Kevätretkeilyn ajankohtaisia.
Liikkumisrajoitukset Patvinsuolla.
Kansallispuistoissa ja muilla valtion suojelualueilla telttasaunoissa on käytettävä omia puita.
Tutustu Pohjois-Karjalaan Reissukyydillä.
Kimppakyydillä Patvinsuolle.

Retkeilyn ajankohtaisia

(Päivitetty 17.6.2024)

Patvinsuolla retkeillään varsin normaaleissa kesäolosuhteissa. Suositteleme kosteutta sietäviä, pitäväpohjaisia jalkineita etenkin suolle suuntautuville retkille.

Tarkista aina ennen retkelle lähtöä maastopalovaroituksen voimassaolo. Varoituksen aikanakin voit tehdä tulet Kurkilahden ja Suomun keittokatoksiin, mutta et minnekään muualle. Retkikeitinten käyttö on sallittua, ei kuitenkaan risukeittimen. 

Suomun luontotupa on avoinna kesä-heinäkuussa päivittäin klo 10-17 ja elo-syyskuussa keskiviikkosta sunnuntaihin klo 10-17. Lue lisää Suomun luontotuvan sivuilta.

Suomun luontotuvan pihakaivoon on päässyt keväällä sulamisvesiä, eikä kaivon vettä kannata käyttää. Suomun tulentekopaikan vieressä, Suomunjärven rannassa sijaitseva kaivo on käyttökunnossa ja vesi on keittämättä juomakelpoista. 

Muista kansallispuiston liikkumarajoitukset, joilla suojellaan lintujen pesintää ja soidinrauhaa. Kevättalvella liikkuminen on monilla suoalueilla sallittua vain merkityillä poluilla. Ensimmäiset rajoitukset astuvat voimaan 15.2. ja kestävät 1.7. saakka. Löydät kaikki rajoitusalueet kartasta sekä netissä että lähtöpaikkojen opastekartoissa.

Tutustu kohteeseen ennen retkeä

Hiienvaaran ampuma-alueen harjoitukset

(Päivitetty 28.2.2024)

Lahnalammen pysäköintialueen ja Pirskanlammen telttailualueen välillä polku kulkee paikoin rajavartioston ampuma-alueen vierellä. Ampuma-alue on merkitty maastoon punaisella renkaalla puun rungon ympäri. Retkeilijät voivat siis myös rajoitusaikana kulkea Patvin kierron polkua pitkin, mutta polulta poistuminen Hiienvaaran alueella on ehdottomasti kiellettyä ja alueen tuntumassa on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta.

Hiienvaaran ampuma-alueen rajana on

  • Lännessä: Hiienkangas - Kelovaara. Idässä: Patvinsuon kansallispuiston raja - Vene-Saahkari.
  • Pohjoisessa: Patvinsuon kansallispuiston raja. Etelässä: Saahkarinvaaran tie.

Ampumaharjoituksia Hiienvaaran ampuma-alueella vuonna 2024:
29.1.–1.2.2024
4.–8.3.2024
8.–12.4.2024
22.–28.4.2024
5.–9.6.2024
16.–18.8.2024
9.–13.9.2024
17.–24.9.2024
7.–11.10.2024
21.–27.10.2024
20.–22.11.2024

Harjoitusten ajankohdat on merkitty myös maastoon alueen läheisyydessä sijaitseviin kyltteihin ja alueelle johtavien reittien varsille.

Yhteys ja tiedustelut ammuntojen aikana: Varoupseeri 0295 423 820 / 050 456 4398 (varalla 0295 412300) tai henkilostotoimisto.pkre(at)raja.fi

 Liikkumisrajoitukset Patvinsuolla
(Päivitetty 3.4.2023)

Kansallispuistossa saa liikkua vapaasti jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen rajoitusosia lukuun ottamatta: 

  • Karttaan merkityllä Hietajärven Ympäristön yhdennetyn seurannan (YYS) alueella liikkuminen on kielletty 1.1. - 10.7. ja 1.8. - 31.12. 
  • Karttaan merkityillä rajoitusosilla (Patvinsuolla Teretinniemen molemmin puolin ja Surkansuolla) liikkuminen on kielletty merkittyjen polkujen ulkopuolella 1.4. - 10.7.   
  • Karttaan merkityillä rajoitusosilla (Lahnasuo, Säästö-Maksimansaari ja Iso-Maksimansaari sekä Hulkkonen ympäröivine suoalueineen) liikkuminen on kielletty merkittyjen polkujen ulkopuolella 15.2. - 10.7. 

Kansallispuistoissa ja muilla valtion suojelualueilla telttasaunoissa on käytettävä omia puita

(Päivitetty 27.7.2023)

Metsähallituksen Luontopalvelut ylläpitää Suomen kansallispuistoissa ja muilla valtion suojelualueilla tulentekopaikkoja sekä retkeilyrakennelmien ja tupien tulisijoja, joihin on tarjolla polttopuita paikan päällä. Metsähallitus muistuttaa, että telttasaunoihin ja omien majoitteiden tulisijoihin retkeilijän on tuotava puut itse, jotta polttopuuta riittää kaikille retkeilijöille tarkoitettujen rakennettujen tulentekopaikkojen käyttöön. Lue uutinen täältä.

Tutustu Pohjois-Karjalaan Reissukyydillä!

(Päivitetty 25.7.2023)

Reissukyyti (reissukyyti.fi) on uusi palvelu, jossa kyytien tarjoajat ja tarvitsijat voivat tavoittaa toisensa. 

Pohjois-Karjala on upeiden luontokohteiden, tapahtumien, kylien ja matkailuyritysten maakunta, jossa kannattaa viihtyä kerralla pidempään ja tutustua alueeseen laajemminkin. Reissukyyti-sivusto auttaa vähentämään kulkemisen päästöjä ja jakamaan kuluja. 

Mikä parasta, Reissukyyti yhteisössä sinulla on erinomainen mahdollisuus tutustua uusiin kivoihin reissukavereihin!

Kimppakyydillä Patvinsuolle

(Päivitetty 6.6.2023)

Patvinsuo-Hattuvaara-Lieksa ja takaisin -välillä liikennöi torstaisin kimppakyyti. Lähtö Hattuvaaran kylältä n. klo 7.15 ja lähtö Lieksan keskustasta klo 11.00–11.30. Kyyti maksaa yhteen suuntaan 7,5€/ suunta. Kyyti tilataan suoraan autoilijalta asiointiliikennettä edeltävänä päivänä, eli keskiviikkona klo 16–18. Autoilija: Taksi Arto Kortelainen, p. 040 530 9147.

Patvinsuon kansallispuistossa kehitetään jätehuoltoa

(Päivitetty 16.8.2023)

Kehitämme Patvinsuon kansallispuistossa jätehuoltoa. Surkansuon ja Surkanpuron käymälät on muutettu imutyhjennettäviksi, näin sekä jätehuolto, että jätteen jälkikäsittely on yksinkertaistunut. 

Kurkilahden pysäköintialueen käymälä ja Suomun luontotuvan lähellä sijaitseva esteetön käymälä ovat myös imutyhjennettäviä. Huomaathan, että imulla tyhjennettävään käymälään ei tule lisätä kuiviketta eikä laittaa biojätteitä. Käymäläjätteen joukossa olevat roskat voivat aiheuttaa ongelmia jätteen jatkokäsittelyssä.

Uutisia Patvinsuolta

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Vinkit retkeilyyn

Retkeilijä veistää kiehistä.

Tulenteko: Retkeilyn ABC.