Muotkatunturin palvelut

4.2.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Keskellä talvista harvaa metsää on pieni puinen mökki.

Asiakaspalvelu ja opastus

Yhteistyötahojen tarjoamia palveluja erämaa-alueella

Ruokailu, ruoanlaitto ja eväiden hankinta

Tulentekopaikat

 • Muotkatunturin erämaa-alueella tulentekopaikat sijaitsevat kahden autiotuvan pihapiirissä.
 • Ylä-Lapin valtionmaalla Metsähallitus sallii tulenteon maassa olevista risuista ja oksista ilman erillistä lupaa. Maapuiden eli maahan kaatuneiden, vähäarvoisten puiden ottoon ja käyttöön tarvitaan maapuulupa, jonka saa Ivalon palvelupisteestä ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidasta. On suositeltavaa käyttää vanhaa tulistelupaikkaa sellaisen löytäessään.
 • Avotulen teko metsäpalovaroituksen aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Retkikeittimen käyttö on kuitenkin sallittua.
  • Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.

Juomavesi

Erämaa-alueen vedet ovat yleensä juomakelpoisia. Yleissääntö on, että liikkuva vesi on parempaa kuin seisova. Juomavesi suositellaan keitettäväksi kesän hellejaksojen aikana.

Jätehuolto

 • Retkeilijän toivotaan noudattavan roskattoman retkeilyn periaatetta: vaelluksella syntynyt hajoamaton jäte tuodaan pois maastosta ja lajitellaan.
 • Maatuvat jätteet laitetaan käymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Autiotuvilla on jäteastiat. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois.
 • Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Käymälät

Autiotupien yhteydessä on kuivakäymälä.

Yöpyminen

Laavut ja teltat

Retkeilijä saa vapaasti pystyttää majoitteensa valitsemalleen paikalle erämaassa. Suositeltavaa on, että kulkija hyödyntää autiotupien pihoja sekä vanhoja telttapaikkoja maaston kulumisen vähentämiseksi.

Autiotuvat

 • Kurtojoki sijaitsee Jorba-Kaisavarri-tunturin eteläpuolella, Kurtojoen pohjoisrannalla.
 • Stuorrávži sijaitsee Stuorrávžilaakson länsipäässä, noin 800 m länteen Stuorrávžipuron perimmäisestä latvalammesta.

Yöpyminen lähiseudulla

Matkailuautot ja -vaunut

Matkailuauton ja -vaunun voi pysäköidä tiehallinnon pysäköintipaikoille. Karavaanareille löytyy palveluita Karigasniemeltä ja Karigasniementien varrelta Muotkan Ruoktusta.

Liikuntaesteisten palvelut

Alueella ei ole palveluja liikuntaesteisille. Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa voi liikkua pyörätuolilla. Siidassa on esteetön WC, ja ulkomuseoalueella voi liikkua kesäaikaan avustajan kanssa.

Muut palvelut lähiseudulla

 • Ivalossa (inari.fi) on kattavasti palveluita: erikoisliikkeitä, ruokakauppoja, pankkeja, asiamiesposti, terveyskeskus, valtionvirastoja, ravintoloita ja hotelleja.
 • Lähimmät ruokakaupat ja polttoaineenjakelupisteet ovat Inarissa ja Karigasniemellä.
 • Taksiyrittäjiä on Inarissa, Kaamasessa ja Karigasniemellä. Heiltä voi tiedustella autonsiirtopalveluja, kuten myös matkailuyrittäjiltä.
 • Lähiseudulla on useita matkailuyrittäjiä.
 • Lääkekaappeja löytyy lähiseudun ruokakaupoista.
 • Monipuolista tietoa Lapista ja alueen matkailupalveluista löytyy Lomalle Lappiin (lapland.fi).

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Katso säätilannetta

Kelikameran kuvaa paikasta Kaamasmukka, Utsjoki (liikennetilanne.fi).