Tapahtumat Tunturi-Lapin luontokeskuksessa

Elokuvateatterisali, jossa puupaneeliseinät, valkokangas, mustat tuolit ja seinällä valaistu taideteos.

Land (e) scapes

3.6.-3.7.2024Elinen Niemen taidenäyttely ”Land (e) scapes” on Lapin luonnon juhlaa, jossa esitellään Lapin henkeäsalpaavia maisemia ja herkkää kasvistoa ja eläimistöä. Eline löytää inspiraationsa luonnosta, jossa hän viettää suuren osan ajastaan tutkimalla luonnon tarjoamia muotoja ja värejä. Teoksissa on eri materiaaleja – poronsarvea, kankaita, paperia ja puuta - mutta luontoteema on yhteinen kaikissa hänen teoksissaan, ja se kutsuu katsojia tutkimaan pohjoisten maisemien kauneutta ja seesteisyyttä. 

Näyttelyn nimi on sanaleikki sanoista ”land” ja ”escapes”, mikä heijastaa artistin luontosuhdetta. Hänelle luonto on paikka johon voi paeta arjen rutiineja ja jossa voi palautua. Maahanmuuttajana Eline on myös tietyllä tapaa ”paennut” yhdestä maasta toiseen. Kirjavat maisemateokset heijastavat Arktisen luonnon värejä, kuten revontulia ja ruskaa. Töissään Eline kuvaa luonnon seesteisyyttä ja tuo esille Arktisen ekosysteemin haurauden.

Vuonna 1990 syntynyt Eline Niemi on latvialainen taiteilija, joka asettui Hettaan asumaan 13 vuotta sitten. Hänen matkansa taiteen pariin alkoi jo lapsuudessa, ja myöhemmin hän opiskeli Janis Rozentalsin Riian taidelukiossa. Intohimo pohjoisia maisemia ja arktista ilmastoa kohtaan johti hänet työskentelemään Hetta Huskies -tarhalla,  ja rakkaus Tundra-nimistä koiraa kohtaan sai hänet palaamaan Lappiin joka kesä. Eline löysi rakkauden Enontekiöltä ja asuu täällä nykyään aviomiehen ja kahden lapsensa kanssa.

Näyttely on esillä 3.6.-3.7.2024. Näyttelyyn on vapaa pääsy!

Kaikki suruni värit

9.7-1.8.2024


Jenna Lehtokumpu on kotoisin Enontekiöltä ja elää "ruuhkavuosiaan" perheen kanssa Rovaniemellä, jonne on kotiutunut. Hän on itseoppinut taiteilija ja työskentelee sairaanhoitajana.

"Kaikki suruni värit" on ensimmäinen taidenäyttelyni, joka avaa sydäntäni ja tunteitani kaikelle kauniille, mikä ympäröi meitä. Näiden maalausten luominen on ollut matka, jonka avulla käyn läpi surun ja menetyksen tunteita isäni poismenon jälkeen. Surun keskeltä löysin maalaamisen eheyttävän voiman. Luonnon sävyt ja muodot kietoutuvat maalauksissani toisiinsa luoden voimakkaita visuaalisia elementtejä.

- Lapissa eri vuodenajat ovat vahvoja ja voimakkaita, jokainen niistä tuo levollisuutta ja rauhaa omalla ainutlaatuisella tavallaan. Näitä samoja elementtejä löydät maalauksistani, jotka tuovat kaivattua läsnäoloa ja hetkessä pysähtymistä omien ajatusten äärelle. Maalauksissani on voimakkaita tekstuureja joita on luotu hiekasta, kivistä sekä myös aidoista poronsarvista. Maalaukseni välittävät surua ja kaipuuta, mutta samalla toivon ja uudelleenrakentamisen voimaa. Ne ovat minun tapani ilmaista tulevaisuutta ja kasvua. Olen onnellinen saadessani mahdollisuuden pitää ensinäyttelyni kotiseudullani.

Kaikki suruni värit -taidenäyttely on esillä Tunturi-Lapin luontokeskuksessa, Hetassa 9.7-1.8.2024. Tervetuloa.

Kino Hetta

Kino Hetan ohjelmisto löytyy Facebookista (facebook.com) ja Enontekiön kunnan nettisivuilta (enontekio.fi). Tai ota seurantaan Kino Hetta WhatsApp-kanava. Elokuvasaliin mahtuu noin 60 katsojaa.

Elokuvalippuja myydään luontokeskuksen aulassa 30 minuuttia ennen elokuvan alkua. Elokuvalippujen maksamisessa suosittelemme käyttämään käteisen sijaan maksukorttia. Ennakkoon ostettu lippu ei käy muuhun kuin määriteltyyn esitykseen.

Vapaalippuja on myynnissä 6 euron ja 9 euron hintaan. Näiden vapaalippujen voimassaoloaika on 1 vuosi ja niitä voi ostaa vaikka lahjaksi elokuvien ystävälle. Vapaaliput käyvät kaikkiin kyseisen hintaisiin elokuviin. Jos haluaa käyttää 9 euron vapaalipun 6 euron hintaisen elokuva-esitykseen, erotusta ei hyvitetä. Tervetuloa! 

Ajankohtaista kansallispuistossa

Tarkista Pallas-Yllästunturin kansallispuiston ajankohtaiset asiat täältä.

Uutisia Tunturi-Lapin luontokeskuksesta