Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Suomun kesäkausi 
Reitit kuljettavissa Patvinsuolla
Vinkit kevätretkeilyyn
Ajantasaiset kulku- ja liikkumisrajoitukset

Nälmänjoen vetolautta on otettu käyttöön
Liikkumisrajoitukset Patvinsuolla
Patvinsuon jätehuoltoa muutettu

Kesäkausi on alkanut Suomun luontotuvalla

(Päivitetty 15.5.2023)

Suomun luontotupa on auki toukokuun alusta syyskuun loppuun. Katso aukioloajat.

 Reitit kuljettavissa Patvinsuolla

(Päivitetty 12.5.2023)

Järvi.Lumet ovat sulaneet Patvinsuon reiteiltä ja Suomujärven jää lähtenyt. Myös pääskyt ovat palanneet, kertoo Suomun luontotuvan yrittäjä Pekka Turunen. Kevätretkeily Patvinsuolla voi siis alkaa! Suunnitellessasi retkeä ja ennen tulen sytyttämistä tarkista ruohikko- ja metsäpalovaroitukset. Tutustu vaellusta suunnitellessasi tarkemmin Patvinsuon karttoihin ja reitteihin. Antoisaa kevätretkeilyä!

Nälmänjoen vetolautta on otettu käyttöön

(Päivitetty 12.5.2023)

Retkeilijä ylittämässä jokea vetolautalla.Nälmänjoen vetolautta Pirskanjoen ja Majaniemen telttailualueen välisellä polkuosuudella on otettu käyttöön. Lautta sijaitsee Patvinkierron ympyräreitin (25 km) eteläosassa. Patvinkierron voi kulkea lautan käytössäoloaikana ympyräreittinä eteläistä polkua pitkin. Lautta nostetaan talviteloille 31.10.2023. Tutustu vaellusta suunnitellessasi tarkemmin Patvinsuon karttoihin ja reitteihin.

Ampuma-alueella kulkurajoituksia

(Päivitetty 21.4.2023)

Lahnalammen pysäköintialueen ja Pirskanlammen telttailualueen välillä polku kulkee paikoin rajavartioston ampuma-alueen vierellä. Ampuma-alue on merkitty maastoon punaisella renkaalla puun rungon ympäri. Retkeilijät voivat siis myös rajoitusaikana kulkea Patvin kierron polkua pitkin, mutta polulta poistuminen Hiienvaaran alueella on ehdottomasti kiellettyä ja alueen tuntumassa on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta.

Hiienvaaran ampuma-alueen rajana on

  • Lännessä: Hiienkangas - Kelovaara. Idässä: Patvinsuon kansallispuiston raja - Vene-Saahkari.
  • Pohjoisessa: Patvinsuon kansallispuiston raja. Etelässä: Saahkarinvaaran tie.

Ampumaharjoitukset Hiienvaaran ampuma-alueella vuonna 2023:

  • 22.–24.05.2023
    23.5.2023 klo 09.00–00.00
    24.5.2023 klo 06.00–20.00
  • 04.–08.09.2023
  • 02.–06.10.2023
  • 09.–13.10.2023
  • 23.–27.10.2023

Harjoitusten ajankohdat on merkitty myös maastoon alueen läheisyydessä sijaitseviin kyltteihin ja alueelle johtavien reittien varsille.

Yhteys ja tiedustelut ammuntojen aikana: Varoupseeri 0295 423 820 / 050 456 4398 (varalla 0295 412300) tai henkilostotoimisto.pkre(at)raja.fi

 

Asiakasneuvojien vinkit kevätretkeilyyn

(Päivitetty 7.4.2023)

  • Tutustu talviretkeilyyn Retkeilyn ABC -tietopankissa, josta löydät perustietoa, varustelistoja, turvallisuusasiaa ja retkikohdevinkkejä talvisille retkille. Ota haltuun Retkietiketti ja lue lisäksi Patvinsuon kansallispuiston ohjeet ja säännöt ennen retkelle lähtöä.
  • Tarkasta ampuma-alueen kulkurajoitukset ja muut liikkumarajoitukset.
  • Patvinsuon kansallispuiston reiteillä ei ole talvikunnossapitoa. Puhtaille hangille lumikengillä tai eräsuksilla suuntaaville parasta retkiaikaa ovat aamu ja aamupäivä, sillä hankikanto on parhaimmillaan yöpakkasten jälkeen aamulla. Hangen kuori yleensä pehmenee päivän mittaan. Tarkasta sää ja lumitilanne (ilmatieteenlaitos.fi). Tutustu myös yhteistyötahojemme välinevuokrausmahdollisuuksiin.
  • Patvinsuolla voi kulkea huoltoura, jonka avulla kansallispuistossa tehdään talvihuoltoa. Huoltouraa pitkin voi liikkua esimerkiksi metsäsuksilla tai lumikengillä, kunhan muistaa varoa huoltoajoja suorittavaa moottorikelkkaa.
  • Talvi- ja kevätretkeilijälle tärkeintä on pysyä lämpimänä ja saada riittävästi energiaa. Kerrospukeutuminen riittävän väljiin vaatteisiin on hyvä alku. Lämpimät, energiapitoiset eväät ja juomat auttavat retkeilijää pysymään lämpimänä. Varaudu retkelle riittävällä juomavedellä.
  • Varmista retkesi turvallisuusKansallispuistossa voi olla katvealueita, joissa puhelin ei välttämättä kuulu. Muista ladata 112 Suomi-sovellus (112.fi) puhelimeesi. Tarkista aina ennakkoon myös varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).
  • Muista keväisin lumi- ja jääturvallisuus. Jäillä ja maastossa liikkuminen tapahtuu aina retkeilijän omalla vastuulla. Jäänaskalit ovat jäällä liikkujan perusturvallisuusvaruste. Vaaran paikkoja ovat järvien kapeikot, joet, jokien ja purojen suistot sekä äkkijyrkästi veteen putoavien rantapenkereiden vierustat, järvessä olevien lähteiden kohdat, ja vedenalaisten karien ympäristö. Virtaava vesi heikentää jäätäErityisesti saarten päädyissä ja väleissä voi olla virtauspaikkoja ja jääkin paikoin heikompaa. Myös halkeamien kohdalla jään kantavuus heikkenee ja kaislikot tekevät jäästä seulan ja samalla hauraan.
  • Tarkasta, mitkä pysäköintialueet ovat talvella käytettävissä. Suomuntietä talvikunnossapidetään Suomun luontotuvan pysäköintialueelle ja Kurkilahden pysäköintialueelle saakka. Huomioi, että teillä voi esiintyä aurausviivettä ja keväisin rospuuttoaikana päällystämättömät tiet ovat erittäin haastavia kulkea. Talvi- ja kevätretkeilijän on hyvä varautua hyvillä nastarenkailla. Autoonsa voi varata lumiketjut, lapion ja pienen pussin hiekoitushiekkaa lumisten ja sohjoisten teiden tai jäisten mäkien varalta. Teiden auraustilannetta pohtiessasi voit myös tutustua teiden hoitoluokituksiin (vayla.fi) ja maanteiden kunnossapitoon (liikennetilanne.fintraffic.fi).

 Liikkumisrajoitukset Patvinsuolla

(Päivitetty 3.4.2023)

Kansallispuistossa saa liikkua vapaasti jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen rajoitusosia lukuun ottamatta: 

  • Karttaan merkityllä Hietajärven Ympäristön yhdennetyn seurannan (YYS) alueella liikkuminen on kielletty 1.1. - 10.7. ja 1.8. - 31.12. 
  • Karttaan merkityillä rajoitusosilla (Patvinsuolla Teretinniemen molemmin puolin ja Surkansuolla) liikkuminen on kielletty merkittyjen polkujen ulkopuolella 1.4. - 10.7.   
  • Karttaan merkityillä rajoitusosilla (Lahnasuo, Säästö-Maksimansaari ja Iso-Maksimansaari sekä Hulkkonen ympäröivine suoalueineen) liikkuminen on kielletty merkittyjen polkujen ulkopuolella 15.2. - 10.7. 
  • Huomioi myös ampuma-alueen kulkurajoitukset.

Patvinsuon kansallispuistossa kehitetään jätehuoltoa

(Päivitetty 30.11.2022)

Kehitämme Patvinsuon kansallispuistossa jätehuoltoa. Surkansuon ja Surkanpuron käymälät muutetaan tulevaisuudessa imutyhjennettäviksi, jolloin sekä jätehuolto että jätteen jälkikäsittely yksinkertaistuvat. Umpisäiliöiden asennustyöt ovat kohteilla vielä hieman kesken, joten toistaiseksi Surkansuon ja Surkanpuron käymälät palvelevat entiseen malliin kuivakäymälöinä.

Umpisäiliöiden asennustöiden ohella Surkansuon kuivakäymälää siirrettiin 60 metriä lähemmäksi tieuraa huollon helpottamiseksi. Kurkkaa Surkansuon käymälän uusi paikka kartalta (retkikartta.fi).

Kurkilahden pysäköintialueen käymälä ja Suomun luontotuvan lähellä sijaitseva esteetön käymälä ovat jo imutyhjennettäviä. Huomaathan, että imulla tyhjennettävään käymälään ei tule lisätä kuiviketta eikä laittaa biojätteitä. Käymäläjätteen joukossa olevat roskat voivat aiheuttaa ongelmia jätteen jatkokäsittelyssä.

 

Uutisia Patvinsuolta