Luontoon.fi uutiset

Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Koillismaan alueen kansallispuistojen käyntimäärät hyvällä tasolla alkuvuonna 2023

Pohjois-Pohjanmaan, Koillismaan ja Kainuun alueilla sijaitsevien kansallispuistojen käyntimäärät pysyivät alkuvuoden 2023 suurin piirtein samoina kuin viime vuonna vastaavana aikana. Alueen suosituimpia kohteita ovat aiempaan tapaan Oulangan ja Syötteen kansallispuistot. 

Meanderoivan joen rannoilla ruska on värjännyt lehtipuut keltaisiksi.
 

Pohjois-Pohjanmaan, Koillismaan ja Kainuun alueilla sijaitsevissa kansallispuistoissa käyntimäärät ovat pysyneet tasaisina alkuvuoden aikana ajanjaksolla 1.1.–31.7.2023 verrattuna viime vuoden 2022 vastaavaan aikaan. Muutoksia vuodentakaiseen aikaan ei juurikaan ole ja muutokset ovat pääasiassa muutamien prosenttien luokkaa.

Metsähallituksen Luontopalvelujen Pohjanmaan-Kainuun alueelle kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien sekä eteläisen Lapin alueella sijaitsevat seitsemän kansallispuistoa: Oulanka, Riisitunturi, Syöte, Perämeri, Hossa, Rokua ja Hiidenportti. Näihin kansallispuistoihin tehtiin 1.1.–31.7.2023 välisenä aikana yhteensä yli 285 000 käyntiä. Tämä on kaksi prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna ja 10 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2019 ennen koronavuosia.

- Luvut ovat kuitenkin pysyneet alueemme kohteissa yleisesti ottaen tasaisina, olemme aika lailla viime vuoden vastaavissa lukemissa.  Muutamien prosenttien vaihtelut kansallispuistojen kävijämäärissä ovat tyypillisiä, virkistyskäyttöpäällikkö Sari Alatossava Metsähallituksen Pohjanmaa-Kainuun Luontopalveluista kertoo.

Tammi- ja heinäkuun välistä aikaa tarkastellessa kaikki kansallispuistot olivat vilkkaimmillaan heinäkuussa.

Koko maassa 41 kansallispuistoon tehtiin alkuvuoden aikana tammikuusta heinäkuun loppuun mennessä 2,3 miljoonaa käyntiä, joka on kaksi prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna. Koronavuosia edeltävään aikaan vuoteen 2019 verrattuna käyntejä on 14 prosenttia enemmän koko maassa. Kansallispuistojen käyntimäärät ovat kasvaneet tasaisesti jo vuosia. Koronavuosina kansallispuistojen käyntimäärissä oli erityinen piikki, joka on nyt ohitettu ja palattu tasaisen kasvun tielle.

Luontopalvelut sai eduskunnan myöntämää lisärahoitusta huonossa kunnossa olevien retkeilyreittien korjaamiseen vuonna 2019. Palveluita ja rakenteita on pystytty korjaamaan erillisrahoituksen eli tulevaisuusinvestointirahoituksen turvin. Lisärahoituksella tehdyt kunnostukset saadaan valmiiksi tämän vuoden aikana.

- Lisärahoituksen avulla olemme pystyneet vastaamaan kasvaneeseen kysyntään sekä ohjaamaan käyttöpainetta ja resursseja. Käyntimäärien nousu kuvastaa selkeästi sitä, että asiakkaat ovat löytäneet palvelumme ja niillä on kysyntää. Samalla paikallistaloudelliset vaikutukset lisääntyvät kahdella tapaa: matkailijoiden ostamina palveluina sekä yrittäjiltä hankittuina kunnostus- ja rakennustöinä, kertoo luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksen Luontopalveluista.

Oulangan ja Syötteen kansallispuistot kymmenen vilkkaimman joukossa koko maassa

Luontopalvelujen Pohjanmaan-Kainuun alueen suosituimmat kansallispuistot ovat Sallassa ja Kuusamossa sijaitseva Oulanka sekä Taivalkoskella, Pudasjärvellä ja Posiolla sijaitseva Syöte. Oulangan kansallispuistoon tehtiin alkuvuoden aikana lähes 97 500 käyntiä. Tämä on kolme prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna ja seitsemän prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2019. Kansallispuistossa sijaitsee muun muassa kuuluisa Karhunkierros-reitti. Oulangan käyntimäärät noudattelevat alueen matkailun lukuja ja muutokset kulkevat käsi kädessä. Oulangan luontokeskukseen tehtiin alkuvuoden 2023 aikana lähes 51 500 käyntiä, joka on 26 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuosi sitten.

- Nousu johtuu koronavuosien jälkeisestä asiakasryhmien ja kansainvälisten asiakkaiden paluusta, Alatossava kertoo.

Retkeilijä kyykistyneenä koiran kanssa katsomaan korkealta avautuvaa metsä- ja järvimaisemaa.

Syötteen kansallispuistoon tehtiin 1.1.–30.7.2023 välisenä aikana lähes 67 700 käyntiä. Viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna muutos on yhden prosentin verran vähemmän kävijöitä. Muutos verrattuna alkuvuoden 2019 vastaavaan jaksoon on 46 prosenttia enemmän. Syötteen luontokeskuksessa avattiin joulukuussa 2022 uusi ja pysyvä alueen luontoa ja sen monimuotoisuutta esittelevä näyttely ”Rakkaudella, Luontosi”. Tammi-helmikuussa 2023 luontokeskukseen tehtiin yhteensä lähes 35 000 käyntiä, joka on 23 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Vuoteen 2019 muutos on 56 prosenttia. Näyttelyn lisäksi muutakin uutta on; luontokeskuksen viereen rakennettiin viime vuonna uusi lähtöportti kansallispuistoon ja keskuksen sisätiloja remontoitiin entistä paremmin asiakkaita palvelevaksi.

- Nämä uudistukset ovat omiaan lisäämään Syötteen luontokeskuksen ja kansallispuiston houkuttelevuutta. Syötteen matkailualue kokonaisuudessaan on myös kehittynyt ja muun muassa majoituskapasiteettia on tullut lisää, tämä vaikuttaa suoraan käyntimääriimme kansallispuistossa ja luontokeskuksessa, Alatossava kertoo.

Oulangan ja Syötteen kansallispuistot sopivat myös kymmenen vilkkaimman kansallispuiston joukkoon koko maassa. Vertailun vuoksi, Suomen suosituimmissa kansallispuistoissa Lapissa Pallas–Yllästunturilla oli alkuvuonna lähes 405 000 käyntiä ja toiseksi suosituimmassa Urho Kekkosen kansallispuistossa yhteensä yli 279 000 käyntiä. Koko maan 41 kansallispuistosta Oulanka on nyt kahdeksanneksi suurin käyntimäärältään ja Syöte kymmenenneksi suurin.

Kansallispuistot ovat valtion mailla sijaitsevia suuria luonnonsuojelualueita, joiden tärkeänä tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuus sekä antaa ihmisille mahdollisuus nauttia ja rentoutua luonnossa. Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa lähes koko maamme luonnonsuojelualueita kuten kaikkia kansallispuistoja ja tuottaa maksuttomia retkeilypalveluja. Kansallispuistoissa on merkittyjä reittejä, luontopolkuja ja tulentekopaikkoja.
 
Pohjois-Pohjanmaan, Koillismaan ja Kainuun alueilla sijaitsevien seitsemän kansallispuiston käyntimäärät suuruusjärjestyksessä tammi-heinäkuussa 2023 verrattuna tammi-heinäkuuhun 2022:

  1. Oulangan kansallispuisto, käyntejä 97 435 (-3 %)
  2. Syötteen kansallispuisto, käyntejä 67 671 (-1 %)
  3. Hossan kansallispuisto, käyntejä 44 386 (-1 %)
  4. Riisitunturin kansallispuisto, käyntejä 34 561 (-2 %)
  5. Rokuan kansallispuisto, käyntejä 30 773 (-2 %)
  6. Perämeren kansallispuisto, käyntejä 5 865 (10 %)
  7. Hiidenportin kansallispuisto, käyntejä 4 347 (4 %)

Yhteensä käyntejä 285 038 (-2 %)
 
Kansallispuistojen käyntimäärät ovat aina suurempia kuin puistossa vierailevien henkilöiden lukumäärä 

  • Metsähallitus mittaa kansallispuistojen käyntimääriä laskureilla, jotka ovat sijoitettu kansallispuistojen keskeisimmille kulkureiteille.
  • Käyntimäärät raportoidaan koko vuoden osalta aina tammikuussa ja alkuvuoden ajanjaksolta 1.1.‒31.7. syyskuussa.
  • Esimerkiksi yhden viikon lomamatkan aikana yksi ihminen saattaa käydä kansallispuiston alueella useita kertoja. Uniikkien kävijöiden määrä onkin aina pienempi kuin puistojen käyntimäärä.
  • Metsähallituksen käyntimäärätilastoissa on otettu huomioon myös henkilöt, jotka eivät liiku kansallispuistojen virallisilla reiteillä, esimerkiksi marjastavat paikalliset ihmiset.

Lisätietoja