Cykling

Det vimlar av möjligheter att göra utflykter på cykelsadeln i den finska naturen. Cykling är en mångsidig gren som passar alla åldrar och alla förmågor, utvecklar konditionen och piggar upp. Cykelfärden kan med fördel kombineras med en stunds naturfotografi på en fin utsiktsplats!

Två terräng cyklister i ett fjällandskap.

I vår natur kan man både terrängcykla och långfärdscykla. Forststyrelsens utflyktsmål erbjuder cyklisterna praktfulla omgivningar, från urskogar till kalfjäll. Du behöver åtminstone en cykel, en hjälm och ett gott humör.

Lederna för terrängcykling går i regel längs stämningsfulla stigar som slingrar sig genom skogarna. Lederna för långfärdscykling är i allmänhet förlagda till lugna småvägar och passar därför också för hela familjen. När man beger sig på en cykeltur är det bra att ta med i beräkningen att det är mycket mer ansträngande att trampa i backiga trakter än på slätare mark. Man ska reservera tillräckligt med tid för pauser och ta med vägkost.

Det är förnuftigt att planera rutten på förhand så att turen inte blir för lång och krävande. Bekanta dig också gärna med cykelns service och utrustning samt teknik. Du får goda råd genom att fråga andra ivriga cykelentusiaster (på finska, fillarifoorumi.fi).

Det är tryggast att cykla i sällskap eftersom hjälpen är nära om en olycka inträffar. Packa gärna med en reparationssats för punkteringar, mobil och karta med tanke på problem som kan uppstå. När du har utrustningen i skick kan du koncentrera dig på det väsentliga, njuta av friden i naturen och landskapen.

Läs mer om terrängcykling och långfärdscykling.