Mitä Puljussa voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Puljun erämaa-alueen sisällä ei ole merkittyjä vaellusreittejä, mutta alueella kulkee useita vakiintuneita kulkureittejä. Kalmakaltiolta lähtee mm. kohti Lemmenjoen kansallispuistoa merkitsemätön mutta selkeä maastoura.

Meloa ja soutaa

Korsajärveltä voi lähteä melomaan kohti Lemmenjoen kansallispuistossa virtaavan Ivalojoen latvavesiä. Jos Korsajärvestä Ivalojokeen laskevassa ojassa on vesi matalalla, kanoottia joutuu kuljettamaan maitse. Melontaretken voi päättää Ivalon Mattiin, joka sijaitsee Kittilän ja Inarin välisen tien nro 955 varrella.

Tutustua luontokeskukseen

Puljun erämaa-alueelta noin 40 km länteen sijaitsee Enontekiön kirkonkylä Hetta, jossa voi tutustua Tunturi-Lapin luontokeskukseen.

Hiihtää maastossa

Erämaa-alueella voi hiihtää vapaasti, mutta alueella ei ole koneellisesti ylläpidettyjä latuja tai merkittyjä latureittejä. Nunnasen kylästä Puljuun johtavaa moottorikelkkauraa pitkin voi myös hiihtää.

Kalastaa

Puljun erämaa-alueella voi onkia ja pilkkiä yleiskalastusoikeudella, jolloin ei tarvita lupia. Virtaavissa vesissä ei ole sallittua pilkkiä eikä onkia mato-ongella. Enontekiön kunnan puolella erämaa-alueen jokivesissä kalastaessa tulee olla maksettuna kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi) sekä Enontekiön erämaa vapakalastuslupa 1551 (eräluvat.fi).

Kalastonhoitomaksulla voi kalastaa alueen järvivesissä. Puljun erämaa-alueen Kittilän kunnan alueella sijaitsevissa vesistöissä kalastamiseen tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi Länsi-Lapin vapaluvan 2410 (eräluvat.fi).

Kalastuslupia voi ostaa Tunturi-lapin luontokeskuksen, Pallastunturin luontokeskuksen ja Yllästunturin luontokeskus Kellokkaan lisäksi myös Eräluvat verkkokaupasta (eräluvat.fi).

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Metsästää

Puljun erämaa-alueen Enontekiön puolella voit metsästää metsästysalueella 1616 Nunnanen. Metsästettäviä lajeja ovat mm. riekko, jänis sekä vesilinnut. Kittilän puolella oleva alue kuuluu metsästysalueeseen 2611 Pokka-Pulju.  Metsästettäviä lajeja ovat mm. metso, jänis ja useat vesilinnut. Metsästyslupia saa luontokeskusten  lisäksi myös Eräluvat verkkokaupasta (eräluvat.fi).

Marjastaa ja sienestää

Marjastus ja sienestys on alueella sallittua. Erämaa-alueen läpi kulkeva tie helpottaa marjametsälle menoa. Tien varrella levittäytyviltä soilta voi hyvänä hillavuonna löytää runsaasti marjoja. Alueella kasvaa myös mustikoita ja puolukoita ja erämaan metsäisiltä osilta saa sienestäjäkin koriinsa täytettä. Vaikka sienet ovatkin porojen herkkua, niitä jää runsaasti metsiin pilaantumaan joka vuosi.

Ajaa moottorikelkalla

Puljun erämaa-alueen läpi kulkee moottorikelkkaura Nunnasesta Puljuun. Ura jatkuu Puljusta Leville ja Kittilään moottorikelkkailureittinä ja Nunnasesta Enontekiön Hettaan moottorikelkkaurana. Erämaa-alueen moottorikelkkaurat ja moottorikelkkailureitit ovat kuntien ylläpitämiä.