Vuovjjuš - Kulkijat

Tunturi-Lapin luontokeskuksen pysyvät näyttelyt ovat usean näyttelyosan muodostama kokonaisuus. Vuovjjuš -otsikko kuvaa näyttelyn paimentolaissaamelaisia, jotka ovat itsellisiä, omavaraisia ja sitkeitä tuntureiden eläjiä. Kulkijat-otsikko taas kuvaa näyttelyn tunturimaailman eliöstöä ja luontoa, jossa kulkeminen on selviytymiskeino ankarissa oloissa. Poro on näyttelyn päähahmo, joka yhdistää ihmisen ja luonnon. Poro on tunturien kesytön eläin, jolle kulkeminen on elämän elinehto. Paimentolaissaamelaiset ovat eläneet poron ehdoilla, ja yhä edelleen poro ja luonto muovaavat elinkeinon reunaehdot.

Pohjoisen kulkijoita

Tunturimaan mahdollisuudet ovat tuoneet alueelle vieraita läheltä ja kaukaa. Satoja vuosia sitten Enontekiölle ei tultu lomailemaan, vaan jokaisella oli omat syynsä lähteä vaivalloiselle matkalle. Pohjoisessa kulkivat metsästäjät, kalastajat, kauppiaat, kirkonmiehet ja tutkimusmatkailijat. Verottajatkin löysivät jo varhaisessa vaiheessa tiensä Ylä-Lapin tuntureille.

8 vuodenaikaa

Tunturi-Lapin jokaisella vuodenajalla on oma vahva tunnelmansa, joka tekee vaikutuksen niin retkeilijään kuin paikalliseen asukkaaseen. Elämä rytmittyy erilaiseksi vuodenaikojen mukaan ja työt tehdään sopivaan aikaan. Kesällä päivä jatkuu yöhön ja yö aamuun. Pohjoisessa mikään ei ole kohtuullista, kaamosaikaan aurinko ei näy ja kesällä se paistaa yötä päivää.

Lauri Pappilan linnut

Enontekiöläisen ITE-taiteilijan, Lauri Pappilan, puulintukokoelma on pysyvästi sijoitettuna Tunturi-Lapin luontokeskukseen. Luonnolliset puulinnut ovat taidokkaasti veistettyjä ja maalattuja ja niiden avulla voi opiskella vaikka lintujen tunnistusta. Pappila on veistänyt lintuja koko ikänsä, ja hänelle ovat olleet tärkeitä erityisesti pohjoisessa tavatut linnut.

Kymmeniä puusta veistettyjä ja maalattuja lintuja.

Yrjö Kokko -kirjasto

Kirjastossa on kattava kokoelma Enontekiöllä vaikuttaneen kirjailija Yrjö Kokon tuotantoa. Hyllyiltä löytyy monipuolinen valikoima myös muita Lapin luontoa, kulttuuria ja historiaa esitteleviä teoksia. Vapaana kirjailijana Yrjö Kokko asui rakentamassaan Ungelon torpassa, ja suurin osa hänen kirjoistaan kuvaa Enontekiön alueen luontoa ja ihmisiä. Kirjaston tekee merkittäväksi myös Marja Vuorelaisen perinnöksi jättämä henkilökohtainen kirjakokoelma.

Lastennäyttely Untuvikko

Lapsella on halu seikkailla, keräillä, ihmetellä ja tutkia. Untuvikossa kokeminen on tunnustelua, lukemista, leikkimistä ja rakentamista. Kuvitus on todenmukaista, mutta leikkisää. Selkeät kuvat, värit ja muodot antavat virikkeitä mielikuvitukselle ja leikeille.
 
Pehmoeläimiä lastennäyttely Untuvikossa.
 
Sinitaivas avautuu tuntureiden yllä ja kesä on vihreä. Paljakan pehmeillä kivillä on mukava makoilla ja viettää lukuhetkeä. Untuvikossa seurataan linnunpojan syntyä pesän rakentamisesta kuoriutumiseen. Minkälaisessa pesässä linnunpojat varttuvat? Mitä kuuluu sinirinnalle?
 
Untuvikon talvi on sinisen ja valkoisen leikkiä.  Riekkoperhe kutsuu mukaansa kiepin suojaan. Tunturin autiotupa tarjoaa lämpöä ja leposijan retkeilijälle. Lähde matkaan!