Ihaile arktisten lintujen kevätmuuttoa, kokeile kalaonneasi, näe sotahistorian jäljet ja tutustu eläväisiin saaristokyliin.

Osassa aluetta liikkuminen on rajoitettua tiettynä vuodenaikana. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä kartalta  ja Itäisen Suomenlahden järjestyssäännöistä (julkaisut.metsa.fi, pdf, 0,5 MB).

Veneily

Paras tapa liikkua Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa on veneily tai purjehdus. Seikkaile Suomen itäisimpien rannikkokuntien uloimmassa saaristossa ja tee tutkimusmatkoja saariin ja luodoille, kauas mantereesta ja asutuksesta. Puistossa voit rantautua retki- ja luonnonsatamiin, joita on suurimmilla saarilla. Lisäksi lähialueilla on vieraslaitureita esimerkiksi Tammiossa ja palvelusatamia esimerkiksi Kaunissaaressa ja Haapasaaressa. Vierassatamat palvelevat Kotkassa ja Haminassa. Lue lisää veneilijöiden palveluista.

Pääset vesille myös ilman omaa venettä: Kotkasta Ulko-Tammioon on heinä-elokuussa yleisöristeily neljänä viikonloppuna. Lisäksi puistoon pääset taksiveneellä tai yhteistyöyrittäjien veneretkillä.

Kaksi isompaa venettä ja muutama moottorivene kallioisen saaren rannassa ankkurissa. Metsää taustalla. Rantaviiva on kivikkoinen.

Kalastus

Päästä irti arjesta ja lähde kalaan!

Kalastaja kokee pyydyksiä aurinkoisessa säässä veneestä käsin. Lintuja uimassa veneen läheisyydessä. Isoja kivikkoisia luotoja meressä.

Lintujen tarkkailu

Itäinen Suomenlahti tunnetaan upeasta merilinnustostaan. Toukokuussa voit seurata siipien havinaa ja suurten parvien majesteettista ylilentoa esimerkiksi Ulko-Tammion luontotornissa, kun sadattuhannet arktiset vesilinnut ja kahlaajat täyttävät taivaan muuttaessaan kesäksi pohjoiseen.

Mies katsoo kaukoputkella merelle päin metsän yli Mustaviirin luontotornissa.

Muut aktiviteetit

  • Geokätköily: Mereinen ympäristö antaa jännittävään geokätköilyyn lisähaastetta.
  • Hiihto: Nauti talvisesta merimaisemasta avaamalla omat latusi jäälle ja saariin. Muista varoa virtapaikkoja!
  • Luontotupa: Kaunissaaren luontotuvan Tyrsky tuo ja vie -näyttely esittelee kansallispuistoa. Haapasaaren luontotuvan Rajatapaus-näyttely kertoo ulkosaariston luonnosta ja kansallispuiston asemasta Fennoskandian rajalla. Luontotuvan ovet ovat auki kesäisin.
  • Melonta: Kokenut meloja voi liikkua kansallispuiston vesillä, mutta puistossa ei ole varsinaisia vesi- ja melontareittejä. Levähdä tai yövy telttailualueilla ja Ulko-Tammion ja Koivuluodon autiotuvilla. Melontaretkeä suunnittelevan kannattaa ottaa yhteyttä melontaseuroihin.
  • Nähtävyydet ja näköalat: Jatkosodan linnake Ulko-Tammio herättää sotahistorian eloon. Saaren näkötornista on mahtavat maisemat meren yli. Myös Mustaviirin näkötornista avautuu merimaisema kymmenien kilometrien päähän. Tunnetko jo Mustaviirin salaperäisen jatulintarhan tai löydätkö pikkuruisen maailmanperintökohteen: Struven kolmiomittausketjun mittauspisteen? Koe myös ulkomeren voima, arktika, vedenalainen luonto, hylkeet sekä eläväiset saaristokylät ja tutustu kalastuksen, salakuljetuksen ja hylkeenpyynnin historiaan.
  • Patikointi: Ulko-Tammion luontopolku (3 km) esittelee alueen luontoa ja historiaa. Mustaviirin kulttuuriluontopolku (1,6 km) tutustuttaa saariston luontoon ja kulttuuriperintöön.
  • Ryhmäopastukset: Yhteistyöyritykset tarjoavat opastettuja retkiä kansallispuistossa.
  • Sukellus: Luonto jatkuu myös pinnan alla! Tutustu sukeltaen vedenalaiseen luontoon.
  • Vapaaehtoistyö: Nauti meriluonnosta ja tee hyvää työtä. Osallistu vapaaehtoisena kansallispuiston luonnon hoitamiseen ja tule vaikkapa niittotalkoisiin. Katso talkootapahtumat puiston tapahtumakalenterista.

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Itäinen Suomenlahti

 Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.

Tuikki-lehti

Aikakausilehtien kansia.

Kalastajien Tuikki-lehdessä (eraluvat.fi) on ajankohtaisia uutisia kalastuksesta, kalavesien hoidosta, kalastusluvista ja erävalvonnasta.