Saapuminen Patvinsuolle

3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Patvinsuon kansallispuisto sijaitsee Joensuu - Lieksa -tien (kantatie 73) itäpuolella. Lieksasta on Suomun luontotuvalle matkaa 55 km ja Uimaharjusta noin 40 km. Patvinsuolle on Joensuusta Uimaharjun kautta matkaa noin 90 km.

Retken lähtöpisteet

Kansallispuistossa on 9 pysäköintialuetta.

 • Puiston länsiosassa sijaitsevat Lahnalammen pysäköintialue sekä Uimaharjulta tulevan tien (Kivilahti - Kitsi -tie nro 5202) varressa Lahnasuon ja Autiovaaran pysäköintialueet.
 • Puiston keskiosan pysäköintialueet ovat Surkanvaaralla, Suomussa (pääopastuspaikka, Suomuntie 54, 81650 Hattuvaara), Surkanpurolla ja Kurkilahdessa.
 • Puiston itäosassa, Ilomantsin Naarvan suunnasta tultaessa lähin pysäköintialue on Sumukassa. Sieltä pääsee, kuten myös Suomun ohi Lieksan suunnasta tultaessa, Jokivaarankankaan pysäköintialueelle.
 • Matkailuautot ja -vaunut saa pysäköidä yöpymistä varten Surkanpuron pysäköintialueelle. Sesonkiajan ulkopuolella on mahdollisuus käyttää myös muita pysäköintialueita.
 • Talvisin tiet on aurattu Suomun luontotuvan pysäköintialueelle asti saavuttaessa Kivilahti-Kitsi -tien (nro 5202) suunnasta.

 • Pysäköintialueen osoite Suomuntie 54, Hattuvaara.

 • Reittien lähtöpisteet  

Autolla

 • Lieksasta
  Kantatie 73:lta käännytään Lieksan eteläpuolelta Pankakoski - Ilomantsi -tielle (nro 522). Tätä tietä ajetaan 39 km Hatunkylän kautta Kivilahti - Kitsi -tielle (nro 5202), jonka risteyksestä käännytään Uimaharjun suuntaan kansallispuiston opasteen mukaisesti. Noin 15 km:n päästä saavutaan opastettuun risteykseen, josta käännytään vasemmalle. Luontotuvalle on risteyksestä matkaa 6 km.
 • Joensuusta
  Kantatie 73:lta erkanee Uimaharjun liikenneympyrästä tie nro 5160. Tätä tietä ajetaan 16 km, jonka jälkeen käännytään oikealle Kivilahti - Kitsi -tielle (nro 5202). Tien (nro 5202) varrella on opasteet Patvinsuon kansallispuistoon. Noin 20 km:n päästä saavutaan opastettuun risteykseen, josta käännytään oikealle. Luontotuvalle on risteyksestä matkaa 6 km.

Katso pysäköintialueiden tarkemmat osoitteet alempaa kohdasta Retken lähtöpisteet.

Julkisilla kulkuneuvoilla

Kansallispuistoon ei pääse julkisilla kulkuneuvoilla. Lähin linja-autoyhteys on Joensuusta ja Lieksasta Uimaharjuun. Uimaharjuun on linja-auto- (matkahuolto.fi) ja junayhteydet (vr.fi).