Ajankohtaista Syötteen luontokeskuksessa

""

Tapahtumat Syötteen kansallispuistossa ja luontokeskuksessa

Syötteen luontokeskuksessa ja Syötteen kansallispuistossa järjestettävät tapahtumat ja vaihtuvat näyttelyt: Luontoon.fi/syote/tapahtumat.

Ukonvaaran pysäköintialueelle menevällä tiellä kelirikko

(Päivitetty 23.5.2024)

Karsikkolammentiellä, joka johtaa Ukonvaaran pysäköintialueelle on paikoitellen kelirikkoa. Noin 2 kilometriä ennen pysäköintialuetta menee tien alitse oja ja tie on osittain sortunut siitä kohti. Tietä on ajettu henkilöautolla, mutta varovaisuus on valttia. Ukonvaaran pysäköintialueelta alkaa Rytivaaran kruununmetsätorpalle johtava retkeilyreitti.

Soiperoiseen menevä tie poikki

(Päivitetty 23.5.2024)

Taivalkoskella Vaarakyläntieltä Soiperoiseen ja edelleen Koitilaan menevä tie on tällä hetkellä poikki sortuneen tien vuoksi. Sortuma on heti Vaarakyläntieltä Soiperoiseen käännyttäessä. Soiperoiseen voi ajaa Koitilan kautta. Tie korjataan alkukesästä.  

Suljettua Ylpiätuvan latua tarkastellaan kevään aikana

(Päivitetty 9.4.2024)

Syötteen latupoolin hallitus on syksyllä 2023 päättänyt Ylpiätuvalta laskevan latu-uran sulkemisesta riittämättömän turva-alueen vuoksi. Latu kulkee suurelta osin kansallispuiston puolella, joten on näin ollen luonnonsuojelualuetta. Metsähallitus on leventänyt uraa viimeksi vuonna 2020. Metsähallituksen kanta on, että Ylpiätuvan latua on mahdollista ylläpitää jatkossakin nykyisen levyisenä retkilatuna, jollainen sopii hyvin kansallispuistoon ja mahdollistaa talviretkeilyn kansallispuiston maisemissa. Metsähallitus keskustelee latupoolin kanssa yksittäisten turvallisuutta vaarantavien puiden poistamisesta kevään 2024 aikana. Pahoittelemme asiasta aiheutunutta haittaa.

  • Lisätietoja: Tuoteomistaja, Tero Mustonen, puh. 040 1528508

Toraslammen itäpuolen latusilta saatu korjattua

(Päivitetty 7.3.2024)

Toraslammen itäpuolella sijaitseva latusillan notkahdus on saatu korjattua ja samoin latupätkä, jolla oli soraa on saatu hiihdettävään kuntoon. Kaikki kansallispuiston ladut ovat näin ollen hiihdettävässä kunnossa.

Syötteen latujen ja talvireittien tiedot löytyvät InfoGis -palvelusta

(Päivitetty 22.2.2024)

Syötteen latukarttoja myydään useimmissa alueen yrityksissä, ja ladut löytyvät myös InfoGisPudasjärvi -palvelusta. Palvelun käyttö on mobiililaitteessakin yksinkertaista, ja siellä voit myös paikantaa itsesi. Latujen lisäksi palvelussa näkyvät talvireitit, ja niiden sekä latujen kunnossapitotilanne reaaliajassa.

Tällä hetkellä palvelussa näkyy suljettu Toraslammen latupätkä. Latu on suljettu, sillä ladulle on noussut soraa. Pahoittelemme, jos tieto muuttaa reittisuunnitelmia, Toraslammen autiotuvalle voi retkihiihtää myös kansallispuiston talvireittiä pitkin.
Syötteellä latujen kunnossapidosta vastaa Syötteen latupooli ja talvireittien huollosta vastaa latupoolin lisäksi Metsähallitus kansallispuiston osalta. Muistathan maksaa latupassin, jonka tuotot ohjataan suoraan latujen ja talvireittien ylläpitoon. Mukavaa hiihtolomaa!

Syötteen maastopyöräreiteille muutoksia

(Päivitetty 24.7.2023)
Syötteen kehuttuun ja monipuoliseen maastopyöräilyreitistöön on tehty muutoksia kuluvana kesänä. Mukavan, parinkymmenen kilometrin mittaisen Ketun kevennys -reitin nimeksi muutettiin Harjujen kierros, sillä tällä reitillä pääsee polkemaan kahdenkin harjun hienoihin maastoihin. Alkuperäinen Ketun kevennys -nimi jää vielä Syötekyläntien ja Näköalatien väliselle viiden kilometrin mittaiselle osuudelle.

Kaikilla Syötteen maastopyöräilyreiteillä siirtymiseen luontokeskuksen ja Iso-Syötteen ala-aseman välillä voi käyttää kesäaikaan tästä eteenpäin sorastettua latupohjaa, joka lähtee Syötteen kansallispuiston portilta länteen. Uudella reitillä kulkija ylittää autotiet hiihtosiltoja pitkin, ohittaa leppoisan Luppoveden uimarantoineen ja jatkaa siitä edelleen kohti etelää, josta reittiopasteiden avulla pääsee haluamalleen reitille. Kuten kaikki Syötteen mtb-reitit, on tämäkin uusi pätkä merkitty maastoon pinkeillä maalimerkeillä.

Yksi vaikeimmista reiteistä, kokonaan kansallispuiston sisällä kulkenut Ahmankierros, on jatkossa pyhitetty vain patikointikäyttöön. Kyseisen reitin polku kului liikaa pyörien alla ja se olisi vaatinut kestävöintiä herkän luonnon suojaamiseksi. Kansallispuistossahan saa pyöräillä vain pyöräilyyn erikseen merkityillä reiteillä. 

Skutsirastit

(Päivitetty 24.5.2023)
Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliitto kanssa suunnitellut ja toteutetut Skutsirastit pitää sisällään yhteensä 21 hyvinvointiharjoitusta, jotka on sijoitettu Suomen kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueille. Lue koko tiedote Skutsirasteista.

Kettutupa siirretty

(Päivitetty 4.1.2023)
Syötteen virkistysmetsän alueella Syöteympyrän moottorikelkkauran varrella sijaitseva Kettutupa on siirretty. Uusi sijainti on edelleen Syöteympyrä-reitin varrella, noin 400 metriä itään risteyksestä, josta aiemmalle tuvan paikalle oli pistoura. Tuvan siirron yhteydessä tämä pistoura on suljettu. Uudessa sijaintipaikassa Kettutupa palvelee myös kesäisen Ketun kevennys -maastopyöräilyreitin käyttäjiä. Katso tarkemmat koordinaatit uudelle sijainnille Kettutuvan sivulta.

AVI:n päätöksellä Syötteen alueelle uusia metsästysrajoituksia

(Päivitetty 18.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Pikku-Syötteen, Iso-Syötteen retkeilyalueen sekä Syötteen virkistysmetsän alueita.

AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Uutisia Syötteen luontokeskuksesta

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.