Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

  • Reitti Ivalojoen Kultalaan lähtee metsäautotien päästä läheltä Pahaojan museokohdetta. Pahaojalle mentäessä ajetaan nelostieltä noin 15 km Kutturaan päin ja käännytään kioskin nurkalta oikealle Sotajoentielle. Sotajoentietä ajetaan noin 8 km ja käännytään sitten vasemmalle Pahaojalle.
  • Kultapolku lähtee nelostien varresta 1,5 km Laanilasta etelään ja päättyy Kutturantien alkupään pysäköintialueelle.
  • Kulmakurun hiihtoreitti lähtee Saariselän matkailukeskuksesta, Siula-talon vierestä.

Merkityt reitit

Hammastunturin erämaa-alueella on merkittyjä retkeilyreittejä vain Ivalojoen kulta-alueiden läheisyydessä.

  • Pahaoja - Ivalojoki -reitti, 12 km, on ainoa merkitty kesäretkeilyreitti Hammastunturin erämaan alueella. Reitin lähtöpaikka on Pahaojantien varrella oleva pysäköintialue, jossa on opastuskatos. Lähtöpaikalta laskeudutaan metsäpolkua pitkin Pahaojan museoalueelle, jossa on rakennuksia ja koneita entisiltä kullankaivuuajoilta. Pahaojalla on kultahistoriasta kertova opastuskatos. Reitti jatkuu Pahaojan museokämpän alapuolella olevalle Sotaojan ylittävälle riippusillalle ja edelleen Pahaojanpalon rinnettä luoteeseen. Matka jatkuu vaihtelevassa metsämaastossa ja paikoin ylitetään puroja kahlaten. Björklundinvaaran (327 m) jälkeen laskeudutaan Ivalojoen rantaan erittäin jyrkkää rinnettä alas. Rinteen reitti on maastoon merkitty keltaisella lippunauhalla. (Rinteen huonokuntoiset portaat on purettu vuonna 2021.) 
    Ivalojoki ylitetään riippusiltaa pitkin ja vastarannalla noustaan rantatörmän päällä olevalle Kultalan alueelle.
    • Reitin vaativuus: Vaativa.
    • Palvelut: Ivalojoen Kultalan autio- ja vuokratupa, Ivalojoen Kultalan väentupa. 
    • Nähtävää: Ivalojoen Kultala ja Pahaojan museokämppä
    • Huom! Vanha reitti Kutturantieltä Kultalaan vanhaa Rovasen maantietä myöten ei ole enää käytössä eikä sitä ole merkitty maastoon. Polku on paikoin vaikeasti havaittava, eikä sitä suositella käytettäväksi.
  • Hammastunturin erämaa-alueen välittömässä läheisyydessä on kultahistoriasta kertova 7,5 km:n mittainen Laanilan kultareitti. Reitti kulkee vanhojen kaivoksien ja kultavaltausten kautta ja tutustuttaa kullankaivun historiaan ja maailmaan. Polku on merkitty keltaisin puutolpin. Lisää historiaa ja nykypäivää löytää Tankavaaran Kultamuseosta (kultamuseo.fi). Reitti näkyy alueen ulkoilukartoissa.

Vakiintuneet kulku-urat

  • Kultamailla, metsätöissä ja porotöissä on muodostunut tiestöä ja polkuja näille alueille. Reitit näkyvät kartoissa.

Ylänköä, jossa kulkee kaksi uraa vierekkäin, harvaa männikköä ympärillä.

Hiihtoreitit

  • Saariselän matkailualueen ladut ulottuvat Hammastunturin erämaan itälaidalle Tolosjoen seudulle. Kulmakurun ladun varressa on kaksi kotaa tulistelua varten, toinen Tolosjoen varrella ja toinen Harripäiden koillispuolella. Kulmakurun latua ylläpidetään vain kevättalvellä lyhyen aikaa. Latu soveltuu vain perinteiseen hiihtoon. Urho Kekkosen kansallispuiston asiakaspalvelusta saat ajantasaiset tiedot latutilanteesta. Saariselän matkailukeskus (inarisaariselka.fi) tarjoaa kaikentasoista majoitusta, palvelua ja oheisohjelmaa.

Vesi- ja melontareitit

Ivalojoen melontareitti on suosittu ja monipuolinen: Ivalojoki valittiin vuoden 2005 retkikohteeksi. Retken voi aloittaa Ivalon Matista tai Kutturasta ja jatkaa aina Inarijärvelle asti. Reitin pituus Kutturasta Ivaloon on 70 km. Aivan aloittelevien melojien reitti Ivalojoki ei ole. Kutturan ja Ivalon välillä on 30 koskipaikkaa ja korkeuseroa 82,5 m. Vaikka Ivalojoki onkin kesällä vähävetinen ja kivikkoinen, on se laskukelpoinen koko kesän ajan.

Edessä kuohuva koski virtaa leveään jokiuomaan, rannalla yksinäinen kanootti. Keskellä jokea pajukkoa kasvava saari.

Moottorikelkkailu-urat