Reittiselostus Petkeljärven kansallispuisto - Mekrijärvi, 31 km

Suluissa on etäisyys reitin lähtöpaikasta eli Petkeljärven kansallispuistosta.

Harjupolku, jonka ympärillä suuria mäntyjä.

Petkeljärven retkeilykeskus - Hiislammen laavu, 15 km

Etelästä pohjoiseen vaellettaessa Taitajan taival alkaa Petkeljärven kansallispuiston retkeilykeskuksen pihasta. Reitti kulkee ensimmäiset 200 m Petkeljärventietä pitkin retkeilykeskuksesta pohjoiseen, ja se kääntyy polulle tien vasemmalle puolelle. Taitajan taival kulkee aluksi samaa reittiä luontopolkujen (Kuikan kierros, Harjupolku) kanssa. Reitin varrella on opasteita, jotka kertovat mm. harjujen synnystä.

Taitajan taival kulkee 1,5 km kansallis-puistossa, jossa metsät ovat vanhaa mäntyvaltaista sekametsää. Reitti jatkuu Petkeljärven-Putkelanharjun Natura-alueelle, jossa se kulkee nuoren mäntymetsän läpi ja kahden sillan kautta kauniille Keltasilmä-lammelle (2,6 km). Keltasilmän laavulla on tulentekopaikka ja kuivakäymälä. Hiekkapohjaiselta rannalta uiminen onnistuu mukavasti. Virallista uimarantaa ei kuitenkaan ole. Reitti kulkee Hevonharjun selänteitä ja vesistöjä mukaillen aina Tetrijärven laavulle (9 km) saakka. Kapea ja korkea Hevonharju on yksi reitin hienoimmista osuuksista. Reitin varrella on nähtävissä toisen maailmansodan aikaisia juoksuhauta- ja linnoituskaivantoja.

Tetrijärven laavulla on kotakeittiö-tulisija. Tetrijärven laavulla on myös esteetön kuivakäymälä. Reitti jatkuu talousmetsien läpi Issonjärven pysäköinti-alueelle (12,3 km), jossa on kuivakäymälä. Pysäköintialueen jälkeen reitti seurailee välillä pieniä teitä ja risteää muiden polkujen kanssa, joten reittimerkkien seuraamiseen kannatta kiinnittää erityistä huomiota. Reitti ylittää Ilomantsista Möhköön vievän tien (nro 5004) 300 m ennen Issonjärven pysäköintialuetta, josta reitti nousee harjuselänteelle ja ylittää Ruhkarannan tien (13,6 km jälkeen lähtöpisteestä). Tien ylitettyään reitti kulkee edelleen harjunselännettä seuraillen Hiislammen taukopaikalle (15 km), jossa on laavu, tulentekopaikka ja kuivakäymälä.

Lampi, jonka pohjalla on puun runkoja.

Hiislammen laavu - Putkelan pysäköintialue, 4,3 km

Hiislammen laavulta reitti kulkee kohti Putkelaa aluksi korkeaa ja kapeaa harjuselännettä pitkin vanhojen mäntyjen lomitse. Myllylammin-särkällä on harjun rinteen metsä palanut 1990-luvulla, mistä on merkkinä muun muassa mustat hiiltyneet männyn tyvet. Hiislammen laavulta 3,5 km päässä reitti jatkuu Karvilan mökkitielle, ja reittimerkintöjä on jälleen syytä seurata huolella. Karvilan tien varressa on Putkelan pysäköintialue. Tieltä aukeavat maalaismaisemat tuovat reitille mukavasti vaihtelua metsätaipaleiden jälkeen. Reitti saapuu Karvilantietä pitkin Putkelaan.

Hiekkatie auringon paisteessa. Tien vieressä metsää.

Putkelan pysäköintialue - Mekrijärvi, 11,6 km

Putkelan pysäköintialueelta reitti kulkee Karvilantietä pitkin 1,3 km Putkelan tielle. Noin kilometrin päästä reitti kääntyy Putkelan tieltä oikealle pienemmälle kylätielle. Reitti jatkuu polkutienä ja nousee Putkelansärkän päälle, mistä avautuu hienot maisemat harjun itäpuolelle, Koitajoelle ja sen reunustamille rantaluhdille. Reitin länsipuolelle jäävän Linnalammen rannassa olevalla mäellä arvellaan olleen mäkilinna, joka on ollut käytössä joko rautakaudella tai keskiajalla tai ehkäpä jopa molempina aikoina. Seuraava taukopaikka on Linnalammen laavu (24,5 km) Koitajoen rannassa. Laavulla on tulentekopaikka ja kuivakäymälä.

Linnalammelta reitti jatkuu talousmetsien läpi välillä tietä ja välillä polkua pitkin. Reitti ylittää Hatuntien (nro 522) noin 3 km Linnalammelta. Tien ylityksen jälkeen polku risteilee mökkiteillä ja reittimerkintöjä ja karttaa kannattaa seurata erityisen tarkasti. Välillä reitti nousee taas harjunselälle ja jatkuu siellä polkuna. Paikoitellen avautuu näkymä Koitajoelle, jonka länsirantaa reitti seurailee. Reitti kulkee pellon läpi saapuen polkuna sen kaakkoiskulmaan ja jatkuen pellon lounaiskulmasta tienpohjaa pitkin. Tämän jälkeen reitti kulkee ajouria ja polkuja pitkin talousmetsien läpi kunnes saapuu vielä pienellä soratielle 900 m ennen Mekrijärviä.

Opastaulu harjupolun varrella.