Väylävirasto tiedottaa: Soratiet huonossa kunnossa

(Päivitetty 23.7.2021)

Kuivuus on tänä kesänä asettanut rajoituksia sorateiden hoidolle (palautevayla.fi). Kuivaa soratietä ei voi järkevästi tasata tai muokata, koska tie menisi heti pian ”nimismiehen kiharille” ja on täten lopulta vielä heikommassa kunnossa kuin ennen käsittelyä. Sademääräksi tarvitaan kunnon kasteleva sade, jotta kuivaa soratietä päästää kunnostamaan.

Tienkäyttäjillä on mahdollisuus ilmoittaa tien kunnossa havaitsemistaan puutteista. Ilmoitukset eivät kuitenkaan ole tilauksia, joiden mukaan automaattisesti ryhdytään välittömiin korjaustoimenpiteisiin. Ilmoituksen tien liikennettä vaarantavan huonosta kunnosta voi tehdä Tienkäyttäjän linjalle puh. 0200 2100 (auki 24/7) tai voit jättää viestin Palauteväylä-palvelussa (liikenne.palautevayla.fi).

Varaudu sinileväkauteen

(Päivitetty 14.7.2021)

Hyvin lämpimän kesän myötä myös sinilevien kukinta saattaa olla tavallista runsaampaa. Suomunjärvestä tai Patvinsuon kansallispuiston muista vesistöistä ei ole tehty virallisia havaintoja sinileväesiintymistä, mutta retkeilijän on syytä olla itse tarkkana, sillä tilanne saattaa lämpöjakson jatkuessa muuttua nopeastikin. Sinilevätilannetta (jarviwiki.fi) kannattaa pitää silmällä.

Retkeilijä voi helppojen lasi- ja keppitestin avulla tarkastaa sinilevätilanteen ja ilmoittaa omat havaintonsa Järvi-wikiin (jarviwiki.fi).

Sinileväistä vettä ei saa käyttää pesu- tai löylyvetenä eikä ruoanlaittoon. Sinilevämyrkky ei häviä vedestä keittämällä. Lapsia tai kotieläimiä ei saa päästää rannalle voimakkaan kukinnan aikana.

Sinileväesiintymien syntymistä voit myös omalta osaltasi vähentää ehkäisemällä pesuaineiden joutumista vesistöihin. Jo 10 henkilön peseytyminen samassa rannassa voi lisätä merkittävästi paikallista ravinnekuormitusta ja sinilevien määrää. Suosi biohajoavia pesuaineita ja toimita kaikki pesut ja tiskaukset riittävän kaukana, noin 5 metrin päässä vesistöstä.

Ampuma-alueella kulkurajoituksia

(Päivitetty 25.5.2021)

Lahnalammen pysäköintialueen ja Pirskanlammen telttailualueen välillä polku kulkee paikoin rajavartioston ampuma-alueella. Ampuma-alue on merkitty maastoon punaisella renkaalla puun rungon ympäri. Ampumaharjoitusten aikana alueella liikkuminen on kielletty.

Hiienvaaran ampuma-alueen rajana on

  • Lännessä: Hiienkangas - Kelovaara. Idässä: Patvinsuon kansallispuiston raja - Vene-Saahkari.
  • Pohjoisessa: Patvinsuon kansallispuiston raja. Etelässä: Saahkarinvaaran tie.

Ampumaharjoitukset Hiienvaaran ampuma-alueella vuonna 2021:

  • 6.-9.9.
  • 20.-24.9.
  • 27.-30.9.
  • 4.-8.10.
  • 25.-28.10.
  • 15.-17.11.

Harjoitusten ajankohdat on merkitty myös maastoon alueen läheisyydessä sijaitseviin kyltteihin ja alueelle johtavien reittien varsille.

Yhteys ja tiedustelut ammuntojen aikana: Varoupseeri 0295 423 820 / 050 456 4398 (varalla 0295 412300) tai pohjoiskarjalanrajavartiosto(at)raja.fi

Suomun luontotupa

(Päivitetty 27.4.2021)

Suomun luontotupa avaa ovensa 1.5.2021, ja on avoinna tänä vuonna 30.9.2021 saakka.

Varataksesi opastus-, majoitus- tai saunapalveluja, ole yhteydessä Suomun luontotuvan yrittäjä Pekka Turuseen, jonka tavoitat parhaiten WhatsAppin kautta: puh. +358 46 572 0766.

Uutisia Patvinsuolta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.