Ruostejärvi - Saari -reitin reittiselostus

Retken lähtöpisteet

Reitin voi aloittaa Ruostejärven virkistysalueen pysäköintialueelta tai pohjoispäästä Saaren kansanpuiston pysäköintialueelta. Reittiä voi myös lyhentää aloittamalla tai päättämällä patikointi Eerikkilän urheiluopistolle. Reitti on kuljettavissa sulan maan aikaan.

Reittimerkintä

Reittimerkintänä ovat puihin maalatut keltaiset ilveskuviot. Lisäksi maastossa, erityisesti risteyskohdissa, on 1,2 metrin korkuisia pylväitä, joissa on vihreä Hämeen ilvesreitti -kilpi.

Reittiosuudet

Reitti ei ole ympyräreitti, mutta reitti on jaettavissa kahteen eri osuuteen. Reitin voi aloittaa Ruostejärven virkistysalueen pysäköintipaikan sijaan yhtä hyvin myös Saaren kansanpuistosta tai Eerikkilän urheiluopistolta.

Ruostejärven virkistysalue - Eerikkilän urheiluopisto, 2 km

  • Reitti alkaa Ruostejärven virkistysalueen pysäköintipaikalta.
  • Reitti lähtee Ruostejärven virkistysalueen pysäköintialueelta kulkien pitkospuureittinä, luonnonpolkuna ja rakennettuna ulkoilutienä Eerikkilän Urheiluopistolle.
  • Pääosin reitti kulkee Ruostejärven ja Leppilammen rantoja harjumaisemassa.

Eerikkilän urheiluopisto - Saaren kansanpuisto, 12 km

  • Reitti kulkee Eerikkilän Urheiluopiston piha-alueen läpi, opistoalueen hotellin ja jalkapallohallin välistä.
  • Eerikkilän jälkeen alkaa pitkähkö luoteeseen suuntautuva metsäosuus, jossa reitti seurailee rajalinjoja Niinimäelle ohittaen Niinimäen lammet ja Niinimäen kalliojyrkänteen.
  • Niinimäen kohdalla reitti kääntyy koilliseen ja kulkee Torronsuon kansallispuistoon kuuluvan pienen Niinimäen suojelukosteikon kautta.
  • Reitti Saaren kansanpuistoon jatkuu metsäalueita pitkin kohti Kaukolan kylää. Aluksi reitti kulkee metsäpolkuja vaihtuen metsäkoneuraksi ja metsäautotieksi sekä loppumatkalla Kaukolan paikallistieksi ja kylän kylätieksi.
  • Kylästä reitti nousee yksityistietä pitkin polkuna Kaukolan harjulle, josta avautuu upea valtakunnallisesti arvokkaaksi luokiteltu harju- ja järvimaisema.
  • Reitti ohittaa Kaukolan näkötornin ja laskeutuu Saaren kansanpuistoon, jossa on sekä hiekkaranta että erillinen uimapaikka. Kansanpuiston eteläosassa Kuivajärven lähettyvillä, Raanpään alueella, on laavu ja tulentekopaikka sekä uimapaikka. Saaren kansanpuiston uimarannat ovat Tammelan kunnan hoidossa.

Yhteys muihin reitteihin

Reittimerkki Hämeen Ilvesreitin varrella. Merkissä on keltainen ilves tummanvihreällä taustalla.Vaellusreitit

Reitti on osa yli 200 km:n pituista Hämeen Ilvesreittiä (hameenvirkistysalueyhdistys.fi), joten pidempäänkin vaellukseen tarjoutuu oivalliset mahdollisuudet. Esimerkiksi Ruostejärveltä on reittiyhteydet Liesjärven kansallispuistoon, Onkimaanjärvelle sekä edelleen Karkkilan ulkoilureiteille, Lopen Räyskälään ja sieltä Härkätien reittinä Hämeenlinnaan.

Melontareitit

Loimijoen melontareitti kulkee Saaren kansanpuiston kautta.

Pyöräilyreitit

Valtakunnalliset polkupyöräilyreitit kulkevat Ruostejärven virkistysalueen ja Saaren kansanpuiston kautta. Lisätietoa Kanta-Hämeen ulkoilukohteista (hameenvirkistysalueyhdistys.fi).