyllisiltä hiekkarannoilta, mutta puistossa ei ole virallista uimarantaa.

Osassa aluetta liikkuminen on rajoitettua tiettynä vuodenaikana. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.

Patikointi  

Patvinsuo sopii hyvin omatoimiseen päivän tai parin patikkaretkeilyyn ja erämaisen luonnon tarkkailuun. Puistossa on noin 80 km merkittyjä reittejä ja luontopolkuja (3–25 km), jotka ovat pääosin helppokulkuisia. Suo- ja kosteikkoalueilla on pitkospuita noin 20 km:n matkalla.

Pitkospuut halkovat suometsän mättäitä. Kasvit loistavat syysväreissään. Retkeilijät patikoivat kuvan taka-alalta kuvaajaa kohti.
 

Ympyräreittejä on kaksi: puiston suosituin reitti, Suomunjärveä kiertävä Suomunkierto (16 km) sekä Patvinkierto (25 km), jolta voi pistäytyä Teretinniemen lintutorniin. Lisäksi Patvinsuolla on kolme luontopolkua. Kuusipolku (3 km) esittelee sekametsän, Lakkapolku (3,3 km) soiden ja Mäntypolku (4,5 km) kuivien kankaiden kasveja ja lintuja.

Lintujen tarkkailu  

Lintujen muuttoaikoina Patvinsuon aavat suorastaan kuhisevat kahlaajia. Kevät ja syksy ovatkin parasta aikaa tehdä linturetki Teretinniemen lintutornille tai Surkansuon lintulavoille. Patvinsuolla voit nähdä myös joutsenia, kurkia, hanhia sekä monia suo-, vesi-, kana- ja petolintuja.

 
Kaksi retkeilijää seisoo pitkospuilla keskellä avosuota. Toinen osoittaa jotain kaukana olevaa ja molemmat katsovat käden osoittamaan suuntaan.
 

Melonta  

Suomunjärvi on hiekkarantoineen mainio melontakohde. Melontaretken voi aloittaa Suomun luontotuvalta ja meloa sitten rannan telttailualueelta toiselle. Suomunjärvellä on myös hyvät soutumahdollisuudet. Luontotuvan oppaalta voi vuokrata kanootteja ja veneitä.

Alkukesällä, vedenpinnan ollessa korkealla, melomaan pääsee myös Suomunjärveltä Koitereeseen laskevalla Suomunjoella, joka mutkittelee puiston rajan tuntumassa. Saatat joutua nostelemaan ja pujottelemaan kanoottia kymmenien majavanpatojen ja kaatuneiden puunrunkojen yli – joki sopii siis seikkailunhaluisille. Koko joen melomiseen kannattaa varata vähintään yksi päivä.

Muut aktiviteetit  

  • Geokätköily: Lähesty kansallispuistoa uudesta näkökulmasta etsimällä luonnosta geokätköjä. 
  • Hiihto: Patvinsuon aavat ovat erittäin mieluisia kohteita hiihtäjille, jotka haluavat avata omat latunsa. Varsinaisia latuja ei ole, mutta kaksi huoltouralenkkiä on yleensä hiihdettävissä tammikuun lopulta maaliskuulle. 

Nainen ja mies hiihtävät hangella avoimella suolla. Etualalla on pieni mänty.

  • Kalastus: Kalaisassa Suomunjärvessä polskii mm. muikkuja, siikoja ja isoja ahvenia.
  • Luontotupa: Suomun luontotupa esittelee Patvinsuota, puiston tunnuseläimen karhun elämää, soiden kasvillisuutta ja majavan padonrakennuspuuhia. 
  • Marjastus ja sienestys: Patvinsuo tarjoaa pöytääsi mustikoita, puolukoita, lakkoja ja karpaloita sekä ruokasieniä. 
  • Nähtävyydet ja näköalat: Suomun luontotuvan lähellä voit tutustua talvisodan aikaisella mallilla rakennetun hiilimiilun poikkileikkaukseen sekä Suomun karsikkopuihin eli vanhoihin petäjiin, joiden kylkiin on kaiverrettu merkkipäiviä. Kalastuskulttuurista kertoo Kuikkaniemen kalasauna. 
  • Pyöräily: Maastopyöräily on sallittu jokaisenoikeudella. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat.
  • Ryhmäopastukset: Ryhmäopastuksia voi varata yhteistyötahoilta
  • Uinti: Suomunjärven hienoilla hiekkarannoilla on hyvä uida, vaikka puistossa ei virallista uimarantaa olekaan. Kokeile esimerkiksi Kurkilahden hiekkarantaa. 
  • Vaellus: Puiston reitit liittyvät laajaan Karjalan kierros -retkeilyreitistöön, joten niitä pitkin voit lähteä vaikkapa muutaman päivän mittaiselle vaellukselle. Puiston alueella voi yöpyä teltassa tai laavulla tai sisämajoituksessa Suomun luontotuvalla tai Suomun talossa
Retkeilijä on kyykistynyt pitkospuille ja poimii jotain määttältä käteensä. Kauempana pitkoksilla kävelee toinen retkeilijä reppu selässään.