Stavgång

Gångstavar ger mer ork och stabilitet när man går på naturstigar. I naturen kan man stöta på många intressanta och vackra saker att titta på. Då är det trevligt att kunna stanna upp en stund, luta sig på stavarna och låta blicken vila på landskapet.En grupp stavgångare på stigen som leder över gräsmattan. Ett hus i bakgrunden.

Stavgång är en idealisk motionsform eftersom den lämpar sig för många olika slags terränger och för alla åldersgrupper. Det går att variera effektiviteten så att både nybörjare och idrottare kan få nytta av stavgång när de tränar. Stavarna hjälper en hålla balansen i utmanande terräng och lockar även till att ta i och springa upp för branterna. De ger ny energi när man går på plan mark också. Det är bra att ha med sig stavarna när man ska vandra i vildmarken.

Stavgång är effektivare än vanlig gång. Ofta upplever man ändå att det är mindre ansträngande att gå med stavar än utan. Stavgång höjer pulsen mer än gång. Musklerna i hela kroppen arbetar, vilket ökar syre- och energiförbrukningen jämfört med om man går utan stavar. Det är bra att komma ihåg att tekniken, farten, konditionen och terrängen inverkar på effekten. Det är viktigt att lära sig rätt teknik så att man får bästa möjliga nytta av stavarna.

Utrustning

Lämplig höjd på stavarna är 0,68 gånger den egna längden. I gränsfall är det bättre att låta nybörjare välja en kortare stav och en erfaren en lite längre. Man kan också mäta ut en lämplig längd på staven genom att prova sig fram. Håll armen i sidan och böj armbågen i 90 graders vinkel, med staven avslappnat i handen. En stav som är rätt hålls kvar i handen med hjälp av handremmen fast man inte håller i staven.

En bra handrem på en gångstav

 • är hållbar och ger stöd
 • sitter bra i handen
 • är mjuk, skaver inte och har inga sömmar som stör blodcirkulationen och
 • är ställbar och löstagbar.

Stavens övre del, fokuserat på handtagets rem.

Om man hela tiden håller ett fast grepp om staven kan det öka spänningen i axlarna och till och med öka blodtrycket. När handen är bakom kroppen ska sidan av handflatan vila på handremmen och fingrarna släppa från skaftet.

Piggen är en viktig egenskap hos staven. En väl utformad pigg tar i marken i rätt vinkel och slinter inte. I mjuk terräng eller när man går på snö och is använder man en lättmetallpigg. På hårdare underlag behöver man en asfaltfot som dämpar skakningarna och ljudet. Foten är utformad så att längden är bra i alla rörelser.

Gångstavar kostar mellan 20 och 100 euro beroende på material och kvalitet och de tål belastning bra. Ställbara teleskopstavar är behändiga att ha med sig, men de har lite sämre stötdämpning och stabilitet än vanliga stavar.

En sko som är bra för stavgång

 • har stadig häl
 • har elastisk sula under fotdynan
 • är vridningsstyv i mitten och
 • har stötdämpning under hälen.

Det går att ha med sig hunden och, om man går på plan mark, barnvagn fast man går med stavar. Du kan ha ett bälte runt midjan som du fäster hundkopplet eller en rem till barnvagnen vid. Dra vagnen efter dig. Om barnvagnsmodellen tillåter kan du fälla ihop vagnen på samma sätt som när du ska sätta in den i bilen, det blir stadigare att dra vagnen då. Om det inte går att fälla ner den kan du fästa remmen i nedre delen av vagnen så rullar den så jämnt och säkert som möjligt. Kom ihåg att du måste vara uppmärksam om du har en hund eller vagn med dig eftersom du har stavar i händerna.

Stavgång för olika typer av motionärer

Brukar du ta söndagspromenader och ogillar att svettas när du rör dig? Är du en aktiv motionär som går stavgång för att höja konditionen och styrkan, till exempel genom backträning?  Dina mål inverkar på valet av utrustning.

 • En nybörjare går på jämnt underlag och kan prata utan att bli andfådd under tiden. Gångstaven är 0,62 gånger den egna längden.
 • Den som motionerar regelbundet går raskt upp för små backar och blir andfådd ibland. Gångstaven är 0,65 gånger den egna längden.
 • En motionär med god kondition tränar målmedvetet och blir svettig. Gångstaven är 0,68 gånger den egna längden.
 • En idrottare går raskt upp för branta backar och går långa powerwalks, ibland med anaerobiska intervallövningar. Gångstaven är 0,72 gånger den egna längden.

Mer information om stavgång finns på Suomen Latus webbplats (suomenlatu.fi, på finska)

Andra sätt att röra sig i naturen

Hälsa från naturen

 • Genom att promenera regelbundet minskar du märkbart risken för att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och många andra sjukdomar.
 • Det känns lättare att gå i naturen och använda stavar, men det får också den som går att röra sig snabbare.
 • Stavgång i naturen höjer snabbt humöret, vilket också får den som går att vilja ge sig ut igen.
 • Stavarna underlättar för dem som lider av knäproblem eftersom de avlastar knäna, i synnerhet i nedförsbackar.
 • Rörelsen i överkroppen lättar på smärtor i nacke och axlar och förebygger ryggproblem.