Hiilimiilun poikkileikkaus

Mäntypolun hiilimiilun poikkileikkaus on ainutlaatuinen esimerkki sota-ajan miilun poltosta. Miilu sijaitsee Kaunisniemenkankaalla, reilun kilometrin päässä Suomun luontotuvalta.

Karsikkopuu

Suomun karsikkopuu on yksi Pohjois-Karjalan näyttävimmistä karsikkopuista. Se sijaitsee noin 200 m Suomun luontotuvalta länteen, tieltä lähtevän retkeilypolun varrella. Hongan kylkeen on veistetty kaksi Suomun metsänvartijoiden sukua koskevaa taulua, joissa on useita merkintöjä. Tulkituksi on saatu Suomun ensimmäisen metsänvartijan Olli Siposen kummankin pojan kuolinpäivämäärät. Pojista Olli kuoli 12-vuotiaana 4.11.1875 ja Matti 21-vuotiaana 20.2.1895. Viimeisin kaiverrus on vuodelta 1973, jolloin Suomun viimeisen metsänvartijan Armas-veli kuoli olleessaan töissä Ruotsissa.

Suomun karsikkopuun kaiverruksia. Kuva: Katri Suhonen

Karsikkopuu on satoja vuosia vanha petäjä, jonka kylkeen kaiverrettu jonkin tapahtuman muisto. Alun perin 1800-luvulla karsikkopuu tehtiin vainajalle, jotta tämä ei palaisi kotiinsa kummittelemaan. Puuhun veistettiin vainajan nimikirjaimet ja syntymä- tai kuolinvuosi. Myöhemmin muistopuun saattoi saada saaliskarhu tai onnettomuuden uhri. Puun kylkeen voitiin merkitä myös oma kaski- tai niittoalue.