Ajankohtaista Syötteen luontokeskuksessa

""

Tapahtumat Syötteen kansallispuistossa ja luontokeskuksessa

Syötteen luontokeskuksessa ja Syötteen kansallispuistossa järjestettävät tapahtumat ja vaihtuvat näyttelyt: Luontoon.fi/syote/tapahtumat.

Syötteen luontokeskus ja Kahvila Kerkkä suljettuna marraskuun ajan

(Päivitetty 31.10.2023)
Syötteen luontokeskus (Metsähallituksen retkeilyneuvonta, Rakkaudella luontosi -näyttely sekä lupamyynti) ja Kahvila Kerkkä ovat suljettuna marraskuun ajan. Parhaiten tavoitat meidän sähköpostitse tällä aikavälillä. Kiireellisissä asioissa ole hyvä ja ota yhteyttä asiakaspalvelupäällikkö Irja Leppäseen.

Syötteen luontokeskus
syote(at)metsa.fi

Asiakaspalvelupäällikkö 
Irja Leppänen,
puh. 0406876625

Metsähallitus kunnostaa Posion Sirniönjoen sillan – silta suljettu viikon ajan lokakuussa

Metsähallitus kunnostaa Posion Sirniön kylässä sijaitsevan Sirniönjoen sillan. Tie on suljettu ainakin 4. – 11.10.2023 välisen ajan.

”Sulku voi jatkua pidempäänkin eli siihen saakka, kunnes peruskunnostustyöt on saatu valmiiksi ja silta on taas turvallinen käyttää”, Metsähallitus Metsätalous Oy:n tienpidon operaatioasiantuntija Jukka Ylisirniö mainitsee.

Tiellä on siltatyömaasta varoittavat liikennemerkit. Sillan peruskunnostustyöt vaikuttavat alueen metsästysliikenteeseen Metsähallituksen pienriistalupa-alueella 2620 Posio sekä Metsähallituksen hirvilupa-alueella 8293 Ane. Kunnostustyöt vaikuttavat myös Syötteen kansallispuiston retkeilyliikenteeseen.

Sillan takaiselle alueelle on vaihtoehtoinen kulkuyhteys Taivalkosken puolelta Koitilan kylältä lähtevää tieverkostoa pitkin. Liikennöintiä siltatyömaan läheisyydessä on vältettävä turvallisuuden varmistamiseksi.

”Pahoittelemme sillan korjaustöistä mahdollisesti aiheutuvaa häiriötä”, Jukka Ylisirniö toteaa.

Hyväkuntoinen tieverkko on perusedellytys metsätaloudelle ja ympärivuotisille puuntoimituksille. Metsähallitus ylläpitää huomattavaa metsätieverkostoa: omaa tieverkostoa on 36 000 kilometriä ja siltoja noin tuhat. Osakkuusteitä on lähes 30 000 kilometriä ja -siltoja miltei 400. Metsätalouden lisäksi metsäautotiet ovat kaikkien käytettävissä ja virkistyskäyttäjät ovatkin Metsähallituksen tieverkoston suurin käyttäjäryhmä.

Lisätietoja:

Metsähallitus Metsätalous Oy, tienpidon operaatioasiantuntija Jukka Ylisirniö,
p. 040 480 4265, jukka.ylisirnio@metsa.fi

Karttaliitteet:

Syötteen maastopyöräreiteille muutoksia

(Päivitetty 24.7.2023)
Syötteen kehuttuun ja monipuoliseen maastopyöräilyreitistöön on tehty muutoksia kuluvana kesänä. Mukavan, parinkymmenen kilometrin mittaisen Ketun kevennys -reitin nimeksi muutettiin Harjujen kierros, sillä tällä reitillä pääsee polkemaan kahdenkin harjun hienoihin maastoihin. Alkuperäinen Ketun kevennys -nimi jää vielä Syötekyläntien ja Näköalatien väliselle viiden kilometrin mittaiselle osuudelle.  

Kaikilla Syötteen maastopyöräilyreiteillä siirtymiseen luontokeskuksen ja Iso-Syötteen ala-aseman välillä voi käyttää kesäaikaan tästä eteenpäin sorastettua latupohjaa, joka lähtee Syötteen kansallispuiston portilta länteen. Uudella reitillä kulkija ylittää autotiet hiihtosiltoja pitkin, ohittaa leppoisan Luppoveden uimarantoineen ja jatkaa siitä edelleen kohti etelää, josta reittiopasteiden avulla pääsee haluamalleen reitille. Kuten kaikki Syötteen mtb-reitit, on tämäkin uusi pätkä merkitty maastoon pinkeillä maalimerkeillä.  

Yksi vaikeimmista reiteistä, kokonaan kansallispuiston sisällä kulkenut Ahmankierros, on jatkossa pyhitetty vain patikointikäyttöön. Kyseisen reitin polku kului liikaa pyörien alla ja se olisi vaatinut kestävöintiä herkän luonnon suojaamiseksi. Kansallispuistossahan saa pyöräillä vain pyöräilyyn erikseen merkityillä reiteillä. 

Skutsirastit

(Päivitetty 24.5.2023)
Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliitto kanssa suunnitellut ja toteutetut Skutsirastit pitää sisällään yhteensä 21 hyvinvointiharjoitusta, jotka on sijoitettu Suomen kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueille. Lue koko tiedote Skutsirasteista.

Kettutupa siirretty

(Päivitetty 4.1.2023)
Syötteen virkistysmetsän alueella Syöteympyrän moottorikelkkauran varrella sijaitseva Kettutupa on siirretty. Uusi sijainti on edelleen Syöteympyrä-reitin varrella, noin 400 metriä itään risteyksestä, josta aiemmalle tuvan paikalle oli pistoura. Tuvan siirron yhteydessä tämä pistoura on suljettu. Uudessa sijaintipaikassa Kettutupa palvelee myös kesäisen Ketun kevennys -maastopyöräilyreitin käyttäjiä. Katso tarkemmat koordinaatit uudelle sijainnille Kettutuvan sivulta.

Torpparintaipaleen uudet sivut julkaistu

(Päivitetty 8.11.2022)
Torpparintaipale on nyt esitelty kattavasti vaellusreiteissä. Tutustu Torpparintaipaleeseen.

Rajakosken silta on valmistunut retkeilijöiden iloksi

(Päivitetty 12.8.2022)
Toraslammen taival -reitillä olevalle Rajakoskelle on valmistunut silta. Sillan rakentamistöissä olivat mukana Metsähallituksen Luontopalvelut, Pohjan pioneerikilta sekä Syötteen maansiirto. 

Lisätietoja: Syötteen luontokeskus puh: 020 639 6550.

Torpparin taipaleen (33 km) lähtöpiste muuttui

(Päivitetty 6.7.2022)
Torpparin taival -vaellusreitin lähtöpiste on jatkossa Ukonvaaran pysäköintialueella. 33 kilometrin mittainen reitti kulkee Rytivaaran, Peuronlammen ja Ahmavaaran kautta Syötteen luontokeskukselle, ja se soveltuu mainiosti vaikkapa viikonlopun mittaiseksi patikointireitiksi.

Aikaisemmin reitin lähtöpiste oli Kouvalla, mutta uuden lähtöpisteen myötä siirtymämatka lyhenee puolella. Kouvanjärven upeat maisemat ovat kuitenkin näkemisen arvoiset ja suosittelemmekin tekemään Kouvalla piston, vaikkei reitti varsinaisesti enää sieltä kuljekaan. Voit kysellä lisää reitistä Syötteen luontokeskukselta, puh. 020 639 6550. Reittiesite: https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/syote-torpparintaival.pdf

AVI:n päätöksellä Syötteen alueelle uusia metsästysrajoituksia

(Päivitetty 18.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Pikku-Syötteen, Iso-Syötteen retkeilyalueen sekä Syötteen virkistysmetsän alueita.

AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Uutisia Syötteen luontokeskuksesta