Ajankohtaista Syötteen luontokeskuksessa

Tapahtumia Syötteen luontokeskuksessa

Syötteen luontokeskuksen uuden näyttelyn avajaisia juhlitaan 4.2.2023

(Päivitetty 13.1.2023)
Syötteen uuden näyttelyn " Rakkaudella luontosi" avajaiset järjestetään lauantaina 4.2.2023 klo 10-20. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Iltatilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen.  Samalla vietetään Syötteen luontokeskuksen 20-vuotisjuhlia. 

Tervetuloa mukaan!

Päivän ohjelma: 

 • Klo 10 Ovet avataan 
 • Klo 10.30-12 Kasvomaalausta
 • Klo 12 Nukketeatteriesitys 
 • Klo 13-14.30 Kasvomaalausta
 • Klo 15 Nukketeatteriesitys
 • Kahvitarjoilua
 • Klo 17-20 Iltatilaisuus
 • Näyttelyn avaus
  • Puheenvuoroja
  • Musiikkia Sahan pojat
  • Meteorologi Kerttu Kotakorpi: Ilmastonmuutoksen vaikutus Syötteen luontoon (60min)
 • Klo 18.30 alkaen
  • Tarjoilua
  • Musiikkia Sahan pojat

Kettutupa siirretty

(Päivitetty 4.1.2023)
Syötteen virkistysmetsän alueella Syöteympyrän moottorikelkkauran varrella sijaitseva Kettutupa on siirretty. Uusi sijainti on edelleen Syöteympyrä-reitin varrella, noin 400 metriä itään risteyksestä, josta aiemmalle tuvan paikalle oli pistoura. Tuvan siirron yhteydessä tämä pistoura on suljettu. Uudessa sijaintipaikassa Kettutupa palvelee myös kesäisen Ketun kevennys -maastopyöräilyreitin käyttäjiä. Katso tarkemmat koordinaatit uudelle sijainnille Kettutuvan sivulta.

Torpparintaipaleen uudet sivut julkaistu

(Päivitetty 8.11.2022)
Torpparintaipale on nyt esitelty kattavasti vaellusreiteissä. Tutustu Torpparintaipaleeseen.

Syötteen luontokeskuksen uusi näyttely valmisteilla

(Päivitetty 14.10.2022)
Uuden näyttelyn sisältö alkaa olla viimeisiä silauksia vaille valmis. Näyttelyelementtejä rakennetaan jo toisaalla, ja marraskuun aikana ne tuodaan Syötteelle pystytettäviksi. Marraskuussa luontokeskus on suljettuna kokonaan yleisöltä. Sisätiloja remontoidaan ja sisustetaan ja arvio on, että pääsemme avaamaan näyttelytilat yleisölle joulukuun puolivälin tienoilla. Tarkennamme aikataulua lähempänä. Virallisia näyttelyavajaisia tulemme viettämään 4.2.2023, tervetuloa!

Syötteen kansallispuiston lähtöpisteitä uudistetaan

(Päivitetty 5.9.2022)
Syötteen luontokeskuksen pysäköintialueella sijaitsevaa Syötteen kansallispuiston päälähtöpistettä uudistetaan. Suosittelemme pysäköimään autot Pärjänjoentien läheisyydessä olevalle alemmalle pysäköintialueelle. Kansallispuiston reittien väliaikainen lähtöpiste on siirretty pysäköintialueen toiseen kulmaukseen; löydät sen seuraamalla opasteita. Myös sivulähtöpisteitä uudistetaan syksyn aikana. Uudistustyö ei vaikuta reittien käyttöön, mutta huomioithan mahdolliset työkoneet pysäköintialueilla.

Lisätietoja: Syötteen luontokeskus puh: 020 639 6550.

Rajakosken silta on valmistunut retkeilijöiden iloksi

(Päivitetty 12.8.2022)
Toraslammen taival -reitillä olevalle Rajakoskelle on valmistunut silta. Sillan rakentamistöissä olivat mukana Metsähallituksen Luontopalvelut, Pohjan pioneerikilta sekä Syötteen maansiirto. 

Lisätietoja: Syötteen luontokeskus puh: 020 639 6550.

Torpparin taipaleen (33 km) lähtöpiste muuttui

(Päivitetty 6.7.2022)
Torpparin taival -vaellusreitin lähtöpiste on jatkossa Ukonvaaran pysäköintialueella. 33 kilometrin mittainen reitti kulkee Rytivaaran, Peuronlammen ja Ahmavaaran kautta Syötteen luontokeskukselle, ja se soveltuu mainiosti vaikkapa viikonlopun mittaiseksi patikointireitiksi.

Aikaisemmin reitin lähtöpiste oli Kouvalla, mutta uuden lähtöpisteen myötä siirtymämatka lyhenee puolella. Kouvanjärven upeat maisemat ovat kuitenkin näkemisen arvoiset ja suosittelemmekin tekemään Kouvalla piston, vaikkei reitti varsinaisesti enää sieltä kuljekaan. Voit kysellä lisää reitistä Syötteen luontokeskukselta, puh. 020 639 6550. Reittiesite: https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/syote-torpparintaival.pdf

AVI:n päätöksellä Syötteen alueelle uusia metsästysrajoituksia

(Päivitetty 18.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Pikku-Syötteen, Iso-Syötteen retkeilyalueen sekä Syötteen virkistysmetsän alueita.

AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Uutisia Syötteen luontokeskuksesta

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)